Bausti reikia ne vaikus


2006-11-03
Bausti reikia ne vaikus

Kaip visada, redakcijos pašte apstu laiškų, kuriuose rašoma apie vaikus. Jų poelgiai mus žavi, skaudina, jaudina. Tačiau, kad ir ką kalbėtume apie jaunus žmones, - jie yra mūsų atžalos. O atžala auga tokia, koks visas medis.

Skaitytoja Rima B. iš P.Plechavičiaus gatvės mums papasakojo savo įspūdžius apie Didžiosios Britanijos karalienės vizito metu vykusį piketą prie šios šalies ambasados Vilniuje. Penki žmonės protestavo prieš juodųjų lokių, iš kurių kailio siūdinamos karališkųjų gvardiečių kepurės, naikinimą. “Suprantu, kad gyvūnų globos organizacijos gali įvairiausiais būdais išreikšti savo požiūrį į netinkamą ar bent jau diskutuotiną elgesį, valstybių parlamentų nutarimus. Tačiau kam į šiuos žaidimus painioti nepilnamečius?” - klausė moteris. “Iš žiniasklaidos sužinojau, kad tarp penkių piketo dalyvių buvo ir nepilnamečių. Netgi ir pagrindinis protesto akcentas - meškutė, pasirodo, dar nė neturi aštuoniolikos. Ar tikrai ji jau tokia sąmoninga, kad pati eitų protestuoti prieš tokius dalykus. Akivaizdu, kad kažkas kitas organizuoja, o mūsų vaikai atlieka pajacų vaidmenis”, - piktinosi moteris.

Kauno rajono gyventojas D.Užkuraitis mums papasakojo autobuse matytą vaizdą. Močiutė įlipo su anūku, kokių šešerių metų berniuku. Nors autobusas buvo apytuštis, vaikas neatsisėdo, o tiesiog atsistojo šalia močiutės. Kai įlipo daugiau žmonių, berniuką visi šonais ėmė stumdyti, o šis laikėsi įsikibęs, kad nepargriūtų, bet močiutei ant kelių nesėdo (kitur jau vietos nebebuvo). Tada viena moteris neiškentė ir atsistojo: “Sėskis, vaikeli, tave gi pargriaus”. “Ką jūs, argi vyrai sėda?” - palaikė anūką močiutė. “Stebėjausi šia moterimi, nes taip retai dabar nuo mažens berniukams diegiamas vyriškumas”, - pasakojo D.Užkuraitis. “Tačiau keisčiausia, kad tos močiutės ir berniuko niekas nepagyrė už tokį poelgį, o priešingai - praeidamas vyriškis bubtelėjo, kad “išsidirbinėja boba, o vaikas painiojasi po kojomis”. Tai ko paskui stebėtis, kad vaikai užauga nekultūringi?”

Šiaurės pr. gyventoja Virginija Kuliešienė savo laiške stebėjosi tiek vaikų, tiek policininkų elgesiu. “Mano kelias į parduotuvę suka pro mokyklą. Labai dažnai čia pat, mokyklos pakraštyje, matau rūkančius vaikus. Ne kartą bandžiau sugėdinti, tai jie ne tik nenumetė cigaretės, bet ir pasišaipė iš manęs. Aną dieną pakeliui sutikau du policininkus, kurie taip pat ėjo į parduotuvę. Parodžiau jiems vaikus (kaip tuo metu rūkė kelios ne daugiau keturiolikos metų mergaitės) ir paprašiau sudrausti. Mano nuostabai, pareigūnai numojo ranka: tėvai turi žiūrėti, ką vaikai daro”. Suglumusi moteris rašo, kad ją nemaloniai nustebino policijos darbuotojai. Jų žodis tikrai būtų sudraudęs paauglius, kurie gal ir kitą kartą būtų vengę šalia mokyklos užrūkyti”.

KD inf.