JAV - demokratijos partnerė išsiplėtusioje ES


2004-05-15
JAV - demokratijos partnerė išsiplėtusioje ES

Lietuva, gegužės 1-ąją priimta į Europos Sąjungą, žengė dar vieną žingsnį įgyvendindama stiprios, laisvos ir klestinčios Europos, paremtos “bendra rinka, bendrais tikslais, ir bendromis institucijomis”, viziją. ES narystė yra Lietuvos vyriausybių tęstinumo patvirtinimas. Tik nuolatinės ir efektyvios ministrų kabinetų pastangos leido pasiekti šį tikslą.

Mes sveikiname ir plojame lietuviams už pastangas, kurios atvedė juos ir jų naujuosius ES kolegas į visateisę Euroatlantinių demokratijų bendriją. Dešimties naujų narių priėmimas patvirtina pasitikėjimą Europos Sąjunga ir jos reikšme užtikrinant demokratiją, stabilumą ir klestėjimą visoje Europoje ir už jos ribų.

Europos Sąjunga yra svarbiausias Jungtinių Valstijų kolektyvinis partneris. Mūsų bendros vertybės ir paveldas padėjo pagrindus precedento neturinčiai nuo Antrojo Pasaulinio karo pabaigos politinei ir ekonominei sėkmei tiek Europoje, tiek už jos ribų. Europos Sąjunga yra didžiausia JAV prekybos partnerė - kartu mes užimame 40 proc. visos pasaulinės prekybos, finansiniai sandoriai tarp mūsų šalių siekia mažiausiai tris bilijonus JAV dolerių per dieną; mes glaudžiai bendradarbiaujame ieškodami taikos Artimuosiuose Rytuose, skleisdami demokratiją ir žmogaus teises visame pasaulyje ir užtikrindami globalinės laisvos prekybos pranašumus. Tapusi nauja ES nare Lietuva tapo ir šios istorinės partnerystės dalimi: Lietuvos ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimas taps glaudesnis ir intensyvesnis.

Mes, kurie atstovaujame Jungtinėms Valstijoms Lietuvoje, esame ypač dėkingi už draugiškumą ir palaikymą, kurį Lietuva suteikė kiekvienu Amerikos žmonėms svarbiu metu, ypač po 2001 metų rugsėjo 11 dienos. Tie, kurie teigia, kad naujosios narės turi rinktis tarp lojalumo Europai ir lojalumo Jungtinėms Valstijoms, yra neteisūs. Kaip pasakė Prezidentas Dž.V.Bušas, jūsų šalys nuėjo visą šį kelią nuo tironijos iki atgimimo ne tam, kad turėtų rinktis tarp Europos ir Amerikos. Galima būti geru europiečiu ir remti stiprius transatlantinius ryšius.

Ryšiai tarp Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkų bei draugų Europoje jau daugiau kaip 50 metų užtikrina demokratiją, saugumą ir gerovę transatlantiniame regione. Net ir anksčiau mūsų draugystė buvo grindžiama giminystės ryšiais ir bendru nepriklausomybės troškimu.

Kai mes drauge spręsime visus svarbiausius šiandienos reikalus, šie ryšiai bus išbandyti ir išplėsti. Problemos, su kuriomis susidursime, yra sudėtingos, ir būtų keista, jei mūsų nuomonės kartais neišsiskirtų. Jau pati demokratinio susitarimo sąvoka reikalauja garbingų, atvirų ir teisingų debatų.

Partnerystė - tai ne nuolaidžiavimas vienų kitiems, tai - darbas drauge. Kai atsiranda nesutarimų, o jų tikrai atsiras tarp partnerių, mes turime juos spręsti greitai ir garbingai. Jie niekada neturi atitraukti mūsų nuo bendros atsakomybės prieš pasaulį. Problemos yra ypač svarbios, o kartelė iškelta labai aukštai.

Gegužės 1 dieną Europa ir Jungtinės Valstijos priartėjo prie bendro tikslo - laisvos, taikios bendros Europos. Dar prieš formaliai prisijungdama prie ES, Lietuva jau seniai buvo partnerė siekiant šio tikslo. Dabar, būdami partneriais, mes dirbsime drauge, siekdami įgyvendinti mūsų žmonių ir viso pasaulio tautų politinės ir ekonominės laisvės viziją. Mes džiaugiamės, kad Lietuva ir Europos Sąjunga yra mūsų partnerės šiame kelyje.