Ištvermės išbandyti - į maratoną liaudišku ritmu


2006-06-09
Jurgita ŠAKIENĖ
Ištvermės išbandyti - į maratoną liaudišku ritmu

Pusantros valandos šokis “Oželis” baigėsi fejerverkais

Praėjusį penktadienį prie “Purienų” vidurinės mokyklos varžėsi drąsiausi ir ištvermingiausi šokėjai bei muzikantai. Lietuvių liaudies šokio “Oželis” maratone galėjo dalyvauti visi norintieji. Iššūkį šokėjams metė kapela “Lipk ant sienų”. Laimėtojais paskelbtos trys poros. Iš viso dalyvavo 30 porų.

Muzikantų iššūkis

“Ieškokite poros, treniruokitės ir parodykite savo ištvermę maratone, kuris vyks tol, kol šoks nors viena pora. Maratone gros jungtinės muzikantų pajėgos, jei norite prisijungti, atsivežkite instrumentus”, - kvietė organizatoriai - “Ąžuolo” katalikiškos gimnazijos jaunimo folkloro ir žygeivių klubo “Gilė” nariai.

Renginys vyko “Purienų” vidurinėje mokykloje, nes prieš dvejus metus joje mokytojauti pradėjęs vienas “Gilės” vadovų fizikas Dobilas Juška į klubo veiklą įtraukė ir šios mokyklos bendruomenę. “Oželio” maratonas buvo baigiamoji šių mokslo metų vakaronė. Renginiai vykdavo kiekvieno mėnesio pirmą ketvirtadienį.

Nesugebėjo išrinkti vieno geriausio

Intensyvaus šokio maratonas šiemet truko pusantros valandos ir viršijo praėjusiųjų metų rekordą, kuris buvo 1 valanda 18 minučių. Šokėjams šiemet neleista daryti pertraukėlių. Pernai buvo leidžiama atsikvėpti po tris minutes kas pusvalandį.

Likusioms trims ištvermingiausioms poroms nerodant jokių nuovargio požymių entuziastingi muzikantai ir teisėjai puolė į neviltį. “Nesugebėjom išrinkti, kurie šoka geriau, kurie blogiau”, - kalbėjo viena teisėjų “Gilės” klubo narė Milda Petraitytė. Nuspręsta, kad laimėjo visos trys ilgiausiai šokusios poros. Jų ir atėjusios vasaros garbei buvo iššautas fejerverkas. Nugalėtojai apdovanoti tortu ir diplomais.

Aplankė devyni įkvėpimai

Maratoną laimėjo pernykštis jo nugalėtojas (tada auksinėmis buvo paskelbtos dvi poros) “Saulės” gimnazijos vienuoliktokas Povilas Žakauskas, šiemet šokęs su kita šokėja - klasės drauge Justina Adlyte. Pora atstovavo “Gilės” klubui. Jiems nenusileido Kauno technologijos universiteto folkloro ansamblio “Goštauta” šokėjai Saulius Lipinskas ir Dovilė Bertašiūtė bei “giliečiai” iš “Ąžuolo” gimnazijos Dionizas Streikus ir Neringa Rimkutė. “Nugalėtojai yra patyrę žygeiviai ir šokėjai”, - pastebėjo vienas “Gilės” vadovų Artūras Sinkevičius, renginio metu skambinęs keliais skirtingais instrumentais ir palaikęs dalyvių dvasią.

“Nestojam! Varom! Muzikantams atėjo naujas įkvėpimas, gal koks devintas. Tik armonikierius susiraukęs. Aš jau baigiu išmokti oželį groti”, - juokavo A.Sinkevičius.

Sukliudė partnerė ir batas

Tarp maratono nugalėtojų nepakliuvę Darius ir Diana Šaliūnai teigė į renginį užsiregistravę atsitiktinai, iki šiol nėkart nebuvo šokę “Oželio”. Azartu juos užkrėtė pažįstamas. “Sunku šokti, žingsneliai sudėtingi”, - komentavo D.Šaliūnas, dirbantis aplinkosaugoje. “O aš pavargau”, - sakė D.Šaliūnienė, Kauno technologijos universiteto 1 kurso magistrantė.

“Purienų” vidurinės mokyklos ketvirtokių ir penktokių būrelis čiauškėjo, kad negalvojo, jog taip ilgai reikės šokti, skundėsi, kad niekas nedavė atsigerti. Vieną jų nuvylė partnerė. “Jei ne ji, dar būčiau šokusi”, - tikino viena mergaitė. Kita sakė, kad iš konkurso pasitraukė, nes ėmė skaudėti pilvą, trečiai sukliudė atsirišęs batas.

M.Petraitytė sakė, kad “Oželis” - sudėtingas ir daug jėgų reikalaujantis šokis. “Visuomet būna įtempti kojų raumenys, jie negauna jokio poilsio, reikia šokinėti kryžiuojant kojas. Jas labai įskausta”, - kalbėjo teisėja.

“Purienų” vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Ramūnas Kazakevičius stebėjosi mokinių aktyvumu ir susidomėjimu liaudies šokiais. “Ši kapela ir šimtadienyje grojo. Sėdinčiųjų nebuvo”, - pasakojo R.Kazakevičius.