Fortūna nusišypso su pavasario saule


2006-03-25
Rūta KANOPKAITĖ
Fortūna nusišypso su pavasario saule

Vakar įteikti Kauno teatriniai apdovanojimai geriausių sezono spektaklių kūrėjams

Rotušėje vakar išdalyta šešiolika “Fortūnos” statulėlių ir diplomų. Jeigu į vieną būrį susirinktų visi režisieriai, aktoriai, dailininkai, muzikai, choreografai, Kaune nuo 1996-ųjų pelniusieji sėkmę simbolizuojančios deivės palankumą, jų būtų jau apie šimtą. Ištisas laureatų teatras...

Premjerų kiekybė ir kokybė

2005-2006 metų teatrinis sezonas mieste buvo intensyvus ir kūrybingas. Žiuri teko pasižiūrėti septyniolika spektaklių. Nepaisant remonto keliamų nepatogumų, į vis naujus pastatymus įvairiose savo scenose publiką kvietė Kauno valstybinis dramos teatras. Be kitų spektaklių, į operos klasiką ambicingai atsigręžė Muzikinis teatras. Mažasis teatras pralaužė ledus jaunimo repertuare, pasiūlydamas lietuviškos pjesės apie paauglius pastatymą.

Charakterizuoti teatrinius metus paprašėme “Fortūnų” žiuri pirmininkę teatrologę Elvyrą Markevičiūtę.

“Kaip būtų galima apibūdinti sezoną Kauno teatruose? Pirmiausia - jis buvo labai gausus. Spektaklių pastatyta daug, ypač kamerinių. Bet iš pastarųjų vertinimo komisijai geriausio išrinkti nepavyko. Vadinasi, kiekybė čia aplenkė kokybę.

Aiškus teatrinio sezono lyderis - režisierius Gintaras Varnas. Įskaitant diplomus, jo apdovanojimų kolekcijoje per dešimt metų susikaupė jau šešios “Fortūnos”. Ar miesto teatrų repertuaras tenkino publiką, ar kuri nors jos dalis nebuvo užmiršta? Sakyčiau, kad siekiamybė atsižvelgti į įvairių skonių žiūrovus buvo akivaizdi, ypač Kauno dramos teatre. Kitas dalykas, kad ne visada pavyko tą sėkmingai įgyvendinti. Dramos spektakliuose dažniau parklupdo neprofesionalumas. Ta prasme Muzikinis teatras tarsi labiau apdraustas nuo šios bėdos, nes neturėdamas balso, nepažindamas natų niekaip neapsimesi, kad dainuoji ar groji...” - kalbėjo teatrologė.

Statulėlės - už kūrybingumą ir ištikimybę teatrui

Vakar iškilmingoje aplinkoje, skambant tušui, putojant šampanui, teatralai klausėsi mero Arvydo Garbaravičiaus, Lietuvos teatro sąjungos pirmininko Algio Matulionio, sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Gedimino Maciulevičiaus sveikinimų profesinės šventės proga. Meras užsiminė, kad netolimoje ateityje Savivaldybė ketina pasirūpinti, jog “Fortūnos” įgautų ir piniginę išraišką.

Žiuri pirmininkė Elvyra Markevičiūtė perskaitė vertinimo komisijos verdiktą. Kauno teatrų kūrėjams paskirti septyni “Fortūnos” prizai ir devyni diplomai.

Daugiausiai “Fortūnos” statulėlių susirinko du Muzikinio teatro spektakliai. “Fortūnos” paskirtos kompozitoriui Tomui Kutavičiui už operą jaunimui “Nykštukas Nosis”, dailininkei Virginijai Idzelytei-Dautartienei už scenografiją operoms “Nykštukas Nosis” ir “Karmen” ir solistei Ritai Preikšaitei už Karmen vaidmenį Ž.Bizė operoje “Karmen”. Žiuri geriausiu sezono spektakliu vaikams Kaune pripažino Tomo Kutavičiaus operą “Nykštukas Nosis”, režisieriaus Ginto Žilio pastatytą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Aktorius Ramūnas Šimukauskas pelnė “Fortūną” už Bastiano Molės vaidmenį Mažojo teatro spektaklyje - D.Gieselmano juodojoje komedijoje “Ponas K”.

