Bandymai gelbėti Mažeikių gigantą


2006-05-23
Stasys GUDAVIČIUS
Bandymai gelbėti Mažeikių gigantą

Kremliui reiškiant pretenzijas perimti lietuvišką naftos kompleksą, prisiminta nacionalizavimo galimybė

Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas vakar vakare informavo valdančiosios Socialdemokratų frakcijos narius, kad jau kitą savaitę Vyriausybė gali pateikti Seimui ypatingos skubos tvarka svarstyti ir priimti “Mažeikių naftos” nacionalizavimo įstatymą. Pagal jį Lietuva savo žinion perimtų bankrutuojančio Rusijos koncerno “Jukos” valdomą kontrolinį Mažeikių bendrovės akcijų paketą, į kurį taikosi su Kremliumi siejamos rusų kompanijos.

Sulaukė neigiamų vertinimų

Į Maskvą vakar nuvykęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys susitiko su kai kuriais aukštais Rusijos pareigūnais, tačiau negavo iš jų garantijų, kad dėl “Mažeikių naftos” reikalų galėtų būti nusileista.

Susitikime su Lietuvos ministru Rusijos pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad svarbiausias Maskvos siekis - patenkinti Rusijos kreditorių interesus, o įmonės pardavimas turi vykti pagal rinkos sąlygas.

Rusija bet kokia kaina pasiryžusi perimti “Mažeikių naftą”, todėl Lietuva pradėjo itin rimtai svarstyti galimybę šią įmonę nacionalizuoti. Jau kitą savaitę Seimas gali svarstyti atitinkamą įstatymo projektą, parengtą ir pateiktą Vyriausybės. Bet dar neaišku, ar toks projektas sulauks pritarimo parlamente.

A.Brazauskas socialdemokratams vakar aiškino, kad tokie Kremliaus valdininkų užmojai reiškia, jog Rusija nenusileis ir sieks perimti “Mažeikių naftą” į savo rankas. “Tokiu atveju mums nieko kito nelieka, kaip siūlyti įmonės nacionalizavimo įstatymo projektą”, - sakė premjeras.

Bet tokiems premjero pasisakymams oponavo Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Juozas Olekas bei kai kurie kiti frakcijos nariai. Jie, be kita ko, tvirtino, kad Lietuva prastai pasirodytų pasaulyje, jeigu imtųsi tokių drastiškų veiksmų.

Kai kurie Vyriausybės nariai socialdemokratai neoficialiai užsiminė BNS, jog siūlymas nacionalizuoti “Mažeikių naftą” gali ir nesulaukti paramos ministrų kabinete bei Seime.

Turėtų būti numatyta kompensacija

Ūkio ministerija pranešė, kad Rusijos pareigūnai buvo informuoti apie galimą Mažeikių įmonės nacionalizavimą. K.Daukšys Rusijos pirmajam vicepremjerui pažymėjo, kad “Mažeikių nafta” yra strateginis Lietuvos objektas, todėl Lietuvos Vyriausybei labai svarbu, kas perims bendrovės valdymą.

Įmonės nacionalizavimo įstatyme turi būti numatytos šio proceso sąlygos. Teisės akte taip pat turėtų būti nustatyta, kad už nacionalizuojamą arba “visuomenės reikmėms perimamą” bendrovę yra “teisingai atlyginama” dabartiniams jos šeimininkams. Tokia formuluotė dėl privataus turto perėmimo visuomenės reikmėms yra Lietuvos Konstitucijoje.

Manoma, kad “Jukos” už jos turimas “Mažeikių naftos” akcijas gali gauti kelių šimtų milijonų arba net didesnę nei milijardo JAV dolerių kompensaciją.

Vėliau Vyriausybė Mažeikių įmonės akcijas parduotų kitam investuotojui iš užsienio. Manoma, kad vienas realiausių pretendentų perimti “Mažeikių naftą” yra kazachų koncernas “Kazmunaigaz”. Kitas galimas pretendentas - lenkų “PKN Orlen”. Su būsimu investuotoju būtų deramasi dėl akcijų pardavimo sumos, ne mažesnės nei koncernui “Jukos” sumokėta kompensacija.

Įšaldė Niujorko teismas

Bankrutuojančios “Jukos” teises ir turtą perima Rusijos koncernas “Rosneft”, kurį kontroliuoja valstybė.

Tuo tarpu “Jukos” valdomo kontrolinio 53,7 proc. “Mažeikių naftos” akcijų paketo pardavimą iki šio ketvirtadienio yra įšaldęs JAV Niujorko bankroto teismas.

JAV teismą “Jukos” laikinasis stebėtojas Eduardas Rebgunas įtikino, kad linkęs užbaigti “Mažeikių naftos” pardavimo sandorį, tačiau jam dar reikia kelių dienų įsigilinti į jo detales.

JAV teismui pateiktuose dokumentuose “Jukos” pareiškė gavusi pasiūlymą pirkti “Mažeikių naftos” akcijų paketą už daugiau kaip 1,425 mlrd. JAV dolerių ir, pasak bendrovės, šis pasiūlymas galioja iki šio penktadienio. “Jukos” pareiškė būgštaujanti, kad, neįgyvendinus šio sandorio, Lietuva paprasčiausiai nacionalizuos naftos kompleksą.