Folkloro ansamblyje moksleiviai net ir batus valytis mokosi


2007-03-16
Jurgita ŠAKIENĖ
Folkloro ansamblyje moksleiviai net ir batus valytis mokosi

Geriausiu šalyje pripažinto kauniečių kolektyvo nariai brangina savo pomėgius

“Jis mums kaip “Oskaras”, - džiaugėsi respublikiniu “Aukso paukštės” apdovanojimu Kauno miesto “Atžalyno” vidurinės mokyklos mokiniai, ansamblio “Kaukutis” nariai. Vadovių Birutės Viršilaitės bei Astos Račinskaitės suburti ir išugdyti jaunieji dainorėliai, muzikantai ir šokėjai laimėjo geriausio šalies vaikų folkloro ansamblio ir vadovo kategorijoje.

Šiemet į “Aukso paukštę” pretendavo ir Utenos vaikų lopšelio-darželio “Želmenėlis” vaikų folkloro ansamblis “Kupolytė” (vadovė Elena Kiškienė) bei Vilniaus Žvėryno gimnazijos vaikų folkloro ansamblis “Dolija” (vadovė Vilija Vaitkienė).

Liaudiška muzika ir breikas

“Labai smagu, kad mus įvertino”, - sakė “Kaukučio” narė devintokė Marija Liberytė. Ji šoka ir dainuoja, groja skudučiais. Moksleivė nesuka sau galvos, kad kam nors lietuvių liaudies muzika gali atrodyti nuobodi, skirta tik bobutėms.

“Draugams patinka, ką aš darau. Dauguma jų irgi šoka, dainuoja “Kaukutyje”, - kalbėjo M.Liberytė. Jai patinka, kad repeticijos ir koncertai būna nuotaikingi, o iš stovyklų be įspūdžių taip pat negrįžta.

Vyresnieji išmoksta globoti jaunesniuosius. “Nesunku. Vaikai paklusnūs, geri”, - sakė devintokė. Tačiau darbo netrūksta. Mergaitėms reikia supinti kasas, apžiūrėti, kad prieš koncertą visi būtų tvarkingai apsirengę, nusiėmę žiedus, apyrankes, auskarus, grandinėles.

M.Liberytė mėgsta ne tik liaudišką muziką. Ji laisvalaikiu dar lanko ir breiko treniruotes, tačiau ateityje save įsivaizduoja dainuojančią ir dirbančia pradinių klasių mokytoja.

Grįžo po ketverių metų

Mokykla “Kaukučiui” yra už tūkstantį litų nupirkusi basedlę (kontrabosas) ir už penkis šimtus litų - dūdmaišį. Kitus instrumentus susipirko moksleivių tėvai, vadovės. Skudučius gaminasi patys moksleiviai.

Jais groja ir devintokas Karolis Jačionis. Ketverius metus jis “Kaukučio” nelankė, nes buvo susidomėjęs plaukimu ir sutapo treniruočių baseine bei muzikinių repeticijų laikas. Karolis yra laimėjęs trečią vietą respublikinėse plaukimo estafete varžybose. Dėl didelių krūvių atsisakęs šio sporto moksleivis vėl grįžo į “Kaukutį”.

“Patinka, kad linksmos repeticijos, stovyklos. Geras užsiėmimas”, - kalbėjo K.Jačionis.

Populiariausi instrumentai, kuriais kaukučiai nori mokytis groti - skudučiai ir kanklės. “Armonikierių aš išrenku. Nusižiūriu gabesnį mokinį, pašneku su jo tėvais ir pasakau: tu grosi armonika”, - pusiau rimtai, pusiau juokais kalbėjo B.Viršilaitė.

Penktokas Deividas Žiuraitis armonika groja trečius metus. “Patinka groti. Tėtis pasiūlė. Jis groja gitara ir akordeonu”, - sakė berniukas. Užaugęs jis norėtų būti kompiuteristu ir muzikantu. Smuiku “Kaukučio” kapeloje griežianti penktokė Jovita Šiugždinytė pati pasirinko instrumentą. Prieš penkerius metus ji pradėjo lankyti muzikos mokyklą ir tik po to tapo ansamblio nare. “Patinka groti, keliauti. Smagus kolektyvas”, - kalbėjo mergaitė.

