Kario žūtis po šarvuočio vikšrais


2006-10-18
Tomas JARUSEVIČIUS
Kario žūtis po šarvuočio vikšrais

Aiškinamasi, dėl kokių priežasčių Rukloje vykusios pratybos nusinešė jaunuolio gyvybę

Vakar po pietų Jonavos rajone esančiame Gaižiūnų poligone pratybų metu žuvo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono profesinės karo tarnybos karys grandinis paramedikas Arūnas Šielkovnikovas. Mėgindamas iš pravažiuojančio šarvuočio vikšrų ištraukti įkliuvusią spygliuotą vielą, 25-erių metų karys pats į ją įsipainiojo ir patyrė mirtinus sužalojimus.

Užkliuvo už spygliuotos vielos

Rukloje įsikūrusiame poligone Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai dalyvavo taktinėse lauko pratybose. Pasak brigados “Geležinis vilkas” vado pulkininko Dariaus Užkuraičio, tai buvo planinės Algirdo bataliono karių pratybos, kuriose, be jų, dalyvavo ir žvalgybos kuopa, besirengianti tarptautinei taikos palaikymo misijai Irake LITCON-9.

“Pratybose panaudoti šarvuočiai. Nelaimės aplinkybes tiria Krašto apsaugos ministerijos generalinė inspekcija bei ikiteisminį tyrimą dėl neatsargaus gyvybės atėmimo pradėjusi Karo policija. Apie įvykį pranešta ir prokuratūrai. Jau dabar aiškus faktas, kad karys buvo spygliuotos vielos įtrauktas po vikšro ratais ir nuo patirtų sužalojimų mirė nelaimės vietoje”, - pasakojo pulkininkas D.Užkuraitis.

Kaip pasakojo kariškiai, Algirdo batalione vykusių pratybų metu, kaip įprasta, buvo įrengtas kontrolės postas, kuriame naudojama spygliuota viela. Tragiška nelaimė įvyko LITCON misijai Irake besiruošiantiems kariams judant iš vienos pratybų vietos į kitą. Šarvuočiui “M-113” kertant kontrolės posto teritoriją, pastarasis dešinės pusės vikšrais užkliudė spygliuotos vielos ritinį. Būtent šis epizodas, kai buvo buvo kliudyta užtvara, nulėmė skaudžią ir visiškai netikėtą baigtį.

Ten budėjęs A.Šielkovnikovas transporto priemonę sustabdė ir pamėgino įstrigusią vielą ištraukti, o netrukus davė ženklą važiuoti toliau. Tačiau karys nepastebėjo, kad jam nepavyko iki galo ištraukti įkliuvusios spygliuotos vielos, todėl ji akimirksniu užkabino jauną vyriškį ir įtraukė po vikšro ratais. Nelaimė įvyko apie 13.40 val.

Medikai padėti nebegalėjo

Į nelaimės vietą nedelsiant atskubėję bataliono medikai kraupios nelaimės ištiktam kariui padėti jau nebegalėjo. Jiems teliko konstatuoti 25-erių metų vyriškio mirtį. Kiek vėliau, kaip tokiais atvejais reikalauja taisyklės, tą patį patvirtino ir iš Jonavos atvykę greitosios pagalbos medikai.

Prireikė specialiosios technikos, kad tarp šarvuočio vikšrų ir juos dengiančio sparno įstrigęs žuvusiojo kūnas būtų ištrauktas iš metalinių gniaužtų. Galinėje transporto priemonės dalyje, dešinėje pusėje, teko nupjauti metalinės detalės kampą.

Po nelaimės kariškiai nesiėmė nieko komentuoti, sakydami, kad apie įvykį bus prabilta tik po to, kai apie tai sužinos žuvusiojo artimieji. Jonavos rajono policijos komisariato viršininkas Vytautas Kaminskas pranešė tik tiek, kad pratybos Gaižiūnų poligone buvo sustabdytos. Tuo tarpu vakarop apie nelaimės aplinkybes trumpai papasakojo ir Algirdo bataliono vadovybė.

“Kol kas negalime komentuoti, dėl kieno kaltės įvyko mirtina nelaimė. Visa tai turėtų paaiškėti tyrimo metu, tad reikėtų palaukti jo išvadų. Aplinkybės iš tikrųjų dar nėra galutinai aiškios, todėl negalima tiksliai pasakyti, kiek čia kalti šarvuočio vairuotojas ar vadas ir kokia tikimybė, kad tai - nelaimingas atsitikimas. Kiekviena tokia nelaimė turi būti ištirta, tad nenorime užbėgti tyrimui už akių”, - sakė pulkininkas D.Užkuraitis.

Reiškia užuojautą artimiesiems

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono vado pareigas laikinai einantis kapitonas Bronius Žėkas sakė, kad 25-erių metų A.Šielkovnikovas Algirdo bataliono profesinėje karo tarnyboje tarnavo nuo praėjusių metų spalio 10-osios. Karys ėjo paramediko pareigas.

Rokiškyje gyvenusio kario artimiesiems apie juos ištikusią skaudžią netektį Algirdo bataliono atstovai pranešė vakar pavakarę.

“Noriu pareikšti užuojautą kario artimiesiems. Galiu patikinti, kad Krašto apsaugos vadovybė užtikrins visokeriopą pagalbą ir paramą žuvusiojo namiškiams laidotuvių metu ir vėliau”, - pareiškė brigados “Geležinis vilkas” vadas D.Užkuraitis.