FIFA jubiliejų papildė antidopingo kodeksas


2004-05-24
Romas PODERYS
FIFA jubiliejų papildė antidopingo kodeksas

Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos įkūrimo šimtmetį mini ir Lietuvos futbolo teisėjų patriarchas K.Andziulis 

Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) mini savo įkūrimo 100-metį. Simboliška, kad šiandien garbingą 75-erių metų jubiliejų švenčia ir Lietuvos futbolo teisėjų patriarchas - tarptautinės kategorijos arbitras kaunietis Kęstutis Andziulis.  

Ordinai - legendoms  

Iškilmių proga FIFA vadovybė pagerbė ir apdovanojo iškiliausias futbolo asmenybes, klubus, rėmėjus.

Paryžiuje (Prancūzija), Luvro rūmuose, surengtame 54-ajame jubiliejiniame kongrese už nuopelnus “sporto karaliui” šimtmečio ordinai įteikti legendiniam brazilui Pelė, vokiečiui Francui Bekenbaueriui, taip pat ilgamečiam FIFA prezidentui Žoao Avelanžui.

Vienas iš apdovanojimų teko seniausiam pasaulio futbolo klubui - anglų “Sheffield FC”, kuris buvo įkurtas 1857 metų spalio 24-ąją, o kitą gavo geriausiu šimtmečio klubu pripažintas Madrido “Real”.

Savo pagrindiniu informaciniu partneriu FIFA pripažino Tarptautinę sporto žurnalistų asociaciją, o “Adidas” ir “Coca Cola” kompanijas - geriausiais komerciniais sąjungininkais. Afrikos šalių futbolo konfederacija (CAF) įvertinta kaip sparčiausiai progresuojanti.  

Kaunietis žavėjosi žvaigždžių žaidimu  

K.Andziulis, 1965 metais pirmasis iš lietuvių tapęs FIFA kategorijos arbitru, gerai prisimena susitikimus su portugalu Eusebiju, olandu Johanu Kruifu, rusu Levu Jašinu. Pasak jubiliato, šie žaidėjai irgi įrašė ryškius puslapius į pasaulio futbolo istoriją.

“Man teko garbė su kolegomis iš Gruzijos Georgijumi Bakanidze ir Karlo Kruašviliu teisėjauti 1972 metų gegužę Amsterdame, kur Europos šalių čempionų taurės pusfinalio rungtynes žaidė Olandijos “Ajax” ir Portugalijos “Benfica”.

J.Kruifas, kuriam tada buvo dvidešimt penkeri, žavėjo sudėtingiausių futbolo technikos veiksmų atlikimu, jų dinamika. Viena išskirtinė jos stiliaus savybė - judesių aritmija. Jis, dažnai keisdamas žaidimo greitį, be didesnio vargo suklaidindavo geriausius to meto gynėjus.

1966 metais Anglijoje vykusiame pasaulio čempionate stebėjau Portugalijos ir Šiaurės Korėjos rinktinių susitikimą. Korėjiečiai pirmavo 3:0, tačiau galiausiai pralaimėjo 3:5, nes nesugebėjo sulaikyti Eusebijo, kuris tapo šių pirmenybių rezultatyviausiu žaidėju.

Levas Jašinas pripažintas vienu geriausių planetos vartininkų, tačiau ir žaidimo didmeistriai neišvengia klaidų. Man visam gyvenimui įstrigo Kijevo ir Maskvos dinamiečių rungtynių momentas, kai Jašinas, per toli išėjęs iš vartų, nespėjo grįžti į juos ir sugauti iš 36-38 metrų varžovo smūgiuotą kamuolį...

Tai buvo vienintelis mačo įvartis, o iki dvikovos pabaigos buvo likusios vos kelios minutės”, - papasakojo “Kauno dienai” K.Andziulis.  

Draugiškas mačas baigėsi be įvarčių  

Šimtmečio proga FIFA neapsiribojo vien tostais turtingai istorijai. Praėjusį penktadienį viena galingiausių ir įtakingiausių sporto organizacijų pagaliau pasirašė Pasaulinį antidopingo kodeksą.

Lig šiol FIFA ir Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) santykiai buvo pakankamai šalti ir įtempti, nes futbolo atstovai nesutiko su privaloma dvejų metų diskvalifikacija už dopingo vartojimą ir reikalavo kiekvieną atvejį traktuoti atskirai.

WADA griežtai laikėsi savo pozicijų, todėl buvo pasklidę kalbų, kad nepasirašius šio kodekso futbolas gali būti išbrauktas iš olimpinių žaidynių programos. Vis dėlto deryboms abiem šalims pavyko surasti priimtiną sprendimą.

Dar vienas FIFA jubiliejaus akcentas - draugiškos rungtynės tarp Europos čempionės Prancūzijos ir pasaulio čempionės Brazilijos rinktinių. Mačas baigėsi lygiosiomis 0:0.

Beje, pirmąjį kėlinį abi ekipos žaidė retro aprangomis - storais marškinėliais ir pusilgėmis kelnaitėmis. Teisėjai taip pat vilkėjo praėjusio amžiaus pradžios uniformas. Susitikimą Paryžiuje stebėjo 79334 žiūrovai.