Dž.V.Bušas pasislėpė nuo uragano


2003-09-19
Leonas ŽALYS
Dž.V.Bušas pasislėpė nuo uragano

“Izabelė” sujaukė didelės Jungtinių Valstijų dalies gyvenimą

Jungtinės Valstijos, kurias vasarą sukrėtė istorijoje negirdėta elektros tinklų avarija, vakar susidūrė su nauju - šį kartą gamtos stichijos - išmėginimu, kai didelę šalies teritoriją užgriuvo uraganas, pavadintas švelniu Izabelės vardu.

Uraganas sujaukė gyvenimą teritorijoje, kurioje gyvena 50 milijonų žmonių - maždaug šeštadalis Jungtinių Valstijų gyventojų. Iš viso buvo evakuota daugiau kaip 200 tūkstančių žmonių.

Prezidentas gali pasinaudoti bunkeriu

JAV prezidentas Džordžas V.Bušas trečiadienį vakare - dieną prieš tai, kai Vašingtoną turėjo pasiekti “Izabelė”, - iš sostinės išvyko į Kemp Deivido rezidenciją.

Šioje rezidencijoje, kaip pranešė britų radijo ir televizijos korporacija BBC, yra ir bunkeris, kuriame prezidentas gali pasislėpti ne tik nuo gamtos stichijos, bet ir nuo atominio karo.

Dž.V.Bušas iš Baltųjų rūmų į Merilendo kalnuose esančią rezidenciją, kur vakar turėjo įvykti jo susitikimas su Jordanijos karaliumi Abdula, išskrido sraigtasparniu. Iš pradžių buvo planuota, kad prezidentas į Kemp Deividą išvyks ketvirtadienį, tačiau meteorologai perspėjo, kad tuo metu Vašingtone bus stiprus vėjas ir liūtis.

“Tai - dėl uragano”, - komentuodamas ankstyvą prezidento išvykimą, agentūros Reuters korespondentui sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Skotas Maklelanas.

Prognozuota, kad vėliau audra pasieks ir Kemp Deividą.

Rūpesčių turėjo ir kariškiai

Iš Šiaurės Karolinos buvo paskubomis evakuota maždaug 100 tūkstančių žmonių. Antra tiek gyventojų turėjo persikelti į saugesnes vietas iš Virdžinijos.

Turėjo rūpesčių ir kariškiai. Gynybos ministerija įsakė kovinę techniką perkelti į saugesnius rajonus. Iš dviejų karinių bazių, esančių Virdžinijos Byče ir Norfolke, turėjo išplaukti maždaug 50 laivų, įskaitant povandeninius. Pentagonas taip pat įsakė, kad keli šimtai karo lėktuvų perskristų į kitas bazes.

“Amerikos balsas” pranešė, kad JAV prezidento lėktuvas bus paslėptas nuo uragano paskutiniu momentu. Jis vakar tebebuvo Endriaus aviacijos bazėje Merilendo valstijoje, netoli Vašingtono.

Jėga - neregėta

Apie grėsmingą uraganą sinoptikai prabilo praėjusios savaitės pradžioje, kai gavo nuotraukų iš kosmoso, kuriose buvo aiškiai matyti, kaip juda vėjo sūkurių srautai virš Atlanto. Vėjo greitis uragano centre tada siekė 150 kilometrų per valandą. Todėl “Izabelei” buvo suteikta antroji pavojingumo kategorija pagal penkių balų skalę.

Bet šios savaitės pradžioje uraganas sustiprėjo, kai specialistai nustatė, jog vėjo greitis stichijos centre padidėjo iki fantastiškos ribos - maždaug 350 kilometrų per valandą. Uraganui buvo suteikta aukščiausioji - penktoji - kategorija. Tada Amerikos valdžia įsakė su stichija nejuokauti ir rimtai rengtis išmėginimui.

Gyvenimas apmirė

Priemonių imtasi tikrai radikalių. JAV vyriausybė, vietos susisiekimo sistema ir dauguma Vašingtono rajono mokyklų vakar nedirbo, o gyventojai dar labiau skubėjo rengtis artėjančiai “Izabelei”.

JAV vyriausybė nurodė, kad nors visos federalinės įstaigos Vašingtone mažiausiai vienai dienai bus uždarytos, gelbėtojų tarnybos dirbs.

Vašingtono metropolitenas vakar buvo uždarytas 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku. Nuo tada nebevažinėjo ir autobusai. Nacionalinė geležinkelių kompanija pranešė, kad iš sostinės pietinės dalies iki atskiro nurodymo nevažiuos jokie traukiniai.

Dėl audros teko atidėti šimtus skrydžių iš trijų didelių Vašingtono oro uostų, kurių administracijos iškvietė kai kuriuos darbuotojus galimoms avarijoms likviduoti.

Senate vakar nevyko jokie balsavimai, todėl senatoriai priešpiet išvyko iš darbo. Atstovų rūmų nariams buvo leista išvykti trečiadienį, kad jie galėtų išvažiuoti dar prieš audrą, dėl kurios galbūt įstrigtų mieste. Vašingtono meras Entonis Viljamsas paskelbė nepaprastąją padėtį.

Padariniai - baisūs

Praėjusiame amžiuje Jungtines Valstijas nusiaubė du penktosios kategorijos uraganai. Tai buvo 1935 ir 1969 metais.

Keturiolika sykių siautėjo ketvirtosios kategorijos uraganai. Kiekvienas iš jų padarė nuostolių maždaug už 300 milijonų dolerių.

Specialistai pabrėžia, jog daug kas priklauso nuo to, kokią teritoriją - mažiau ar daugiau apgyvendintą - stichija nusiaubia.

Daugiausiai žalos Amerikos istorijoje padarė uraganas “Endrius”, siautėjęs 1992 metais. Tada nuostoliai buvo vertinami 25 milijardais dolerių, be pastogės liko ketvirtis milijono žmonių.

Antroje vietoje - uraganas “Hjugas”, siautėjęs 1989 metais ir pražudęs 40 žmonių bei sugriovęs beveik milijoną namų.

Pirmasis smūgis

“Izabelė” su 160 km per valandą siekiančiais vėjais vakar rytą užslinko ant rytinio JAV pakraščio; vėjai draskė viską, kas pasitaikė pakeliui.

Pirmąjį uragano smūgį patyrė nedidelis Auterbenkso miestelis, esantis Šiaurės Karolinoje, kur vėjo greitis siekė 96 km per valandą. Kai kur buvo nutrauktos elektros tiekimo linijos.

Vietovėse, iš kurių žmonės buvo beveik prievarta evakuoti, laukiama rekordinio potvynio. Uragano judėjimo kryptimi - per Virdžiniją Vašingtono link taip pat turėtų būti potvynių. Vandens lygis gali pakilti daugiau nei 3 metrus.

Gyventojams patarta nesiartinti prie elektros linijų, medžių, vengti užtvinusių kelių.