Džiazo piligrimų stotelė - Birštonas


2004-03-31
Džiazo piligrimų stotelė - Birštonas

Paskutinį kovo savaitgalį Birštone vyko vienas prestižiškiausių šio kurortinio miesto renginių - džiazo festivalis, surengtas jau tryliktą kartą.

Nuo 1980-ųjų kas dveji metai rengiamas festivalis “Birštonas Jazz” sutraukia džiazo piligrimus iš visos šalies. Per tris savaitgalio dienas Birštono kultūros centre jie išgirdo apie 200 muzikantų iš Lietuvos, JAV, Danijos, Švedijos, Estijos, Prancūzijos, Ukrainos ir Latvijos. Šešiuose koncertuose skambėjo per dvi dešimtis įvairių žanrų bei stilių džiazo projektų - nuo diksilendo ir bigbendo muzikos iki radikalių improvizacinės kūrybos eksperimentų.

Tryliktojo tarptautinio džiazo festivalio “Birštonas Jazz 2004” laureatu tapo perkusininkas ir kompozitorius Vladimiras Tarasovas, Birštone grojęs jau pirmajame džiazo festivalyje 1980 metais.

Džiazo legenda vadinamas V.Tarasovas apdovanotas už rusų džiazo muzikos mokyklos kūrimą Lietuvoje, Viačeslavo Ganelino trio subūrimą 2002-aisiais po daugelio metų išsiskyrimo ir kitus nuopelnus Lietuvos džiazo istorijai. “V.Tarasovą garbingiausiam festivalio apdovanojimui pristačiau aš pats, o publika stovėdama laureatą pasitiko ovacijų audra”, - sakė džiazo festivalio rengėjas, Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis.

Laureatui įteiktas Birštono festivalio Didysis prizas - bronzinis skulptoriaus Marijaus Petrausko sukurtas V.Tarasovo atvaizdas su perkusijos instrumentų motyvais. Po beveik 20 metų į Birštono sceną sugrįžęs V.Tarasovas klausytojams pristatė šešių būgnininkų grupės projektą “Drumming”, kuriame debiutavo ir 14-metis jo sūnus Piotras.

Šių metų Birštono festivalis išsiskyrė Lietuvos džiazo veteranų ir jų mokinių projektų gausa. Pasak Z.Vileikio, dalyvavo visi programoje numatyti užsienio svečiai ir Lietuvos atlikėjai.

Birštono kultūros rūmuose savo kūrinius džiazo tema eksponavo fotografai Dainius Labutis, Ričardas Dailidė, Vytautas Suslavičius ir Albertas Švenčionis.

ELTA, KD inf.