Gatvės tapo spąstais vairuotojams


2007-03-02
Dainoras LUKAS
Gatvės tapo spąstais vairuotojams

Atšilus orams automobiliai murdosi atsivėrusiose duobėse

Staigus atodrėkis vairuotojams pridarė netikėtų rūpesčių. Vakar vien K.Baršausko gatvėje buvo sugadinta mažiausiai keliolika automobilių. Vairuotojai skaičiavo į duobes suplėšytas padangas, keikė kelininkus ir be perstojo skambino policijai.

Keitė po dvi padangas

Pusę penkių vakaro K.Baršausko gatvėje stovėjo daugiau kaip dešimt automobilių, kurių vairuotojai keitė padangas.

“Leidomės į kalną ir pataikėme į duobę. Iš pradžių maniau, kad pradūriau vieną padangą, tačiau pasirodė, kad supjaustytos dvi. Skambinu draugams, kad atvežtų kitas. Šia gatve važiuoja daug automobilių, todėl sunku išvengti duobių. Kas už tai turėtų atsakyti? Nežinau, bet turbūt Savivaldybė”, - sakė studentas Marius Valaitis. Dar užvakar šioje gatvėje duobių nebuvo.

“Įvažiavau į duobę, ir padangos nėra”, - piktinosi Albinas Banevičius. “Nesuprantu, iš kur tiek duobių? Šalia manęs padangas sugadino dar šeši automobiliai. Turėjau kviestis mechaniką, kad pakeistų padangą, nes negalėjau jos nuimti. Gerai, kad policija bent pastatė ženklus”, - sakė vairuotojas.

“Paskambinau policijai, iškviečiau draudimo atstovus. Tegu viską apžiūri, kad paskui atlygintų nuostolius”, - ramiai kalbėjo prabangaus “Audi” vairuotojas, stovėdamas prie nuleistos padangos.

Vakarop K.Baršausko gatvėje policija pastatė ženklus, ribojančius greitį iki 40 km/val., taip pat nukreipiančius į saugesnę eismo juostą.

Savivaldybė atsiprašinėja

Kauno miesto savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys vakar Savivaldybės vardu atsiprašo visų vairuotojų, kurie nukentėjo dėl duobių gatvėse.

“Dabar nieko negalime daryti. Turime palaukti, kol gatvės pradžius, nėra prasmės remontuoti duobių, kol šlapia. Kol šalo, spėjome šiek tiek duobių paremontuoti”, - sakė Z.Girčys.

Anot jo, pastarosiomis dienomis atsivėrė duobių ne vienoje gatvėje. “Taip atsitiko, kai staiga atšilo. Gruntas pramirko, o kai greitis didelis, ima lūžinėti asfaltas. Panašiai nutinka kasmet, kai minusinė temperatūra pasikeičia pliusine, todėl vairuotojai turėtų būti atidūs”, - sakė jis.

Anot Z.Girčio, šiuo metu Kauno gatves prižiūri UAB “Kelių remonto grupė”. Z.Girčys teigė, kad ši bendrovė turėjo pasirūpinti, kad pavojingose vietose būtų pastatyti įspėjamieji ženklai. “Tačiau tokie ženklai tamsiu paros metu tampa dar didesnėmis kliūtimis”, - mano jis.

Kelininkai nesijaučia kalti

“Kelių remonto grupės” generalinis direktorius Vidmantas Norkus “Kauno dienai” sakė, kad jau nuo šiandien pradės tvarkyti duobes skaldos ir emulsijos mišiniu. “Žinoma, jeigu leis oras. Daugiau apie gatvių remontą nenoriu kalbėti, tegu apie tai kalba Savivaldybės atstovai”, - teigė jis.

“Kelių remonto grupės” specialistas Arūnas Mikučionis sakė, kad asfaltas ėmė skilinėti ten, kur sena danga. “Ryte duobių dar nėra, o vakare jau atsiranda. Situacija keičiasi labai greitai, ypač kur prastesnė danga. Gatves reikia remontuoti kapitališkai”, - sakė jis.

Beje, tiek “Kelių remonto grupė”, tiek UAB “Kauno keliai” teigė nesudarę sutarties su Savivaldybe dėl remontuoti duobes žiemą.

“Kauno kelių” technikos direktorius Gintautas Kascenskas teigė, kad bendrovė atsakinga tik už gatvių barstymą. “Mes neturime ir technikos, su kuria galėtume tvarkyti duobes žiemą. Už tai, kad gatvėse yra duobių, turėtų atsakyti Savivaldybė”, - teigė jis.

Apgadinti automobiliai ir sostinėje

Vakar Vilniuje į atsivėrusią smegduobę įvažiavo du automobiliai. Vilniaus savivaldybė pranešė, kad Ukmergės gatvėje atsivėrusi duobė artimiausiu metu bus užtaisyta.

Kaip teigiama Savivaldybės pranešime spaudai, Ukmergės gatvėje atsivėrusi duobė yra apie 0,5 m skersmens, apie 12 cm gylio anga gatvės asfalto dangoje. Automobiliai, įvažiavę į šią duobę, nukentėjo nesmarkiai. Jų savininkams, kreipusis į gatvę prižiūrinčią kelininkų įmonę, patirtą žalą žadama atlyginti.