Gatvės plėšikų fiasko


2007-02-06
Tomas JARUSEVIČIUS
Gatvės plėšikų fiasko

Demaskavusi mieste siautėjusius užpuolikus, policija ieško nukentėjusiųjų ir dar vieno įtariamojo

Teisėsaugininkų gniaužtuose atsidūrė jaunuolių ketvertukas, kurio nariai įtariami plėšikavę pačiame Kauno centre. Manoma, kad jų taikiniu galėjo tapti apie dešimt niekuo dėtų kauniečių, iš kurių, panaudojant smurtą, buvo grobiami pinigai, mobiliojo ryšio telefonai ir kitas vertingas turtas. Policija pripažįsta, kad dalis nukentėjusiųjų po patirtų incidentų galėjo nesikreipti pareigūnų pagalbos, todėl prašo juos atsiliepti bent dabar, kai įtariamieji jau sulaikyti.

Šeši nusikaltimai jau žinomi

Kauno miesto Centro policijos komisariato (PK) Nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai sulaikė grupę asmenų, kurie centrinėje miesto dalyje, netoli baro “Mažasis Paryžius”, įžūliai apiplėšė beveik dešimt piliečių. Pareigūnų manymu, nukentėjusių asmenų gali būti ir daugiau. Tačiau dabar teisėsaugininkai tvirtina galintys užtikrinti gyventojus, kad nuo šiol minėtame bare jie galės jaustis saugūs. Teisėsaugininkų duomenimis, pernai lapkričio, gruodžio mėnesiais ir šiemet sausį minėtame bare arba šalia jo buvo sumušti ir apiplėšti šeši asmenys. Plėšikų grobis dažniausiai būdavo mobiliojo ryšio telefonai, asmens dokumentai, laikrodžiai, pinigai. Nukentėjusių asmenų patirti nuostoliai vertinami daugiau nei šešiais tūkstančiais litų.

Pasak ikiteisminį tyrimą vykdančių pareigūnų, sulaikyti įtariamieji prisipažino įvykdę minėtus nusikaltimus, tad būtent taip ir paaiškėjo pagrindinė aršių plėšikautojų dislokacijos vieta.

Pasak Kauno policijos atstovės spaudai Ramunės Gražulienės, nuo grobikų nukentėjo ir du užsienio piliečiai: vienam vokiečiui dar būnant bare iš be priežiūros paliktos striukės buvo ištraukta piniginė, kurioje buvo apie 800 litų eurais ir litais, o jo kolega buvo sumuštas ir apiplėštas jau išėjęs iš baro. Pastarąjį kartą plėšikų grobiu tapo mobiliojo ryšio telefonas, piniginė su dokumentais ir pinigai. Nukentėjusysis patyrė daugiau kaip penkių tūkstančių litų nuostolį.

Teistumo sugebėdavo išvengti

Grupė niekur nedirbančių ir nesimokančių asmenų, anot tyrimą atliekančių pareigūnų, tokiu būdu buvo nusprendę prasimanyti pinigų pramogoms, žaidimų automatams, kitoms reikmėms. Trys iš jų gyveno kartu nuomotame bute. Dažniausiai į plėšikautojų akiratį pakliūdavo neblaivūs asmenys, laiką leisdavę K.Donelaičio gatvėje, netoli viešbučio “Takioji Neris” įsikūrusiame bare “Mažasis Paryžius”. Centro PK tyrėjai dėl plėšimų įtarimus pareiškė iki šiol dar neteistiems, bet policijai jau žinomiems keturiems Kaune gyvenantiems asmenims: 23-ejų metų V.M. ir E.P. bei devyniolikmečiams G.V. ir E.K. Beje, du iš jų - V.M. ir G.V. - teismas leido suimti dviem mėnesiams, o kitiems dviem sulaikytųjų ketvertuko nariams skirtos kitos, švelnesnės kardomosios priemonės - asmens dokumentų paėmimas, registravimasis policijos įstaigoje ir draudimas išvykti iš gyvenamosios vietos be pareigūnų žinios.

Jaunuoliai teisėsaugininkams pažįstami dėl savo praeities, mat daugelis jų yra figūravę įvairiose vagysčių bylose. Vienas įtariamasis ir šiuo metu minimas vagystės iš buto byloje, be to, yra įtariamas apšvarinęs vieną “Takiosios Neries” viešbučio klientą bei “pasidarbavęs” trijuose administraciniuose kabinetuose. Be to, vieną sulaikytąjį pažįsta ir automobilių vagystes tiriantys pareigūnai. Tiesa, iki šiol visi keturi sučiupti asmenys nėra teisti, nes visose jiems iškeltose baudžiamosiose bylose įtariamieji sugebėdavo susitaikyti su nukentėjusiaisiais ir tokiu būdu išvengdavo teistumo.

Penktojo tebeieško

Beje, paaiškėjo, kad, be keturių sučiuptų jaunuolių, laisvėje iki šiol tebesislapsto penktasis. Dvidešimtmetis R.J. pernai spalį jau buvo nuteistas, tačiau iki šiol mėgina išvengti teismo paskirtos bausmės. Dėl pastarosios priežasties teisėsaugininkai teigia vykdantys itin akylas jo paieškas.

Pasak pareigūnų, nuo šios asmenų grupės nukentėjo ir daugiau asmenų. Gali būti, kad jie iki šiol tiesiog nesikreipė į policiją. Juolab kad apie tai liudija ir kratų metu teisėsaugininkų rasti įvairūs daiktai, kurie, kaip įtariama, gali būti vogti: mobiliojo ryšio telefonas, šešios vyriškos striukės, vyriškas laikrodis, kasos ir kavos aparatai, keli palydovinės televizijos sistemos tiuneriai ir elektrinis grąžtas.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai prašo atsiliepti asmenis, nukentėjusius nuo sulaikytų įtariamųjų ar atpažinusius savo daiktus. Ilgapirščių aukų prašoma paskambinti į Kauno policiją telefonais 303 309 (visą parą) arba darbo metu nusikaltimų tyrėjams 303 365.