Geriausio sezono dramos spektaklio Kaune titulą pelnė Dea Loher “Nekalti”, pastatytas Kauno valstybiniame dramos teatre (režisierius Gintaras Varnas).

Padėkos “Fortūna” už viso gyvenimo nuopelnus teatrui buvo pagerbta ilgametė Kauno dramos teatro aktorė Antanina Mackevičiūtė-Barčienė.

Pastebėti ir įvertinti

Žiuri paskirti “Fortūnos” diplomai įvardijo kūrybines sėkmes įvairiuose sceniniuose kolektyvuose. Režisierei ir dramaturgei Agnei Dilytei jis įteiktas už kūrybingą įnašą analizuojant paauglių problemas Mažojo teatro spektaklyje “Mėnulio koja”. Choreografui ir režisieriui Andriui Kurieniui - už originalias idėjas realizuojant literatūros ir choreografijos sintezę šokio spektaklyje “Žorž ir Frederikas”, pastatytame Muzikiniame teatre. “Fortūnos” diplomantais tapo baleto solistė Rasa Drazdauskaitė už Žorž Sand vaidmenį šokio spektaklyje “Žorž ir Frederikas” ir Muzikinio teatro solistas Raimondas Baranauskas už Nykštuko Nosies vaidmenį operoje “Nykštukas Nosis”.

Įsimenantys antraplaniai vaidmenys dramos spektakliuose irgi buvo pažymėti “Fortūnos” diplomais. Milė Šablauskaitė jį gavo už ponią Cuker spektaklyje “Nekalti”, Liucija Rukšnaitytė-Ramanauskienė - už Mamos vaidmenį komedijoje “Savižudis” (Kauno valstybinis dramos teatras).

Įvertintas nuoseklus ir kūrybingas darbas su vaikais - “Fortūnos” diplomas skirtas aktorei Inesai Paliulytei (inscenizacijos autorė, režisierė, vaidmenų atlikėja) ir Kauno valstybinio dramos teatro mokyklėlei “Mano teatras” - už vaikų kūrybiškumo atvėrimą ir skatinimą spektaklyje “Anderseno gatvė”. Kauno kamerinio teatro aktorius Aleksandras Rubinovas diplomu apdovanotas už vaidybos ir erdvės jungties paieškas monospektaklyje “Neūžauga”.

Šventę tęsė “jaučio aukojimas”

Po iškilmių Rotušėje teatralai pasuko į tradicinę susitikimų vietą - Menininkų namus. Laureatus gabeno kelių policijos lydimas vaikiškas traukinukas: šį renginį jau daug metų rikiuojantis Menininkų namų direktorius aktorius Viktoras Valašinas kasmet sugalvoja vis kitą transporto priemonę. Tradicinėje sueigos vietoje ant ugnies spirgėjo kepamas jautukas, o vaišių garnyras buvo pokštai ir gera nuotaika. Šiemet teatralų šventės dalyvius linksmino “Muzikinio teatro gaisrininkų kapela “Čiurkšlelė”, kurioje naujame amplua pasirodė solistai ir režisieriai.

Sakoma, ruošk roges vasarą, o ratus žiemą. Gali būti, kad teatralams, ypač damoms, jau reikia pagalvoti, kuo teks pasipuošti per šventę kitąmet. Mat miesto “galvos” siūlo Tarptautinės teatro dienos šventimo ceremoniją ir “linksmąją dalį” perkelti į restauruotą Karininkų ramovę, prisimenant geriausias prieškario Kauno balių tradicijas.