Didelių užmojų projektas buksuoja


2006-05-29
Gediminas STANIŠAUSKAS
Didelių užmojų projektas buksuoja

Suomijos “Technopolis PLC” viceprezidentas nepatvirtino kauniečių teiginių apie planuojamą 200 mln. litų investiciją

Per vadinamąjį pirmąjį investicijų etapą (2006-2010 m.) į Kauno “Technopolį” užsimota investuoti 231 mln. litų, nors kol kas nėra nei pinigų, nei sutarties su investuotoju. Aukštųjų technologijų miestelio strategai jau du mėnesius derasi su Suomijos “Technopolis PLC”, bet derybų baigtis yra tokia pat neaiški, kaip ir pati vizija.

Prakalbo apie milijonus litų

Viešąją įstaigą “Technopolis” Kauno miesto savivaldybė ir Kauno prekybos, pramonės bei amatų rūmai įsteigė 2004 m. rugpjūtį. Įstaigai panaudos sutartimi Savivaldybė netrukus turėtų perduoti 6,7 ha dydžio sklypą, kuris yra S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje Aleksote.

Čia turėtų iškilti pirmieji pastatai, kuriuose įsikurs aukštųjų technologijų įmonės. “Technopolyje” dirbs apie 3 tūkst. aukštos kvalifikacijos specialistų.

“Nekuriame Vasiukų”, - “Kauno dieną” tikino “Technopolio” valdybos pirmininkas Albinas Bačiliūnas. Jo teigimu, šiuo metu intensyviai deramasi su Suomijos “Technopolis PLC”, kurie esą pasiryžę maždaug 200 mln. litų investicijoms. A.Bačiliūnas šią sumą nurodė po to, kai “Kauno diena” suabejojo, ar 231 mln. litų skelbiamos investicijos turi realų pagrindą. Pristatymuose “Technopolio” strategai ketvirtį milijardo litų žada panaudoti 2006-2010 m.

Puoselėja dideles viltis

Pasak Savivaldybės Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjo Vyginto Grinio, balandį su suomiais buvo pasirašytas ketinimų protokolas dėl bendradarbiavimo, o prieš kelias dienas gautas bendros įmonės steigimo sutarties projektas. “Mes konsultuojamės su Ūkio ministerija, teisininkais, koks bendras juridinis vienetas, vadovaujantis Lietuvos įstatymais, gali būti suformuotas”, - sakė V.Grinis.

Pasikalbėjus su A.Bačiliūnu ir V.Griniumi susidarė įspūdis, kad su Suomijos “Technopoliu” jie sieja dideles viltis. Esą užsieniečiai į Kauną pritrauks stambias kompanijas, kurios ir sudarys “Technopolio” branduolį.

Nupiešė unikalią viziją

Savivaldybės Plėtros programų valdymo skyriaus vedėjas V.Grinis neprognozavo, kiek laiko užtruks derybos su Suomijos “Technopoliu PLC”. Tačiau šios įmonės viceprezidentas Karis Mikonenas “Kauno dienai” akcentavo, kad dar labai anksti atsakyti, kiek ir ar apskritai “Technopolis PLC” investuos Kaune.

“Dabar esame ankstyvoje derybų stadijoje, todėl sunku kalbėti apie konkrečius dalykus, - teigė K.Mikonenas. - Bet mus domina spartesnės derybos ir galima kooperacija Kaune”.

Kitaip tariant, K.Mikonenas neįvardijo jokių skaičių ir terminų.

Visuomenėje ir žiniasklaidoje “Technopolį” bandoma pristatyti kaip “raktą į pasaulio rinkas”, o jo nauda Lietuvai ir ūkiui įvardijamas gerokai išaugsiantis vietos ir užsienio investicijų srautas. “Technopolis” taps vienu iš šalies ūkio augimo variklių, jis Kauną pasauliui reprezentuos kaip šiuolaikinių technologijų miestą, Aleksotas pasipuoš naujojo parko infrastruktūra, rekreacinėmis zonomis ir moderniais pastatais”, - teigiama pranešimuose.

