Dangoraižiams - politikų palaiminimas


2007-03-02
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Dangoraižiams - politikų palaiminimas

Savivaldybės valdininkai nuo šiol be specialistų pritarimo galės palaiminti naujus dangoraižius svarbiausiose miesto vietose.

Vakar miesto Taryba patvirtino aukštybinių pastatų išdėstymo specialųjį planą ir, Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus siūlymu, pakeitė vieną jo sprendinių formuluočių.

Tarybos sprendimo projekte buvo numatyta, kad būtinas Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos pritarimas naujų aukštybinių pastatų miesto centrinėje dalyje ir kai kuriose viršutinių terasų teritorijose projektams. Politikams nubalsavus, jis tapo tik svarstymo procedūra be privalomos palankios išvados.

Didžiausią autoritetą mieste turinčių architektų, pernai suburtų į nepriklausomą ekspertų tarybą, sprendimai ir lig šiol turėjo tik patariamąją galią, tačiau dabar jų nuomonės svarba dar labiau sumenks.

Prieš pradedant svarstyti aukštybinių pastatų išdėstymo planą, miesto politikai buvo supažindinti su ekspertų tarybos raštu. Jame teigiama, kad specialistams buvo pristatyta tik aukštybinių pastatų išdėstymo koncepcija, o galutinio specialiojo plano varianto jie yra nematę.

“Kodėl mums sukinėjate rankas ir verčiate priimti sprendimą, nekreipdami dėmesio į specialistų nuomonę?” - emocingai aiškino socialdemokratas Bronislovas Kučinskas.

“Ar tai yra gyvybės ir mirties klausimas, kad negalima palaukti tris savaites ir tik parodžius ekspertams svarstyti šį specialųjį planą?” - teiravosi liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis.

“Architektūra - ir menas, ir mokslas, todėl čia niekada nebus vieningos nuomonės”, - ekspertų galimybe susitarti suabejojo krikdemas Eligijus Dzežulskis-Duonys ir pasiūlė aukštybinių pastatų išdėstymo specialųjį planą tvirtinti nedelsiant. “Aukštybinių pastatų statyba Kaune ir taip vėluoja”, - pritarė kolegai Tarybos nariui liberalcentristas Tautvydas Barštys.

Aukštybinių pastatų išdėstymo specialusis planas patvirtintas politikų balsų dauguma. Dokumente deklaruojamas principas aukštybinius pastatus koncentruoti grupėmis, pabrėžiant pagrindinius miesto urbanistinio karkaso centrus ir ašis, išryškinant unikalius vertingiausius miesto kompozicinės struktūros elementus - vandens telkinius, jų slėnių šlaitus, Senamiesčio ir Naujamiesčio teritorijas, pastatus-dominantes ar jų grupes. Vertingiausių miesto dominančių vaizdo dominavimo zonos riba nustatyta 2,2 kilometro spinduliu aplink Prisikėlimo bažnyčią. Rato viduryje negalės iškilti aukštesni nei 30 metrų pastatai.