Jaunimas perima vyresniųjų kyšininkavimo patirtį


2004-01-17
Dainoras LUKAS
Jaunimas perima vyresniųjų kyšininkavimo patirtį

Siekis išguiti korupciją iš kasdienio gyvenimo daliai jaunų žmonių gali būti svetimas  

Pakeiskime senus kadrus jaunais, sąžiningais žmonėmis, ir mūsų gyvenimas pagerės. Šiuo dažnai girdimu lozungu galima suabejoti išgirdus sociologinių tyrimų rezultatus. Atrodo, kad jauni žmonės priima jau nustatytas taisykles ir savo tikslų siekia senu metodu - kyšiais.  

Suabejota sąžiningumu  

Viešosios įstaigos “Transparency International” (ši tarptautinė organizacija skatina antikorupcines iniciatyvas) Lietuvos skyrius Vilniuje atliko dvyliktokų apklausą.

Norėta sužinoti, kaip jaunuoliai suvokia korupciją, kaip vertina kyšio davimą ir pan. Prašyta moksleivių nurodyti, kokią profesiją jie ketina rinktis: ekonomisto, gydytojo, teisininko, policininko ir pan. Paaiškėjo, kad tariamieji “ekonomistai” pateisina mokesčių slėpimą, “policininkai” - kyšių ėmimą ir t.t.

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdyto tyrimo “Švietimas prieš korupciją” prieita prie išvados, kad Lietuvoje labiausiai korumpuoti 23-33 metų amžiaus žmonės.

Kaip spaudos konferencijoje teigė STT Korupcijos prevencijos valdybos viršininkas Kęstutis Zaborskas, tyrimo metu pastebėta, kad Vidaus reikalų ministerijos sistemoje ir jai priklausančiose institucijose bei struktūriniuose padaliniuose ir policijoje dirbantys 1970-1980 metais gimę jaunuoliai yra labiausiai korumpuoti. Tyrimas vyko pernai 10 mėnesių.  

Siekis lengvai uždirbti  

Pasak K.Zaborsko, reikia atsižvelgti į tai, kad asmenų, gimusių 1970-1980 metais pasaulėžiūra, moralinės, etinės vertybės, požiūris į darbą, atsakomybę formavosi 1985-1995 metais. O tuo metu Lietuvoje buvo pastebimos labai ryškios tendencijos uždirbti “lengvus pinigus”, vyravo nuomonė, kad išsilavinimas, pastangos, kruopštus ir sunkus darbas, žinios nėra reikalingos gyvenimo vertybės.

“Į darbo rinką dabar ateina žmonės, kurių moralinės etinės vertybės gali neatitikti visuotinai priimtinų normų, todėl siekdami greitos materialinės naudos jie yra linkę veltis į korupcinius santykius”, - mano STT pareigūnas. Dėl šių priežasčių, anot STT pareigūno, netgi galima prognozuoti korupcinių nusikaltimų augimo tendenciją per artimiausius 5-8 metus.

K.Zaborsko teigimu, Lietuvoje labiausiai korumpuoti muitinių, savivaldybių, taip pat medicinos sektoriaus darbuotojai. Jis pateikė pavyzdį, kad Klaipėdos savivaldybėje iki šiol dirba už kyšininkavimą nuteisti du pareigūnai.

K.Zaborsko manymu, korupciją sumažinti ir žmonių mąstymą pakeisti gali pavykti po 10-15 metų. Todėl, anot jo, neigiamą požiūrį į korupciją reikia formuoti nuo mažų dienų.  

Gyvenimo nepakeis  

“Transparency International” Lietuvos skyriaus direktorė Laima Žilinskienė teigė negalinti pasakyti, ar jaunimas labiau korumpuotas nei kitos amžiaus grupės.

“Jaunimas mato suaugusius žmones, skaito laikraščius, žiūri televiziją, o žiniasklaida pastebi tokius dalykus kaip nešvarūs privatizacijos sandėriai, piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi. Kaip parodė tyrimas mokyklose, jaunimas renkasi profesiją ir pagal tai modeliuoja savo gyvenimą. Todėl nereikia manyti, kad vyresnius žmones pakeitęs jaunimas iš karto pakeis mūsų gyvenimą”, - sakė sociologė.

