Gelbėkimės


2003-09-19
Julius LENČIAUSKAS
Gelbėkimės

Vos ne kasdien girdime: sumušė, apiplėšė, papjovė, nušovė... Matyt, jau nebetoli laikas, kai vakarais bijosime išeiti į gatvę, o brangesnį turtą, pavyzdžiui, automobilius saugiai galės naudoti nebent bankininkai ir... teisėsaugos pareigūnai, kurie šį turtą gali užrakinti uždaruose kiemuose, “prifarširuotuose” slaptų kamerų.

Ne vienas mūsų skaitytojas jau neberanda kitos išeities ir siūlo patiems gelbėtis nuo vagių, plėšikų, prievartautojų. Žinoma, tada kyla retorinis klausimas: už ką mokame pareigūnams? Tačiau sveika galva ir išsaugota ramybė kur kas svarbiau net už pačius logiškiausius klausimus.

Vaclovas Jauniškis iš LŽŪU Akademijos miestelio tvirtina, kad praėjusiais metais čia buvo pavogti 42 lengvieji automobiliai, o surasti tik du, išplėšti keli Akademinio miestelio butai, bet nusikaltėliai nesurasti. Neapsikentę žmonės pradėjo patys kartu su seniūnija ir vietos nuovada ieškoti išeičių. Anot V.Jauniškio, automobilių stovėjimo aikštelėse turėtų atsirasti stebėjimo kameros, kurios atsieitų apie 120 tūkst. litų. Ir vietos seniūnas J.Padalevičius įsitikinęs, kad į nuosavybės saugojimą, tvarkos palaikymą reikia plačiau įtraukti universiteto studentus, kitus gyventojus. Galima kai kurias problemas įveikti, tačiau reikia visuomenės ir pareigūnų pastangų.

Šioje gyvenvietėje jau yra gražių tvarkos daigų. Pavyzdžiui, vietos sankryžoje, iš kurios kelias veda į Šakius, įrengtas šviesoforas. Čia ankščiau kas savaitę įvykdavo avarijos. Dabar ir vaikai pro čia vaikšto kur kas saugiau, nors sankryžos sutvarkymas taip pat nemažai kainavo.

Skaitytoja Vilija Mejerienė labai piktinasi valstybės saugumo, prokuratūros, kitų valdžios institucijų darbo neefektyvumu. Moteris niekaip negali suprasti, kaip beveik per dešimtmetį negalima išaiškinti (nors buvo skambiai žadėta), rodos, elementarių nusikaltimų. Pavyzdžiui, savanorio Juro Abramavičiaus žūties aplinkybių arba Bražuolės upelio tilto susprogdinimo iniciatorių ir vykdytojų. “Kodėl šios bylos taip vilkinamos? Tyli Seimas, Vyriausybė. Kur, kaip sakoma, “šuo pakastas”? Gal šią mįslę padėtų išaiškinti visada daug žinantis ir ateitį numatantis Seimo narys V.Landsbergis?” - rašo V.Mejerienė.

Miesteliuose kuriasi savigynos būriai, atsiranda policijos rėmėjų. Tai - nieko nauja, nes vienu ar kitu metu visa tai jau buvo. Tačiau nieko nedaryti - pavojinga visuomenei ir labai palanku linkusiems nusikalsti.