Didžiuosius miestus suvienijo kultūrinis turizmas


2004-10-21
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Didžiuosius miestus suvienijo kultūrinis turizmas

Didėjantys turistų srautai savivaldybių atstovus skatina bendradarbiauti ir rengti įdomesnes ekskursijas

Vilniaus ir Kauno savivaldybių iniciatyva vakar antrajame šalies mieste pirmą kartą surengtas seminaras “Kultūrinio turizmo administravimas”. Sostinės savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėjo Edmundo Žalpio teigimu, dviejų miestų atstovai nusprendė nelaukti valstybinių institucijų dėmesio, o patys paanalizuoti Lietuvos turizmo situaciją.

Renginiai vienas kitą dubliuoja

Turizmo specialistams vakar buvo pristatytas pirmasis Lietuvoje tradicinių festivalių ir švenčių kalendorius. “Tai tiesiog bandymas atkreipti dėmesį, kad tokie leidiniai turi būti leidžiami nacionaliniu mastu. Žmonėms pateikiama naudinga informacija: kur ir kokie renginiai vyksta. Manau, kad tokie kalendoriai turėtų būti platinami ir elektroniniu paštu. Turistams būtų paprasčiau pasirinkti maršrutus”, - teigė E.Žalpys.

Kauno vicemeras Erikas Tamašauskas neslėpė, kad šiuo metu trūksta informacijos ne tik apie kitų miestų didžiuosius renginius. “Neretai svarbūs renginiai dubliuoja vienas kitą. Būta atvejų, kai net pačiame Kaune vienu metu vyko gana įdomūs renginiai. Žmonėms teko rinktis, kurį jų aplankyti. Manau, kad tokia situacija nėra naudinga”, - tikino politikas.

Seminaro rengėjai akcentavo Vilniaus ir Kauno dvimiesčio projektą, kuriame numatyta ir turizmo plėtra. Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Sigito Šliažo teigimu, šiame renginyje dalyvavo 7 didžiųjų Lietuvos miestų ir kurortų atstovai. Jie taip pat suinteresuoti, kad būtų sukurta bendra kultūrinių renginių sistema.

Lankytojus vilioja ir aktoriai

Kauno ir Vilniaus savivaldybių atstovai atmetė priekaištus, kad dviejų miestų bendradarbiavimas tėra tuščios kalbos. Vakar oficialiai pareikšta, kad lapkričio 27 dieną Vilniuje ir Kaune vienu metu bus įžiebtos pagrindinės kalėdinės eglės. Abu miestus sujungs ir televizijos tiltas. Pasak E.Žalpio, pernai kalėdinių renginių maratonas tapo populiariausia švente sostinėje.

Dviejų miestų turizmo informacijos centrai taip pat pradėjo veikti kartu ir kitais metais žada pristatyti naujas ekskursijas. Vilniaus turizmo informacijos centro direktorės Ivetos Balserienės nuomone, dirbdami kartu abu miestai gali sukurti įdomių teminių maršrutų.

Sostinėje jau šį sezoną neapsiribota elementariomis ekskursijomis. “Reikia ieškoti naujų būdų, kaip būtų galima sudominti turistus. Viena populiariausių ekskursijų “Vilniaus legendos: vaiduokliška kelionė”. Į pagalbą pasitelkėme aktorius, o kelionės dalyviams pasiūlėme pasipuošti specialiomis kepurėmis. Tai sudomino žmones. Prieš paskutinę ekskursiją vietoj lauktų 30 žmonių norą dalyvauti pareiškė 300", - pasakojo I.Balserienė.

Nuo džiazo iki folkloro

Kauniečiai, pristatydami miesto kultūrinį gyvenimą, labiausiai akcentavo čia vykstančius įvairius festivalius ir renginius: “Kaunas jazz”, Modernaus šokio festivalis, “Gintarinė pora”, “Suklegos”, “Poezijos pavasaris”, “Kauno fotografijos dienos” ir kitus.

Bene geriausiai antrąjį šalies miestą reprezentuoja tris vasaros mėnesius trunkantis Pažaislio muzikos festivalis. Jis vyksta ne tik vienuolyne, bet ir Senamiesčio kiemuose, bažnyčiose ir kitose miesto vietose. S.Šliažo teigimu, tai puikiai Europai žinomas renginys. Valdininko nuomone, mieste vykstantys renginiai yra neatsiejama Kauno įvaizdžio dalis.

Ketina pasitelkti tarptautinius ekspertus

Vakarykščiame seminare dalyvavo ir Vytauto Didžiojo universiteto bei Vilniaus universiteto atstovai. Buvo diskutuojama, kaip geriau išnaudoti paveldo objektus. Taip pat pristatyti Kultūrinio turizmo plėtros programos metmenys.

Sostinės Kultūros ir meno skyriaus vedėjas E.Žalpys neslėpė, kad šis seminaras tėra pirmas žingsnis. Pavasarį Vilniuje ketinama surengti tarptautinį renginį. “Užsienio specialistams galėsime pristatyti savo kultūrinio turizmo galimybes. Taip pat bus naudinga išgirsti jų pastabas ir pasiūlymus”, - teigė vilnietis.