Brangenybių dėžutė atvėrė savo turtus


2005-04-09
Brangenybių dėžutė atvėrė savo turtus

Pasaulinė paroda “EXPO 2005” kviečia atsigręžti į užmirštus pasaulio istorijos stebuklus, per technologijų ir mokslo prizmę pažvelgti į žmonijos ateitį

Japonijoje vykstanti pasaulinė paroda “EXPO 2005” kasdien pritraukia tūkstančius lankytojų. 121 pasaulio šalį, įvairias tarptautines korporacijas ir nevyriausybines organizacijas vienija parodos tema - “Gamtos išmintis”. Parodos tema kelia klausimus - kaip šiuolaikinis žmogus sugeba išgirsti ir išmokti gamtos kalbą, kokį pasaulį mes paliekame ateities kartoms, kaip mokomės gyventi harmonijoje su gamta? Parodos lankytojai paviljonuose keliauja laiko ir istorijos erdve - nuo Egipto faraonų mumijų iki moderniausių šių dienų technologinių naujovių.

Lietuvą pristatantys renginiai

Lietuva vienintelė iš trijų Baltijos valstybių pasaulinėje parodoje Japonijoje pristato ekspoziciją, pavadintą “Gamtos matrica ir gyvenimo menas”. Dviejų DNR spiralių modeliuose vaizduojama Lietuvos gamta ir civilizacijos bei kultūros raida.

Kovo 25 d. Lietuvos paviljoną iškilmingai atidarė generalinis komisaras Romas Jankauskas, Lietuvos Respublikos ambasadorius Japonijoje Algirdas Kudzys bei “EXPO 2005” Europos šalių direktorius Akihiro Savayama. Per pirmąją parodos savaitę Lietuvos paviljoną aplankė apie 40 tūkst. lankytojų. Lietuvos dalyvavimo pasaulinėje parodoje metu vyks įvairūs Lietuvą pristatantys renginiai, o liepos 6 d., kuri paskelbta Lietuvos nacionaline diena, Japonijos vyriausybės kvietimu, parodą ketina aplankyti Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas. Taip pat planuojama surengti iškiliausių šalies meno ir kultūros atstovų koncertus.

Specialiai “EXPO 2005” parodai buvo išleista Romualdo Neimanto knyga “Gamtos dvasia” (“The spirit of nature”). Šioje knygoje atskleidžiami Lietuvos ir Japonijos kultūriniai dialogai pasaulio globalizacijos kontekste.

Mažai žinoma ir tolima

“Įtikinti Lietuvos Vyriausybę parodai “EXPO 2005” skirti lėšų nebuvo lengva, tačiau mūsų dalyvavimas šioje parodoje yra ilgo draugystės ir bendradarbiavimo tarp Japonijos ir Lietuvos kelio pradžia”,- sakė Lietuvos ambasadorius Japonijoje Algirdas Kudzys.

Šiuo metu Lietuva vienintelė iš Baltijos valstybių yra užmezgusi partnerystės saitus su Japonija. Paminėtina, kad Lietuva yra 62 vietoje pagal Japonijos skiriamas investicijas į užsienio šalis. “Japonų pasitikėjimą verslo srityje ne taip lengva užsitarnauti”, - sako ambasadorius. Pirmiausia čia siekiama pažinti verslo partnerį, susipažinti su jo šeima, socialine aplinka ir jo pomėgiais. Vėliau draugystė stiprinama neformalioje aplinkoje ir tik po keliolikos susitikimų pradedama kalbėti apie verslą.

Skandinavijos šalių patirtis rodo, kad reikia ne vienerių metų ir ne vienos pasaulinės parodos, kad mūsų šalį pažintų ir ja susidomėtų kitos pasaulio valstybės, o užsienio investuotojai įgytų pasitikėjimą mūsų verslo partneriais. Tai ypač svarbu Lietuvai, nes Japonijoje mūsų šalis dar mažai žinoma.

Parodoje “EXPO 2005” dirbantys gidai-vertėjai kasdien pasitinka tūkstančius Lietuvos paviljono lankytojų, iš kurių lūpų dažnai išgirsta tą patį klausimą: “Kur yra jūsų šalis Lietuva?” “Labai gaila, kad japonai tiek mažai žino apie mūsų kraštą, kultūrą, gamtą, istoriją”,- sako japonų kalbos gide-vertėja dirbanti Eglė Budzinauskaitė.

