Ir sveikam, ir ligotam
Lietuvių apdainuotų mėlynžiedžių linų sėmenų aliejus - skystas Lietuvos auksas yra geriausias sveikatos šaltinis žmogaus mityboje.
Spaudžiant linų sėklas (sėmenis) gaunamas sėmenų aliejus, dar kartais vadinamas linų aliejumi. Kuo šiauresnėje klimatinėje zonoje užauginti linai, tuo vertingesnis sėmenų aliejus. Ne veltui linus pradėjo auginti švedai ir suomiai. Lietuvoje užaugintų linų sėmenų aliejaus sudėtyje yra maksimalus polinesočiųjų riebalų rūgščių (PNRR) kiekis (77,3 proc.), daug daugiau gama-tokoferolio - stipraus antioksidanto, papildomai rasta apie 20 mg/100g natūralių antioksidantų tokotrienolių (vitamino E palydovų).
Lietuvoje sėmenų aliejus pradėtas spausti devynioliktojo amžiaus viduryje, bet iki šių dienų mūsų šalyje nebuvo išvystyta pramoninė šio aliejaus gamyba. Tik šiais metais jis pradėtas gaminti UAB Aletovis iš Lietuvoje išaugintų prinokusių linų sėklų unikaliu šaltojo spaudimo būdu, be žalingo šviesos, deguonies ir aukštos temperatūros poveikio. Šalto spaudimo aliejui keliami labai griežti reikalavimai, kad atitiktų visas kokybės, higienos bei maisto saugos normas. Aliejus apdorojamas tik mechaniniais būdais, jame išsaugomos visos gamtos dovanotos pirmapradės medžiagos. Tai nepakeičiamos PNRR, vitaminai, fermentai, fosfolipidai, fitosteroliai, natūralūs antioksidantai, skaidulinės ir mineralinės medžiagos bei kiti biologiškai aktyvūs komponentai, turintys neabejotinos naudos žmogaus organizmui. Jie tarpusavyje vienas kitą regeneruoja, papildo, išlaikydami antioksidacinės apsaugos balansą. Ir vitaminai, ir mineralinės medžiagos šiame ekologinės krizės amžiuje atlieka ne tik fiziologinę, bet ir apsauginę funkcijas.
Šaltai spaustas sėmenų aliejus yra labai vertinamas kaip gydomasis dietinis produktas. Jis priskiriamas sveikos mitybos produktų kategorijai, traktuojamas kaip delikatesinis aliejus, o farmacijoje naudojamas kaip medikamentų bazinė sudėtinė dalis. Šis aliejus stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą (skaidulinių medžiagų lignanų yra 100 kartų daugiau nei kituose aliejuose), juo gydo tuberkuliozę, chronišką kolitą, artritą, radikulitą, odos įtrūkimus, pleiskanojimą.
Riebalų vaidmuo mityboje nepaprastai svarbus. Tai didžiausias energijos šaltinis. Jie dalyvauja svarbiausiuose organizmo gyvybinės veiklos procesuose. Su riebalais organizmas gauna vitaminus A, D, E ir K. Riebalai yra būtini, kad organizmas pasisavintų baltymus, angliavandenius ir mineralines medžiagas, tačiau riebalų suvartojimas visame pasaulyje yra reglamentuojamas. Lietuvos sveikatos programoje taip pat numatoma iki 2010 metų sumažinti energijos, gaunamos iš riebalų, dalį iki 30 proc., o gaunamos iš sočiųjų riebalų - iki 14 proc. bei užtikrinti, kad maistas būtų nekenksmingas sveikatai. Lietuvos gyventojų racione nesočiųjų riebalų santykis su sočiaisiais yra pažeistas, todėl maiste reikia mažinti gyvulinių riebalų kiekį ir vartoti kuo daugiau augalinio aliejaus. Šią spragą gali užpildyti ne tik Lietuvoje pagamintas rafinuotas rapsų aliejus, bet ir jau pradėtas gaminti lietuviškas šalto spaudimo sėmenų aliejus. Jau nuo seno Lietuvoje tokio raciono stoka buvo kompensuojama sėmenų aliejumi, o pokario metais - ir žuvų taukais. Gyventojų apklausa (JAV) rodo, kad net 80 proc. žmonių trūksta PNRR. Produktų modifikavimas (hidrintų ir peresterintų riebalų panaudojimas margarinų bei specialiųjų riebalų gamyboje) iš dalies pašalino PNRR iš maisto grandinės, ypač trūksta omega 3 riebalų rūgšties, kurios gausu sėmenų aliejuje.
Šalto spaudimo linų aliejus yra unikalus tuo, kad, palyginus su kitais dažniausiai vartojamais aliejais, turi didžiausią kiekį alfa-linoleno (omega-3) riebalų rūgšties. Jos yra 2 kartus daugiau nei žuvų riebaluose. Sėmenų aliejus yra naudingas priedas palaikant normalų žmogaus organizmo funkcionavimą. Tai vaistas ir maistas. Gyvybiškai svarbios, nepakeičiamos PNRR organizme nesintetinamos, todėl jas būtina gauti su maistu. Trūkstant jų maiste, organizmas lėčiau auga, sumažėja atsparumas infekcinėms ligoms, džiūsta oda, sutrinka cholesterolio apykaita. Be to, su riebalais ir aliejumi organizmas gauna ir geriausiai pasisavina riebaluose tirpstančius natūralius vitaminus A, E, K, F ir D, kurių perteklius, priešingai nei sintetinių, nesikaupia organizme.
Omega-6 rūgštys - labai svarbios membranų struktūrai, junginių, kurie dalyvauja imuninės sistemos, kraujo krešėjimo ir kitose fiziologinėse reakcijose susidarymui, o omega-3 rūgštys yra pagrindinė smegenų, akies tinklainės lipidų dalis.
Siūlomas optimalus aliejaus vartojimo kiekis, kurio užtenka parai - 1-3 valgomieji šaukštai. Dėl nepakeičiamų riebalų rūgščių aliejus greitai oksiduojasi, dėl to turi būti laikomas azoto atmosferoje uždarytuose buteliuose ir šaltai, o atidarius butelį turi būti suvartojamas per 3-5 savaites, nes gali apkarsti. Šis aliejus netinka kepimui, jį rekomenduojama vartoti su virtomis bulvėmis, jogurtu, kaip priedą ruošiant salotas, sriubas, troškintas daržoves ir t.t.