Darbą Prezidentūroje iškeitė į prabangų gyvenimą Turniškėse


2006-03-07
Remigijus JURGELAITIS
Darbą Prezidentūroje iškeitė į prabangų gyvenimą Turniškėse

“Kauno dienai” paskelbus, kad Prezidento patarėjai žemesne nei rinkos kaina įsigijo kotedžus prestižiniame kvartale, vakar jie pasitraukė iš įtakingų postų

Šiandien Lietuvos Respublikos Prezidento Valdo Adamkaus patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Rytis Muraška ir patarėjas užsienio politikos klausimais Edminas Bagdonas galės ilgiau užsibūti savo naujuose butuose Turniškėse. Prabangos troškimas jiems kainavo postus.

“Kauno diena” šeštadienį pranešė, kad praėjusių metų pabaigoje įtakingi patarėjai butus gerokai žemesne nei rinkos kaina įsigijo prestižinėse Turniškėse. Nuo ankstyvo pirmadienio ryto patarėjai savo veiksmuose sakė nematą nieko blogo, tačiau vėlai vakare panešė, kad traukiasi iš šalies vadovo komandos.

Savo prašymą atsistatydinti iš užimamų pareigų patarėjai motyvavo siekiu apsaugoti Prezidento autoritetą. Prezidentas V.Adamkus jų prašymus patenkino.

Atsistatydinusieji atsakys į visus klausimus

Įtakingiausiu Prezidento patarėju laikytas Edminas Bagdonas sprendimą trauktis sakė priėmęs nenorėdamas mesti šešėlio ant šalies vadovo bei siekdamas užkirsti kelią galimoms politinėms interpretacijoms ir vertinimams, kurie galėtų pakenkti Prezidento V.Adamkaus moraliniam autoritetui ir jo vykdomai politikai. Tokius pačius argumentus nurodė Nacionalinio saugumo grupės vadovas Rytis Muraška.

“Negalėjau leisti, kad šitas burbulas turėtų įtakos Prezidento autoritetui. Dėl šių veiksmų visą kaltę prisiimu sau”, - vėlai vakare “Kauno dienai” sakė E.Bagdonas. Kartu jis užtikrino, kad atsakys į visų institucijų klausimus, kurie jiems bus pateikti. R.Muraška ir E.Bagdonas yra pasirengę pateikti visą su tuo susijusią informaciją ir dokumentus bei reiškia įsitikinimą, kad viską atliko pagal nustatytas procedūras.

“Bendradarbiausiu su visomis komisijomis, pateiksiu visus reikiamus dokumentus, atsakysiu į kilsiančius klausimus”, - sakė buvęs Užsienio politikos grupės vadovas. E.Bagdonas yra karjeros diplomatas, iki tol ėjęs nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Italijoje pareigas, tačiau apie naujus darbus buvęs patarėjas nesvarsto.

R.Muraška vakar išsamiau pasitraukimo motyvų nekomentavo. Iki tol jis yra dirbęs Valstybės saugumo departamente. Pagal įstatymus, valstybės institucijos savo darbuotojus į Prezidentūrą deleguoja, o pasibaigus šalies vadovo kadencijai, jie grįžta į ankstesnes darbovietes.

Prezidento reakcija santūri

Vakar nuo ankstyvo ryto Prezidentūroje aptarinėtas įtakingų patarėjų likimas. Iš pradžių kotedžus prestižiniame Turniškių rajone įsigiję Prezidento patarėjai, nelaukdami Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, patys paprašė įvertinti jų veiksmus įsigyjant gyvenamąjį plotą tarnybinės etikos požiūriu.

Patarėjai pareiškė neketiną laikinai sustabdyti savo įgaliojimų ir ketiną laukti, kol baigsis tyrimai. “Be to, ir teisinių tokio susispendavimo procedūrų, kiek žinau, nėra”, - ryte kalbėjo R.Muraška, vėliau iš esmės pakeitęs savo sprendimą.

E.Bagdonas sakė taip pat negalvojantis apie įgaliojimų sustabdymą, tačiau pridūrė, kad jei VTEK išvados bus nepalankios, jis “pasielgsiąs kaip valdininkas”.

Prezidento reakcija taip pat buvo santūri. Jis savo poziciją išdėstė per Spaudos tarnybą. V.Adamkus palaikė tokį patarėjų žingsnį, nes, jo įsitikinimu, visiems valstybės pareigūnams turi būti taikomi vienodi teisės aktų ir tarnybinės etikos reikalavimai. Lietuvos vadovas manė, kad tyrimas atsakys į visus visuomenei iškilusius klausimus.

Etikos sargai vertinimų nepateikia

Po pietų pareikšta, kad ketinama pradėti net du tyrimus. Atmosfera Prezidentūroje vis labiau kaito. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija aiškinsis, ar Prezidento patarėjai, įsigiję kotedžus prestižinėje Vilniaus vietoje Turniškėse, neįsipainiojo į viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą. Medžiagą apie kotedžų pardavimą pradėjo rinkti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuri tik gavusi daugiau informacijos ketina spręsti, ar teisėsaugos institucijoms būtina pradėti išsamų tyrimą.

Laikinai VTEK pirmininko pareigas einantis Vytautas Andriulis kol kas nepateikė jokių vertinimų. “Jei į mus kreipiasi, priimsime pareiškimą ir jį svarstysime”, - sakė V.Andriulis. Tiesa, jis abejoja, ar VTEK sugebės pateikti visus atsakymus, nes, ar teisėtai buvo pardavinėjamas ir užstatytas valstybės turtas, jo nuomone, turės atsakyti kitos institucijos, pavyzdžiui, Valstybės kontrolė.

