Grybų tiltų dar teks palaukti


2003-08-30
Violeta GUSTAITYTĖ
Grybų tiltų dar teks palaukti

Pastarosiomis dienomis turgavietėse padaugėjo prekiautojų grybais. Nors užkietėję grybautojai vanoja blogus, grybams dygti netikusius orus, ant prekystalių puikuojasi baravykai, voveraitės, raudonviršiai, lepšiai, gruzdai, šilbaravykiai. Grybai į Kauno Stoties turgavietę “atkeliauja” iš pakaunės, Kazlų Rūdos, Kaišiadorių, Prienų ir net Varėnos rajono miškų.

“Reikia šilumos, žemę turi “atlyti”, tada augs grybai, - sakė ponia Eleonora, miško gėrybių atvežusi iš Varėnos rajono. - Pernai nebuvo grybų ir šiemet, matyt, nebus. Vasaros pabaigoje vokietukai tiltais augdavo, o dabar jų beveik nėra”.

Nors ponia Eleonora ir dejavo, kad grybų mažai, tačiau ji pirkėjams siūlė šilbaravykių, lepšių po 3 litus už nedidelę dėželę. Už pirmarūšių baravykų kilogramą varėniškė grybautoja prašė 24 litų. Iš Kaišiadorių rajono atvažiavusi moteris vidutinio dydžio pintinę didelių, rinktinių baravykų pardavinėjo už 45 litus. Kai kurie pirkėjai įtarinėjo, kad tokie dideli grybai gali būti sukirmiję. Tačiau viena pardavėja savo grybus buvo perpjovusi pusiau, kad pirkėjai matytų, jog grybai sveiki.

Nepigiai kainavo ir raudonviršiai: 10 litų už 8-10 įvairaus dydžio grybus. Gruzdai šalia gražuolių baravykų atrodė kaip vargšai giminaičiai, o ir kaina neprilygo grybų karaliui. Gruzdų nemaža krūvelė kainavo tik 2 litus. Grybautoja iš Kazlų Rūdos už voveraičių stiklainį prašė 5 litų. Nors ne vienas pirkėjas padejuodavo, kad grybai brangūs, tačiau pamažu jie “tirpo” nuo prekystalių.

Keletas grybautojų džiaugėsi sinoptikų prognozėmis: artimiausiomis dienomis orai bus palankūs grybams dygti: daug lietaus, šiltos naktys. “Grybingo” oro laukė ne tik “profesionalūs” grybautojai, bet ir visi gamtos mylėtojai, kuriems grybaujant praleistas savaitgalis malonesnis už kitokį poilsį.