Anot jos, situaciją gali keisti švietimas šeimoje ir mokykloje - štai ko reikia. “Jaunimą reikia ne moralizuoti, o su juo bendradarbiauti. Būtina aiškinti, kad problemas dažnai galima išspręsti ir be kyšio. Dabar žmogus, prieš eidamas į Savivaldybę, išsiaiškina, kiek reikia duoti valdininkui, nors tą pačią paslaugą jis gali gauti ir be papildomo užmokesčio”, - sakė L.Žilinskienė.

Tyrimai rodo, kad tik apie 9 proc. žmonių neduotų kyšio dėl moralinių įsitikinimų. 60 proc. žmonių yra pasirengę duoti kyšį, 75 proc. mano, kad tai padeda išspręsti problemas.

Kyšiai dažniausiai duodami kelių policininkams, muitininkams, mokesčių inspekcijai, savivaldybių tarnautojams ir automobilių techninių apžiūrų centrų darbuotojams, ligoninių ir poliklinikų personalui.

Komisaro tyrimo rezultatai nenustebino  

Kauno policijos komisaras Algirdas Kaminskas teigė nesąs labai nustebintas STT tyrimo rezultatais. “Pažiūrėjau į duomenis, kokio amžiaus pareigūnai buvo įtarti paėmę kyšį. Dauguma jų yra apie 30 metų ir truputį vyresni. Tai žmonės, kurie dirba policijoje iki 10 metų. Susidaro vaizdas, kad vyresni elgiasi sąmoningiau, labiau brangina savo darbo vietą ir socialines garantijas”, - sakė komisaras.

Anot jo, visai suprantama, kad ir tarp siūlančiųjų kyšį policininkams yra daugiau jaunimo. “Kas dažniausiai pažeidžia kelių eismo taisykles? Jauni žmonės. Vyresni rečiau pažeidžia taisykles, rečiau siūlo kyšį”, - mano A.Kaminskas.  

Išspręsti problemą bando atnešdami butelį  

Kauno miesto savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjas Arūnas Vertelka teigė nesutinkąs su teiginiu, kad jauni žmonės labiau linkę duoti kyšius. “Jaunam žmogui pasakai, kokių dokumentų reikia, jis juos ir pristato. O vyresni dažniau tingi, mano, kad atnešę butelį išspręs visus klausimus”, - sakė jis.

Anot A.Vertelkos, per šešerius metus, kai jis dirba šiame skyriuje, nė vienas jo darbuotojas nebuvo atleistas už kyšio ėmimą. “Tokių atvejų nebuvo. Kiek man yra siūlę? Niekas nesiūlo, nes aš nieko nesprendžiu”, - teigė pašnekovas.

Jau panaikinto Savivaldybės Rejestro skyriaus buvusi vedėja Valerija Martinaitienė teigė su kyšininkavimo problema nesusidūrusi. “Mes registruodavome tik individualias įmones, o jos buvo labiausiai nuskriaustos dėl įstatymų kaitos. Tad su manimi nėra reikalo gvildenti šios temos. Man niekas nėra siūlęs kyšio”, - teigė V.Martinaitienė.  

Verslas įmanomas be kyšių  

“Sonex Grupės” generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Arūnas Bartusevičius teigė manąs, kad kaip tik vyresni, “anų laikų”, žmonės yra labiau linkę į korupciją. Anot jo, Lietuvoje įmanoma daryti verslą ir be kyšių.

“Neprisimenu, kad kas nors būtų reikalavęs kyšio iš manęs, o ir pats niekam nesu siūlęs. Mūsų veikloje viskas labai skaidru. Mes bendradarbiaujame su didelėmis privačiomis kompanijomis, kur nėra vietos kyšiams. Dirbant su valstybės įstaigomis, konkursuose laimi pasiūliusieji geriausią kainą. O jei nelaimi geriausia kaina, “duoda” kažkas kitas. Kaip buvo verslo pradžioje? Informacinių technologijų sritis ne ta, kur reikėtų daug kyšių ieškoti. Na, nebent kalbant apie Latviją. Ten visur viskas labai paremta kyšiais. Rusijoje ir Baltarusijoje - blogiausia situacija tarp šalių, kuriose dirbame. Ar ten įmanoma be kyšių? Priklauso nuo kompanijos dydžio ir kuo tu užsiimi”, - teigė A.Bartusevičius, pradėjęs verslą prieš 13 metų.

Anot verslininko, korupcija yra neišvengiamas dalykas. “Net Briuselyje. Nieko nepakeisime”, - sakė A.Bartusevičius.