Panašios nuomonės laikosi ir kiti VTEK darbuotojai. Sekretoriato vadovė Jolanta Petkevičienė sako, kad tokie sandoriai kelia nemažai abejonių, tačiau nuo išsamesnių komentarų taip pat susilaiko.

Tuo tarpu STT vadovas Povilas Malakauskas jau pirmadienį davė pavedimą patikrinti žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie kotedžus Turniškėse.

STT vadovas taip pat kol kas susilaiko nuo išsamesnių komentarų ir sako, kad į kilusius klausimus geriausiai atsakys tyrimas. “Galbūt pasirodys, kad kalbama tik apie etikos pažeidimus. Arba paaiškės, kad mūsų procedūros yra netinkamos, - akcinė bendrovė, kurios pagrindinis akcininkas yra valstybė, taip tvarkosi, bet viskas teisėta”, - svarstė Prezidento skiriamas Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas.

Parlamentarai reikalauja atsakymų

Vėliau kritiką patarėjams išsakė ir Seimo Pirmininkas, kiti parlamentarai. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius pareiškė, kad E.Bagdonas ir R.Muraška padarė didelę žalą Prezidento autoritetui.

Seimo Pirmininko Artūro Paulausko vertinimas buvo dar griežtesnis. Jis pareiškė, kad pardavimų istoriją turėtų ištirti teisėsauga. “Tai nebe pirmas atvejis, kai valstybės institucijos pradeda verstis verslu. Šita sritis nėra sureguliuota ir aiškiai reglamentuota. Dabar matome, kad bendrovė, kuri atsakinga už Turniškių rezidencijas, faktiškai ėmėsi statybos, pastatė viešbučius ir juos pardavė. Ta veikla kelia tam tikrą susirūpinimą”, - vakar per spaudos konferenciją teigė A.Paulauskas.

“Manau, reikėtų daugiau informacijos ir aiškesnio vaizdo, kaip teisiškai tai buvo padaryta, bet pirmas įspūdis toks, kad turtas turi būti parduodamas bendra tvarka, kaip ir visas valstybės turtas, - kalbėjo Seimo Pirmininkas. - Turi būti laikomasi įstatymų. Nepateisinama, kad įmonės vadovas pats atrenka pirkėjus, daro ne viešą konkursą, nusprendžia, kas gyvens, kam parduoti. Manau, kad tokia praktika netoleruotina, su ja reikia baigti”.

Kilus skandalui dėl kotedžų statybų Turniškėse, Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narys Jurgis Razma taip pat paprašė premjero Algirdo Brazausko išsklaidyti kai kurias abejones.

Parlamentaras paprašė atsakyti, kieno ir kokiu sprendimu Vyriausybės kontroliuojamai akcinei komunalinių paslaugų bendrovei saugomoje Turniškių teritorijoje leista statyti kotedžus - parduoti skirtus gyvenamuosius namus, kokį turtą bendrovė užstatė bankui už gautą paskolą, ar A.Brazauskas žinojo apie šiuos sprendimus ir ar jie buvo derinti su Vyriausybės kancleriu.

Iš Seimo vienai po kitos lekiant kritikos strėlei, Prezidentas telefonu susisiekė su parlamento vadovu. V.Adamkus paprašė sudaryti laikinąją komisiją, kuri ištirtų Vyriausybės kanceliarijos valdomos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės, kuri valdo valstybės turtą Turniškių rajone, veiklą ir jos sudaromus sandorius

A.Paulauskas sakė nematąs teisinių kliūčių pačiam Seimui inicijuoti komisijos sudarymą ir teigė, jog siūlymas sudaryti komisiją būtų pateiktas Seimui jau pavasario sesijos, prasidėsiančios kovo 10 dieną, pirmuosiuose posėdžiuose.

Skandalinga rekonstrukcija

Pati kotedžų statyba taip pat sukėlė nemažai abejonių. Vyriausybės įsteigta akcinė komunalinių paslaugų bendrovė prieš pradėdama rekonstruoti sovietinei nomenklatūrai skirtas parduotuves, valgyklas ir sporto sales, “Hansabankui” užstatė visą valstybei priklausančios bendrovės turtą, tarp jų - ir dabartinę valstybės vadovo rezidenciją.

Už iš banko gautus pinigus iškilo modernūs kotedžai, kuriuose butus ir įsigijo Prezidento patarėjai.

Vyriausybės įsteigtos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės vadovas V.Račkys sako, kad dėl to nederėtų stebėtis, nes įmonė negauna valstybės finansavimo, o turi užsidirbti pati. “Ten buvo griūvantys namai, o dabar modernūs kotedžai. Pardavėme tik tiek butų, kad galėtume grąžinti paskolą bankui”, - kritiką atremia bendrovės vadovas. Tačiau jis nepasirūpino, kad kotedžai būtų registruoti kaip gyvenamosios patalpos.

Ir E.Bagdonas, ir R.Muraška tvirtino nežinoję, kad jų perkami kotedžai statomi už lėšas, gautas iš banko už įkeistą šalies vadovo rezidenciją. “Butą pirkau ne iš valstybės, o iš akcinės bendrovės. Jie patys sprendžia, kam parduoti savo turtą, kaip pirkėjas tuo ir pasinaudojau”, - anksčiau “Kauno dienai” sakė R.Muraška.