Čempionato aistros liejosi su alumi


2006-07-07
Saulius TVIRBUTAS
Čempionato aistros liejosi su alumi

Pasaulio futbolo taurės pusfinaliai į barus sutraukė būrius kauniečių

Daugybė futbolo sirgalių pasaulio futbolo čempionato varžybas renkasi stebėti į kavines. Savininkai klientus vilioja dideliais ekranais, azartiška atmosfera, galimybe laimėti čempionato atributikos.

Kita vertus, kai kurių kavinių darbuotojai teigė tikėjęsi didesnio būrio sirgalių, tačiau atsparesnius šio sporto virusui nuviliojo paplūdimiai.

Vietas rezervavo iš anksto

Nemažai miesto kavinių vadovų teigė, kad didžiausio antplūdžio sulaukė per atkrentamąsias čempionato varžybas.

Prieš Prancūzijos ir Portugalijos rungtynes kai kuriuose baruose žmonės iš anksto rezervavo staliukus. Čempionatas - tikra atgaiva “Sporto barui” Jonavos gatvėje. “Laisvų vietų nelieka, - teigė vadybininkas Vaidas. - Per pusfinalio rungtynes užpildomos visos 130 sėdimų vietų ir dar keliolika prie barų”.

Per prancūzų ir portugalų kovą šiame bare taip pat buvo gausu lankytojų. Čia sirgaliai gali spėti rungtynių baigtį bare esančiame lažybų punkte. “Tikiuosi, kad portugalai išlygins rezultatą ir po pratęsimo bus vienuolikos metrų smūgiai, nes lažybų punkte spėjau būtent tokią baigtį”, - vylėsi futbolo klubo “Rodiklis” direktorius Algirdas Vaitkevičius. Tuo metu prancūzai jau pirmavo 1:0.

Brazilijos marškinėlius vilkintis Paulius sakė sergąs už prancūzus. “Nors jie nugalėjo mano mylimą brazilų komandą, tačiau dėl to jie ir verti čempionų vardo”, - aiškino jis.

Rotušės aikštėje esančios “Skliauto” kavinės kiemelis per abi pusfinalio varžybas buvo sausakimšas. “Didžiausio būrio lankytojų sulaukėme per atkrentamąsias rungtynes”, - sakė savininkai Ąžuolas ir Daiga Gaižučiai. Pasak jų, prieš pusfinalio varžybas žmonės jau nuo ryto skambino ir užsakinėjo vietas. Vakare kiekvienas laisvas plotelis buvo užstatytas kėdėmis, likusieji mielai tenkinosi ir laiptais. Čia, kaip visada, susirenka inteligentiška publika. Daugelis jų prieš varžybas klausėsi kiemelio scenoje koncertavusio elektrinio smuiko virtuozo Miroslavo Formano.

Antplūdžio sulaukė ne visi

Kai kurių kavinių ir restoranų darbuotojai sakė tikėjęsi didesnio būrio sirgalių. Klubo “Entry” barmenai kalbėjo, kad įjungia televizorių, jei susirenka bent keli gerbėjai. “Deja, kartais jų visai nebūna”, - apgailestavo darbuotojai.

Šilainių “Bernelių užeigos” padavėjos sakė, kad čia paprastai transliuojamos tik krepšinio varžybos. Pasak barmenų, šiltais vakarais visi lankytojai linkę leisti laiką prie lauko staliukų, kur nėra televizorių.

“Megoje” esančios kavinės “Fashion TV” komercijos direktorius Robertas Krisiukėnas mano, kad nemažą dalį fanų nuviliojo karšti orai. “Užtat atėjusieji, gerdami čempionatą remiančių aludarių ir vyndarių gėrimus, galėjo laimėti įvairių jų siūlomu prizų su pasaulio taurės pirmenybių simbolika”, - sakė jis. Ir užvakar čia sėdėjo palyginti negausus būrelis sirgalių.

Šiame prekybos centre varžybas dar buvo galima stebėti “Čili” picerijoje ir restorane “Delano”, tačiau aistruolių ten irgi nebuvo gausu. Daugiau lankytojų sulaukė Laisvės alėjoje ir jos prieigose esančios kavinės. Atokiau esantis boulingo klubo “Straikas” baras buvo sausakimšas. Lankytojų sulaukė ir mažesnės įvairių mikrorajonų kavinės.

Pasibaigus varžyboms, vidurnaktį, miesto gatvėse ženkliai padaugėjo automobilių. Todėl galima teigti, kad gana daug kauniečių varžybas stebėjo viešose vietose arba svečiuose.

Serga už įvairias rinktines

“Dėl futbolo ir mėlynę paakyje užsidirbau, - šypsojosi “Fashion TV” lankytojas Tomas. - Sostinėje viename bare aktyviai palaikiau anglus ir nuo portugalų sirgalių gavau į akį”. Užvakar jis palaikė prancūzus, o su juo buvę draugai ir draugės - portugalus. “Matyt, ir į antrą akį gausiu”, - juokavo Tomas.

Čia su draugu varžybas stebėjo ir parolimpinės lietuvių rinktinės penkiakovininkas Tomas Kairys. “Olimpiadose pagrindinis mano varžovas yra italas, bet kartu jis ir geras draugas, todėl sergu už italus”, - kalbėjo jis, rodydamas į šios rinktinės marškinėlius. Su juo atėjęs Rimantas Girnius sakė, kad tebeliūdi dėl anglų nesėkmės. “Šioje šalyje dirbu ir matau jų didžiulę pagarbą futbolui, - pasakojo jis. - Ten prieš varžybas, kuriose žaidžia anglai, darbdaviai darbininkus išleidžia keturiomis valandomis anksčiau, bet už jas sumoka. Jei jų rinktinė laimi, kitą dieną galima ateiti tik vidurdienį, tačiau praleistas laikas irgi apmokamas”.

Apsilankę keliuose baruose, pastebėjome, kad sirgaliai labiau palaikė prancūzus, tačiau netrūko ir portugalų gerbėjų. “Prancūzai turi nemažai šalininkų dėl geriau mums pažįstamos kultūros: architektūros, vyno, meno, tuo tarpu apie Portugaliją kol kas žinome mažiau”, - svarstė Ąžuolas Gaižutis, pats tą vakarą prisipažinęs, kad serga “už gražų futbolą”.

“Rambyne” iš lankytojų reakcijų jautėsi, kad čia daugiau prancūzų fanų. Nors nemažai griebdavosi už galvų, kai žlugdavo portugalų atakos.

Sostinėje - prancūziška salelė

Likus kelioms valandoms iki rungtynių, Prancūzijos ambasados Lietuvoje spaudos atašė Sara Le Blė sakė, kad būtinai eis į sostinės senamiestyje esančią “Paryžiaus kavinę”. “Čia rinksis prancūzų kalbą studijuojantys studentai, prancūzų kultūros centro, ambasados darbuotojai”, - sakė S. Le Blė. Pasak jos, prancūzišką atmosferą sukūrusioje nedidelėje kavinėje visi sirgs už prancūzus. “Malonu pabūti bendraminčių būryje, kai žaidžia mylima komanda. Jei sekmadienį tapsime čempionais, planuojame surengti šaunų vakarėlį”, - šypsojosi ji.

Spaudos atašė minėjo, kad Prancūzijoje labai populiaru stebėti varžybas baruose. “Ten susirenka minios sirgalių, - sakė ji. - Manau, kad visame pasaulyje žmonės mielai stebi sporto varžybas dideliame būryje ir tam labai tinka baras. Žinau, kad pas jus ypač daug sirgalių susirenka, kai žaidžia lietuvių krepšininkai”.