Gerumas dar netapo atgyvena


2004-10-15
Julius LENČIAUSKAS
Gerumas dar netapo atgyvena

Įpratome murkdytis kasdienybėje, kęsti neteisybę, nepriteklius, ligas. Todėl ir skaitytojų laiškai dažnai būna liūdni, ieškantys ir nesurandantys teisybės. Gera žinutė jau tapo kaip tas šviesos spindulėlis nepasisekimų naktyje. Štai Genovaitė ir Vitalijus Kušnerovai pasidžiaugė, kad po septyniolikos metų vėl pamatė Baltijos jūrą. Žmonės džiaugėsi atsinaujinusia Palanga. Seniai čia buvusius stebino poilsiautojų ir paslaugų gausa, žmonių linksmumas, mokėjimas gražiai leisti laiką.

“Jūra mus pasitiko lengvu vėjeliu, nors dėl vėsaus oro maudėsi mažai poilsiautojų, bet ant tilto - žmonių knibždėlynas. Lyg užburti stebėjome, kaip pavargusi saulė, palikdama Lietuvos žemę, ramiai leidosi į jūrą”, - sužavėti rašė senyvi žmonės ir nepamiršo pridurti, kad ši kelionė buvo Rasos, Mindaugo, Edmundo ir Nerijaus - anūkų dovana savo seneliams.

O Juozas Naginionis vis negali pamiršti garsiųjų atlaidų Pivašiūnuose. “Džiugu, kad mūsų žmonės atgaivina gražias šventes, kurios buvo švenčiamos dar iki Lietuvos okupacijos. Daug kartų teko būti šiuose atlaiduose, bet tokios žmonių gausos dar neteko matyti. Atrodė, kad čia visa Lietuva suvažiavo”, - rašo J.Naginionis.

Šis skaitytojas tvirtino, kad tokios šventės - tikra atgaiva sielai ir visokių politinių skandalų bei rinkimų batalijų atbukintam protui. Be to, skaitytojas, parvažiavęs iš Pivašiūnų, dar suspėjo aplankyti Kaune, Dainavos mikrorajone, Girstučio parko slėnyje surengtą Žolinės šventę. Labai patiko koncertas, organizatoriai žmones vaišino žolelių arbata ir bandelėmis. J.Naginionis norėtų, kad tokie gražūs pabendravimai su žmonėmis būtų kur kas dažniau.

Gydytoja Irena Karalkevičienė su dėkingumu parašė apie Lietuvos invalidų draugijos Kauno skyriaus neįgaliesiems surengtą kelionę į Kaltinėnus. Keliauninkus labai sužavėjo tvarkingi namai su tvenkinėliais, gėlių gausa, išmoninga mažoji architektūra. Pasirodo, kad taip gražiai susitvarkyti miestelio gyventojus paskatino vietos kunigas Petras Linkevičius, kurio dėka jau baigiama statyti bažnyčia, neseniai įrengtos šarvojimo patalpos, rengiami kryžiaus keliai. Bažnyčios rūsyje įsikūręs jaunimo centras, kuriame sportuojama, pasilinksminama, čia pat rengiamos net vestuvės.

Tikra miestelio puošmena, anot I.Karalkevičienės, 20 metrų baltas mūrinis kryžius. Keliauninkai dar aplankė D.Poškos koplytėlę, kitas nuostabias Žemaitijos vietas. Už tokį turiningą prasiblaškymą dalyvių vardu laiško autorė dėkoja išvykos vadovei Onai Jasiukaitienei ir kitiems draugijos aktyvistams.