Garsiajam bėgliui areštinė tėvynėje negresia


2006-03-16
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Garsiajam bėgliui areštinė tėvynėje negresia

JAV Kalifornijos teismas nusprendė Lietuvai išduoti bankrutavusio koncerno EBSW prezidentą Gintarą Petriką

Pirmąjį ekstradicijos proceso raundą pralaimėjęs G.Petrikas dar turi teisę paduoti apeliacinį skundą, kurio nagrinėjimas vėlgi gali užtrukti ilgiau nei metus. Tačiau net jeigu buvęs EBSW vadovas į tėvynę būtų sugrąžintas nedelsiant, areštinės duonos jam ragauti netektų - pagal Lietuvos įstatymus jis nebegalėtų iki teismo būti laikomas suimtas.

Teismas nerado kliūčių

Užvakar vėlai vakare mūsų šalies ambasada Vašingtone gavo JAV Teisingumo departamento pranešimą, jog Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas galiausiai patenkino Lietuvos prašymą ir nusprendė, kad nėra jokių kliūčių G.Petriką išduoti Lietuvai. Vakar tokio pranešimo egzempliorius kartu su teismo sprendimu pasiekė ir Generalinę prokuratūrą Vilniuje.

Pranešime teigiama, kad minėto teismo teisėjas Endriu Vistričas sprendimą dėl G.Petriko išdavimo priėmė pirmadienį, kovo 13 dieną. Šis procesas prasidėjo iš karto po to, kai 2004 metų gegužės pradžioje Federalinio tyrimų biuro agentai svetima pavarde užsimaskavusį G.Petriką sulaikė Kalifornijos valstijos Los Andželo mieste, o Lietuvos generalinė prokuratūra į JAV išsiuntė oficialų prašymą išduoti jai bėglį.

EBSW vadovas buvo ieškomas nuo 1997 metų, kai pasislėpė nuo jam gresiančios baudžiamosios atsakomybės dėl investuotojų pinigų ir bankinių paskolų iššvaistymo.

Suimtas jau 22 mėnesius

Tačiau kol kas tiek Lietuvos teisėsauga, tiek Interpolo pareigūnai dar turi sulaukti G.Petriko reakcijos į teismo sprendimą. Pagal JAV įstatymus, jis per 60 dienų aukštesnės instancijos teismui Amerikoje gali pateikti apeliacinį skundą, nuo kurio sprendimo ir priklausys, ar G.Petrikas bus pargabentas į Lietuvą.

Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Vygaudas Ušackas vakar “Kauno dienai” sakė, kad ambasada kol kas neturi jokių žinių apie tai, ar G.Petrikas rengiasi skųsti pirmosios instancijos teismo sprendimą.

Vis dėlto, jeigu bankrutavusio EBSW vadovas bus perduotas Lietuvai, jam mūsų šalyje nebegalės būti pritaikyta griežčiausia kardomoji priemonė - suėmimas.

“Yra Baudžiamojo proceso kodekso straipsnis, kuriame rašoma, jog bet kokiais atvejais žmogus negali būti laikomas suimtas ilgiau nei 18 mėnesių. Ir jokių išimčių nenumatyta. Gintaras Petrikas Jungtinėse Valstijose prieš 22 mėnesius buvo suimtas pagal Lietuvos teismo nutartį skirti jam kardomąją priemonę suėmimą. Ne sulaikymą ar kokią kitokią kardomąją priemonę, o būtent suėmimą. Tad klausimas dėl dar ilgesnio jo suėmimo Lietuvoje jokių abejonių negali kelti”, - vakar “Kauno dienai” užtikrintai pareiškė G.Petriko interesus Lietuvoje ginantis advokatas Kazimieras Motieka.

Advokatui nebeprieštarauja

K.Motiekos ir Lietuvos prokurorų susirėmimas dėl G.Petriko suėmimo kovo 1 dieną įvyko Vilniaus miesto apylinkės 2-ajame teisme. Tuomet advokatas mėgino įrodyti, kad jau dabar G.Petriko laikymas už grotų JAV kalėjime yra neteisėtas, nes pasibaigė visi Lietuvos baudžiamuosiuose įstatymuose numatyti galimo suėmimo terminai.

Tuo tarpu prokuratūra įrodinėjo, jog G.Petriko suėmimas vykdomas ne pagal Lietuvos, o pagal JAV įstatymus. Tuomet apylinkės teismas advokato skundą atmetė, tačiau K.Motieka žadėjo nenuleisti rankų ir vėl stoti į kovą dėl G.Petriko laisvės tuomet, kai jis bus pargabentas į Lietuvą.

