Idėjos iš plastilino


2004-02-14
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Idėjos iš plastilino

Kauno dailės instituto galerijoje “Studija” (Muitinės g. 4) vakar atidaryta ir iki kito penktadienio veiks Donato Dovidavičiaus ir Andriaus Siderkevičiaus skulptūros paroda “Pasakėlės iš rūsio”

Skulptoriaus Stasio Žirgulio auklėtiniai, Kauno dailės instituto IV skulptorių kurso studentai Donatas Dovidavičius ir Andrius Siderkevičius, žiūrovams rodo dėstymo programų, užsakovų įgeidžių nepaveiktas skulptūrines emocijas. Besirengdami diplominiam darbui, būsimieji skulptoriai kasdien plastiline įkūnija daugybę idėjų, kurios gal taip niekada ir nevirs kūriniais, tačiau liudija meninės minties spontaniškumo grožį.

Jaunieji menininkai žaismingai oponuoja šiuolaikinio meno kūrėjams, anot jų, prestižinėse salėse pompastiškai pateikiantiems iš brangių plastikų pagamintą meno sintetiką. D.Dovidavičius ir A.Siderkevičius eksponuoja mažutes iš plastilino nulipdytas, bet gyvybe ir nuoširdumu dvelkiančias figūrėles. Kai kurios jų, išlietos iš metalo, iškaltos iš akmens ar išdrožtos iš medžio, galėtų tapti tikromis įspūdingomis skulptūromis. Kai kurioms ketvirtakursiai net yra išrinkę konkrečias pastatymo vietas. Karštą vasaros dieną atsipalaiduoti nutarusi moteriškė galėtų nukarti savo kojas nuo akmeninio Nemuno krantinės turėklo Aleksote. Akmeninis gelbėjimosi ratas, menininkų sumanymu, galėtų papuošti Vilniaus universiteto Kauno fakulteto tuščią sieną ir įrodinėti, kad mokslas gali išgelbėti akmeninio rato gilyn gramzdinamą jaunuomenę. Ikona virtęs bambagyslės spaustukas tinkamai papuoštų kurių nors gimdymo namų aplinką, mano jaunieji autoriai.