Iš užsienio grįžta urnose


2005-09-29
Jurgita ŠAKIENĖ
Iš užsienio grįžta urnose

Netekę svečioje šalyje artimųjų lietuviai gali tikėtis valstybės paramos

Šiandien Kauno miesto tarybos posėdyje bus nuspręsta, ar skirti 4 tūkstančių litų finansinę paramą Stasei ir Pranui Bačkiams, jų sūnaus Juliaus Bačkio palaikų parvežimo į tėvynę išlaidoms padengti. JAV žuvusio 21 metų vaikino palaikų į Lietuvą pargabenimas kainavo daugiau kaip 20 tūkstančių litų. Daugiau kaip pusę šios sumos surinko J.Bačkio draugai JAV Rytis Ivoška ir Rokas Varanavičius.

Sunkiai išgyvena netektį

“Man jau niekas nebesvarbu, išskyrus, kad sūnus parvežtas ir kad galiu aplankyti jo kapą”, - susigraudinusi kalbėjo S.Bačkienė. Tėvai labai sunkiai išgyvena sūnaus netektį. “Mano gyvenimas apsivertė”, - sakė S.Bačkienė. Po nelaimės abu sutuoktiniai užsisklendė, apie netektį stengiasi kuo mažiau kalbėti.

Kambaryje ant stalo stovi įrėmintas beveik prieš pusmetį nužudyto sūnaus portretas.

Kauniečiai sūnaus neteko balandį. J.Bačkys iš JAV, Sent Luise, kur Misurio universitete mokėsi verslo, per ketverius metus namo buvo grįžęs tik kartą, po pirmojo semestro.

Dvidešimt vienerių metų vaikinas buvo nušautas savo automobilyje už 8 kilometrų nuo universiteto miestelio. Jis rastas balandžio 22-osios rytą. Pasak JAV žiniasklaidos, buvo svarstytos įvairios nusikaltimo motyvų versijos. Nuspręsta, kad auka pasirinkta atsitiktinai.

Kauniečio žmogžudyste buvo įtartas netoli gyvenęs septyniolikmetis. Džeimsą Greivsą policija suėmė po savaitės, kai jis buvo sustabdytas dėl kelių eismo pažeidimo. Nepilnametis įtariamas ir dėl 49 metų amerikiečio Ernesto Harperio mirties. Vyriškis rastas nušautas tame pačiame rajone kaip ir J.Bačkys, tik po trijų dienų. Jis taip pat buvo nužudytas automobilyje.

Buvo nutraukęs studijas

Kartu su J.Bačkiu Kaune augęs, o vėliau tame pačiame universitete studijavęs R.Varanavičius Sent Luiso studentų laikraščiui “The Current Online” sakė, kad Julius buvo geras draugas ir įkvėpėjas.

“Mes jį visuomet atsiminsime kaip kovotoją. Jis visuomet darė viską, ką reikia, kad pasiektų tikslą, nesvarbu, kas tai būdavo”, - sakė R.Varanavičius.

Pasak jo, prieš dvejus metus J.Bačkys buvo nutraukęs mokslus dėl finansinių sunkumų. Vaikinas pinigų studijoms bandė užsidirbti statybose.

Į JAV J.Bačkys išvyko baigęs Kauno “Veršvų” vidurinę mokyklą. “Gabus buvo vaikinas, ne kalikas, o susigaudantis”, - prisiminė mokyklos direktorius Vygantas Gudėnas. Mažiausias pažymys Juliaus atestate buvo aštuonetas. “Sukrėsti buvom, kai sužinojom apie nelaimę”, - sakė V.Gudėnas. “Man buvo šokas. Žmogų pažinojau nuo šeštos klasės, artimai bendravom su tėvais. Baisu, kai dvidešimt vienerių metų jaunuolis dedamas į kapo duobę”, - kalbėjo buvusi J.Bačkio auklėtoja anglų kalbos mokytoja Jadvyga Liutkevičiūtė.

Pasak jos, Julius mokėjo suburti kolektyvą, buvo aktyvus, komunikabilus, mėgstamas draugų.

Atpažino po tarptautinės paieškos

Šiandien Taryba taip pat svarstys, ar skirti po 4 tūkstančius litų Vidai Aleknienei ir Vilmai Tautkuvienei. Anglijoje šių metų birželio 5 dieną mirė V.Aleknienės sesuo Zita Ramanauskienė, užsienyje prabuvusi pusmetį, o pernai rugpjūčio 14 dieną - V.Tautkuvienės motina Nijolė Šneideraitienė. Palaikų pervežimo išlaidos atitinkamai sudarė 5074 ir 4508 litus.

N.Šneideraitienė į Angliją išvyko daugiau kaip prieš dvejus metus, po to dingo be žinios. Jos lavono tapatybė buvo nustatyta tik po keturių mėnesių, paskelbus tarptautinę paiešką. Kaunietę atpažino artimieji.

Pagal Lietuvos įstatymus, užsienyje mirusių (žuvusių) piliečių palaikų pervežimo į Lietuvą išlaidas valstybė dengia, jeigu asmuo nebuvo apsidraudęs, jo artimieji gauna mažas pajamas. Kompensacijos išmokamos kartą per ketvirtį iš valstybės biudžeto.