Panašu, kad šios kovos neprireiks, nes Generalinės prokuratūros pareigūnai vakar “Kauno dienai” patvirtino, kad EBSW vadovas iš tiesų negalės būti laikomas suimtas, kai bus išlaipintas iš lėktuvo Vilniaus oro uoste.

“Kai Gintaras Petrikas grįš į Lietuvą, kardomoji priemonė suėmimas jam turės būti panaikinta, nes, pagal mūsų Baudžiamojo proceso kodeksą, asmuo negali būti suimtas ilgiau nei 18 mėnesių”, - tą patį, ką sakė advokatas, pakartojo ir generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Turės taikyti kitokią kardomąją priemonę

Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė tvirtina, kad Lietuvos jurisdikcija yra išskirtinė tuo, jog suėmimas prašymo dėl ekstradicijos nagrinėjimo metu yra vertinamas kaip kardomasis kalinimas.

“Šiuo klausimu yra Aukščiausiojo Teismo išaiškinimas ir ši nuostata yra išskirtinai lietuviška. Praktiškai visur kitur suėmimo laikas ekstradicijos metu priskaičiuojamas prie bausmės atlikimo laiko, o ne prie suėmimo laiko. Pas mus kažkodėl buvo nuspręsta kitaip. Net neturiu paaiškinimo, kodėl taip buvo padaryta. Įsivaizduokime, kad tai būtų ne Gintaras Petrikas, o Romas Zamolskis, ir kas tada? Parvežtas į Lietuvą jis negalėtų būti suimamas”, - stebėjosi prokurorė.

Pasak G.Jasaičio, vietoje suėmimo G.Petrikui greičiausiai bus pritaikyta kita, švelnesnė, kardomoji priemonė, pavyzdžiui, namų areštas. “Galima taikyti vieną atskirą kardomąją priemonę, galima taikyti jų kompleksą. Sprendimą priims konkretus prokuroras”, - sakė generalinio prokuroro pavaduotojas.

Prokuroras nusiteikęs optimistiškai

Kol kas niekas nesiima tiksliai prognozuoti, kiek laiko gali trukti G.Petriko apeliacinio skundo nagrinėjimas, jeigu toks bus įteiktas aukštesnės instancijos JAV teismui.

“Man, pavyzdžiui, Lietuvos teismuose teko dalyvauti baudžiamosiose bylose dėl finansų ir verslo, kurios truko po šešerius septynerius metus. Manau, kad Amerika Lietuvos rekordų šiuo metu nesumuš, bet, žinoma, procesai ten irgi vyksta ilgai. Taip yra todėl, kad Amerikos teismas yra visiškai atskirtas nuo kitų valdžios institucijų, dirba savo darbą ir niekas jo ten nevarinėja”, - teigia K.Motieka.

Prognozuoti nedrįso ir vakar per radiją kalbėjęs generalinis prokuroras Algimantas Valantinas. “Jis turi teisę pateikti apeliaciją ir ta apeliacija turės būti nagrinėjama. Apeliacinės procedūros nėra trumpos. Sunku prognozuoti, pirmas etapas užtruko beveik dvejus metus, kitas etapas, mano galva, neturėtų trukti taip ilgai, bet tas laikelis gali būti ir netrumpas”, - aptakiai kalbėjo prokuratūros vadovas.

Komisija bėglį apklaus raštu

Užvakar Seimas atmetė laikinosios parlamentinės komisijos EBSW veiklai ištirti parengtą nutarimo projektą, kuriuo buvo siūloma patvirtinti komisijos darbo išvadas. Patys komisijos nariai pasiūlė Seimui, kad jis leistų atnaujinti komisijos veiklą ir pratęstų darbui skirtą terminą.

Komisijos pirmininkas Algis Rimas vakar sakė manąs, jog, G.Petriko ekstradicijai į Lietuvą užsitęsus, komisija bandytų jį apklausti raštu.

“Aš manau, kad tos visos procedūros vėl gali užtrukti. Todėl manau, kad mes nelauksime ir jei bus nuspręsta Seimo komisijos darbą pratęsti, apklausime Petriką nusiųsdami jam klausimus raštu”, - vakar sakė A.Rimas.

Savo nuomonę apie JAV teismo sprendimą vakar išsakė ir vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius, EBSW klestėjimo laikais vadovavęs su koncernu susijusiai bendrovei “Žemprojektas”: “Aš jau seniai sakiau, kad norėčiau, jog Petrikas grįžtų ir visoje šioje istorijoje būtų sudėlioti taškai ant “i”, kadangi dažnai šita tema spekuliuojama, todėl tikrai manau, kad Amerikos teismo sprendimas padės šitas problemas išspręsti”.