Pamiršta batus

Pirmiesiems kaukučiams dabar apie 26-27 metus. Kai kurie jų yra pasakoję, kad vadovė B.Viršilaitė išmokė nusivalyti batus. Juk į šventes važiuoti reikia tvarkingai atrodant.

Per tiek metų mažai kas pasikeitė. Ir dabar reikia sužiūrėti, kad kuris nors ko nors nepamirštų važiuodamas į koncertą. “Dažniausiai pamiršta batus, kaspinus, juostas. Mažiukams liepiame sunešti marškinius, kai iki koncerto likę kelios dienos. Prieš langą apžiūriu apykakles, ar švarios”, - kalbėjo B.Viršilaitė.

“Kartą aš pati pamiršau sijoną. Lėkiau namo su taksi”, - juokėsi A.Račinskaitė.

Siurprizas vadovei

Gegužę “Kaukutis” važiuos į Bulgariją. Ten vyks vaikų folklorinių ansamblių europiada. Jaunieji kauniečiai muzikuodami yra aplankę Portugaliją, Šveicariją, Italiją, Latviją, Rusiją. Labiausiai patiko Portugalijoje. Ten vaikai gyveno šeimose, o koncertuoti reikėjo naktimis, nes dieną labai karšta.

Tačiau ir užsienyje kaukučiai vadovėms iškrečia pokštų. “Su dešimt vaikų važiavome koncertuoti į Kaliningradą. Viską surepetavom prieš išvykdami, pakartojome atvykę. Tačiau per koncertą girdžiu, kad antrą dainą jie dainuoja kitokią, nei repetavome, o vietoje trečios jie jau šokį organizuojasi”, - su šypsena pasakojo vadovė A.Račinskaitė.

Taip atsitiko todėl, kad pagrindinė dainininkė užtraukė ne tą dainą. Iš pradžių akimirką visi sutriko, tačiau ją sudainavo gerai. Vėliau kauniečiai nebeprisiminė, kas turi eiti po tos dainos, nes jos programoje neturėjo būti. Tada “Kaukučio” muzikantai ėmė groti, o visi likusieji šokti. “Gerai, kad nesutriko”, - sakė A.Račinskaitė.

Liaudies tradicijos - per pamokas

“Kaukučiui” priklauso 60 moksleivių. 24 jų - patys jauniausieji - pirmokai. “Jų niekam nerodome. Jie dar tik mokosi. Susipažįstame su Užgavėnių, kitų švenčių tradicijomis, senaisiais amatais. Neseniai buvo Kaziuko mugė, pabandėme paprekiauti. Antroje klasėje susipažįstame su liaudiškais kostiumais. Trečioje turime papildomą valandą, imame muzikuoti. Pavasarį vaikai jau šoka, dainuoja ir pagroja. Ketvirtoje klasėje bandome siūtis kostiumus ir dalyvaujame miesto renginiuose”, - pasakojo pradinių klasių mokytoja, folklorininkė ir tautodailininkė, “Kaukučio” įkūrėja ir vadovė B.Viršilaitė.

Liaudies papročių, muzikos ji moksleivius moko per pamokas. Rimtai koncertuoti jie pradeda tik penktoje klasėje.

Grojo strypais

Penktokus perima kita “Kaukučio” vadovė - kraštotyrininkė ir etnokultūros puoselėtoja, fizikos mokytoja Asta Račinskaitė, kuri dainuoja, šoka bei groja styginiais ir pučiamaisiais instrumentais. Beje, anksčiau ji buvo viena Kauno žygeivių-folkloro klubo “Gilė” vadovių. Šis kolektyvas, įsikūręs Kauno “Ąžuolo” katalikiškoje vidurinėje mokykloje prieš kelerius metus taip pat buvo apdovanotas “Aukso paukšte”.

A.Račinskaitei prisijungus prie “Kaukučio”, vaikai užgrojo įvairiais daiktais: į indelius supiltais žirniais, kruopomis, buteliukais su vandeniu, laboratorinių stovų strypais. Festivaliui “Suklegos”, kuriame kolektyvas norėjo dalyvauti, reikėjo ko nors netradicinio.

“Aukso paukštės” apdovanojimus rengia Lietuvos liaudies kultūros centras. Pernai dvidešimtmečio proga kolektyvas išleido kompaktinę plokštelę “Kaukutis”. 2000 metais ansamblis buvo išrinktas geriausiu Kauno vaikų folkloriniu ansambliu.