Verslininkai delsia investuoti

“Technopolyje” Savivaldybei atstovaujantis V.Grinis bandė paaiškinti, kodėl prie Europos prospekto iki šiol nepastatytas nė vienas pastatas. “Statybos negalėjo prasidėti, kol nebuvo patvirtintas detalusis planas, - teigė V.Grinis. - Balandį kartu su “Technopolio” investiciniu projektu Lietuvos verslo plėtros agentūrai pateiktoje paraiškoje yra ir teritorijos viešosios infrastruktūros techninis projektas. Paraiškos vertinimo procedūra užtruks 3- 4 mėnesius, todėl tik tada žinosime, ar iš Europos struktūrinių fondų bus skirti 11 mln. litų infrastruktūrai įrengti ir Technopolio pastatui statyti”, - teisinosi V.Grinis.

Šiek tiek anksčiau miesto politikai skyrė “Technopoliui” 800 tūkst. litų, jei ES finansuos projektą. V.Grinis neįvardijo konkretaus plano, kas būtų daroma, jei infrastruktūrai ES neskirs lėšų. “Siūlysime kitus investuotojų pritraukimo modelius”, - atsakė jis.

Į Vyriausybę nesikreipė

Kad padidėtų viešosios įstaigos galimybės ES paramai gauti, Kauno politikai dar 2005-ųjų liepą nusprendė kreiptis į Vyriausybę dėl “Technopolio” pripažinimo nacionalinės svarbos objektu. “Nacionalinės reikšmės objekto statuso “Technopoliui”, įgyvendinant infrastruktūros projektą, net nereikia”, - teisinosi V.Grinis.

Tačiau jis nesugebėjo paaiškinti, kodėl, praėjus beveik vieneriems metams, Savivaldybė iki šiol nepajudino nė piršto ir Vyriausybei nepateikė net prašymo, nors tai padaryti valdininkus įpareigojo politikai. “Tai skandalingas faktas, - įsitikinęs Kauno miesto tarybos narys Gediminas Petrauskas. - Bet dažnai atsitinka, kad sprendimų Savivaldybė paprasčiausiai nevykdo”. “Kauno diena” primena, kad Briuselis atmetė Nemuno salos infrastruktūros projektą, nes planuojama sporto arena iki šiol nepripažinta nacionalinės reikšmės objektu.

Bendrovė pakeitė planus

Kompiuterinės regos ir pramonės įmonių automatizavimo bendrovė “Elinta” buvo viena bendrovių, ketinusių investuoti “Technopolyje”. “Bet valdžios sprendimai tokie lėti, kad mes apsisprendėme investuoti kitur ir savo pastatą statysime Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje”, - sakė UAB “Elinta” direktorius Vytautas Jokužis.

Pasak direktoriaus, trijų aukštų ir 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto statinyje bendrovė įkurtuves rengiasi atšvęsti 2007 m. pradžioje.

“Technopolio’ sumanymas įgyvendinamas jau ketverius metus, bet tokiais tempais jis bus įgyvendintas ne anksčiau nei 2015-2020 m. Tik ar tada bus kam investuoti?” - retoriškai klausė V.Jokužis. Jis neatmetė galimybės ateityje bendradarbiauti su “Technopoliu”.

Įgyvendina projektus

Per 2005 metus VšĮ “Technopolis” gavo 150,6 tūkst. litų pajamų. Įstaigos sąnaudos sudarė 144 tūkst. Lt. Viešojoje įstaigoje dirba trys darbuotojai. Darbo užmokesčiui 2005 m. panaudota 56,7 tūkst. Lt.

Neseniai įstaigai ES suteikė 1,5 mln. litų paramą. Šios lėšos bus padalytos dvylikai įmonių, kurios apmokys 269 darbuotojus.

Ūkio ministerija “Technopoliui” taip pat skyrė 242,3 tūkst. litų “E. paslaugų kompetencijos centro” projektui įgyvendinti. 2006 m. veiklos plane pastebima nemažai darbų, kurių galėtų ir nebūti arba jie gerokai nutolsta nuo “Technopolio” sumanymo. Pavyzdžiui, kam reikalingas “inovatyvių verslo subjektų informacijos banko sukūrimas”.