Retas kuris parodą aplankantis japonas žino, kad būtent mūsų šalyje gyveno garsus Japonijos diplomatas ir filantropas Čijunė Sugihara, arba tai, kad Lietuvoje valstybinė kalba yra lietuvių, o ne rusų. Lietuva japonams gali būti labai įdomi ir patraukli, tačiau kol kas jų akimis tai beveik nepažįstama šalis. Todėl Japonijoje vykstanti paroda mums leidžia visam pasauliui plačiau atverti duris į unikalią Lietuvos gamtą, kultūrą ir istoriją.

Dirba ir “fotomodeliais”

“Lietuva yra Europos brangenybių dėžutė, sauganti savo gamtos paveldą ir istorines vertybes”, - prieš prasidedant pasaulinei parodai spaudos konferencijoje sakė laikinasis Japonijos reikalų patikėtinis Lietuvoje Eizo Kaneyasu. Taigi Lietuvos dalyvavimas parodoje “EXPO 2005” pasitarnauja, kad tai, ką per šimtmečius lietuviai kūrė ir išsaugojo, būtų matoma, girdima ir pasiekiama visam pasauliui.

“EXPO 2005” parodoje dirbantys gidai-vertėjai kasdien su šypsena pasitinka ir išlydi Lietuvos paviljono lankytojus. “Reprezentuodami savo kraštą norime, kad atėjusieji į dalelę Lietuvos lankytojai būtų nustebinti ir sužavėti, o išeitų iš ten su troškimu dar kartą sugrįžti ir aplankyti mūsų šalį”,- sako japonų kalbos gidu-vertėju dirbantis Andrius Martinkėnas.

“Lino kopų” studijos specialiai šiai parodai siūtomis uniformomis pasipuošę gidai sulaukia lankytojų dėmesio ir komplimentų. Šiaurietiški veido bruožai, šviesūs plaukai, žydros akys ir japonams neįprastas aukštas lietuvių ūgis pelnė paviljone dirbantiems vertėjams-gidams parodos “gražuolių” titulą. “Mes dirbame ne tik vertėjais-gidais, bet ir fotomodeliais”,- juokėsi šviesiaplaukė gidė Eglė Budzinauskaitė.

Atstovauti Lietuvai pasaulinėje parodoje “EXPO 2005” buvo atrinkti šeši laisvai japonų ir trys anglų kalbomis kalbantys gidai-vertėjai. Daugiausiai tai Vilniaus universiteto orientalistikos studijų studentai, jau anksčiau savo japonų kalbos žinias tobulinę Japonijoje.

Buities testas

“Gyvenimas Japonijoje turi savų trūkumų ir privalumų”, - sako gide-vertėja dirbanti Eglė Brazauskaitė. Hieroglifais išmarginti užrašai gatvėse, parduotuvėse, ant maisto produktų ar autobusų stotyse jau tapo lietuvių, gyvenančių Japonijoje, kasdienybė. Pirmomis dienomis čia gyvenant nenuostabu vietoje pieno nusipirkti gaivinančių gėrimų panašioje į pieno pakuotėje arba paragauti tokio maisto, kurį lietuvio skonio receptoriai atsisako priimti. Be to tolimojoje Japonijoje anglų kalbos žinios kasdieniame gyvenime mažai kam reikalingos.

Japonai, garsėjantys nepriekaištinga disciplina, punktualumu ir besąlygišku taisyklių bei reglamento laikymusi, stebina daugelį parodos dalyvių. Pavyzdžiui, norint gauti iš “EXPO 2005” parodos organizatorių leidimą įvažiuoti automobiliu į parodos teritoriją, būtina pildyti kalnus paraiškų, formų ir kitų dokumentų. Tokios smulkmeniškai atliekamos procedūros užima daug organizatorių ir parodos dalyvių laiko.

Kita vertus, japonai, išsiskiriantys gyvenamosios erdvės taupymu, specialiai pasaulinei parodai pastatė gana erdvius ir ekologiškai įrengtus butus. Iš Lietuvos atkeliavusiems gidams-vertėjams nebereikia rūpintis daugelio namų apyvokos ir buities daiktais.

“Gyvename trijų kambarių butuose, kuriuose yra visa būtina įranga - oro šildytuvai-kondicionieriai, buitinė technika, skalbimo mašinos, lygintuvai, dulkių siurbliai bei gausybė įvairiaspalvių šiukšlių maišų atliekų rūšiavimui”, - pasakoja “EXPO 2005” gide-vertėja dirbanti Rita Radzvilavičiūtė. Lietuviams dar neįprasta, kad ne tik namuose, bet ir gatvėse ar parodos teritorijoje vietoje vienos šiukšlių dėžės stovi penkios ar šešios.

Prisiminus “EXPO 2005” parodos temą - “Gamtos išmintis”, gyvenimo ir buities Japonijoje pavyzdys parodo, kaip žmogus visur ir visada turi stengtis gyventi harmonijoje su gamta.