Baltarusija netikėtumų nelaukia


2006-11-03
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Baltarusija netikėtumų nelaukia

Vytauto Pociūno žūties tyrimą baigę kaimyninės šalies prokurorai yra įsitikinę, kad Lietuvos tyrėjai galų gale padarys tokias pačias išvadas

Lietuvos Generalinė prokuratūra ketina dar maždaug mėnesį dirbti su Baltarusijoje surinkta bei iš jos prokurorų gauta medžiaga ir tik tuomet paskelbti savo tyrimo išvadas.

Tuo tarpu Baltarusijos prokurorai užvakar padėjo paskutinį tašką tragiškos Lietuvos diplomato ir saugumo karininko V.Pociūno žūties istorijoje paskelbdami, kad lietuvio mirtis - nelaimingas atsitikimas.

Teisininkų išvados nedomina

Trečiadienį Baltarusijos generalinė prokuratūra, baigusi tikrinti Bresto miesto prokuratūros surinktą medžiagą, patvirtino jos išvadas, kad V.Pociūnas rugpjūčio 23-iosios naktį žuvo per nelaimingą atsitikimą, kai “dėl savo neatsargumo neblaivus” iškrito pro langą iš viešbučio “Inturist” numerio, buvusio devintajame aukšte.

“Ši išvada objektyviai įrodyta ekspertizių rezultatais, viešbučio personalo, konsulato darbuotojų ir kitų asmenų paaiškinimais, taip pat kitais tyrimo duomenimis”, - praneša Baltarusijos generalinė prokuratūra.

Lietuvos prokurorai tvirtina, kad Baltarusijos teisėsaugos pareigūnų tyrimo išvados neturės jokios įtakos Lietuvoje atliekamam ikiteisminiam tyrimui dėl Lietuvos generaliniame konsulate Gardine dirbusio V.Pociūno žūties. Nors mūsų šalies Generalinės prokuratūros atstovai prisipažįsta apie galutinį baltarusių sprendimą žinantys tik iš žiniasklaidos, jie kol kas negali pasakyti, ar prašys, kad Baltarusija pateiktų Lietuvos prokurorams šių išvadų kopiją ar kitą papildomą medžiagą.

“Specialistų išvadas iš Baltarusijos mes jau esame gavę, o teisininkų išvadų mums nelabai ir reikia, kadangi ir patys, manau, esame kvalifikuoti teisininkai, kad galėtume išvadas padaryti. Baltarusijos pareigūnų vertinimai niekaip nesaisto mūsų priimant Lietuvos prokurorų sprendimus”, - vakar “Kauno dienai” sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Dar trūksta ekspertų žodžio

Generalinės prokuratūros pareigūnai jau anksčiau buvo pareiškę, kad ikiteisminį tyrimą Lietuvoje tikimasi baigti iki lapkričio pabaigos. Vakar G.Jasaitis patvirtino, kad šis preliminarus terminas kol kas nėra pakoreguotas, tačiau atsisakė detaliai išvardyti, kokius konkrečius darbus Lietuvos pareigūnai dar turės atlikti, kad galėtų paskelbti galutines tyrimo išvadas.

“Sakykime taip: dar trūksta kelių ekspertų išvadų. Galbūt po to dar reikės apklausti vienus ar kitus asmenis - šiandien sunku apie tai konkrečiai kalbėti. Lapkričio pabaigos terminas tikrai yra preliminarus, sprendimų priėmimas gali įvykti ir anksčiau, ir vėliau. Aišku, mes tikimės, kad viskas įvyks anksčiau”, - aptakiai kalbėjo generalinio prokuroro pavaduotojas.

Paklaustas, kodėl Lietuvos pareigūnų tyrimas truks net mėnesiu ilgiau nei analogiškas tyrimas Baltarusijoje, G.Jasaitis paaiškino, kad kai kuriuos duomenis mūsų šalies prokurorai iš baltarusių gavo visai neseniai. “Jeigu sekėte visą chronologiją, tai prokuroras Justas Laucius prieš dvi savaites parsivežė visus lyginamuosius pavyzdžius, kuriuos mes dar savo ruožtu irgi turime ištyrinėti. Specialistams pateikta daug klausimų. Kai gausime jų išvadas, tada ir galėsime priimti galutinį sprendimą”, - sakė G.Jasaitis, vėliau pridūręs, kad kai kuriuos tyrimus galbūt vykdys užsienio ekspertai.

Politikų pareiškimai nenustebino

“Apie Baltarusijos galutinį
sprendimą sužinojome iš žiniasklaidos, bet ji jokiu būdu šiuo atveju nėra ta varomoji jėga, dėl kurios turėtume sparčiau judėti. Mes dirbame pagal normalius terminus, normaliu tempu ir viską darome iš eilės, logiškai ir kaip numatyta įstatymuose”, - kalbėjo generalinio prokuroro pavaduotojas.

Lietuvos žiniasklaidoje per du mėnesius buvo pasirodę įvairiausių V.Pociūno žūties versijų. Dar drąsiau elgėsi kai kurie mūsų šalies politikai, saugumo karininko mirtį tiesiai įvardiję kaip politinę žmogžudystę ir pareiškę, kad autoritarinėje Baltarusijoje objektyvus žūties tyrimas nėra įmanomas.

Tuo tarpu Baltarusijos prokurorai tikina, kad jų nė kiek nenustebino griežti ir vienareikšmiški Lietuvos politikų pasisakymai apie jų šalyje įvykusią tragediją. “Matote, tarp mūsų šalių politikų santykiai ne tokie jau šilti, tad patys suprantate, kodėl pasigirsta tokių kalbų”, - “Kauno dienai” sakė Bresto miesto prokuratūros tardytojas Viktoras Marinevičius, kuris atliko V.Pociūno mirties tyrimą ir pateikė išvadą dėl nelaimingo atsitikimo.

Pasak Baltarusijos pareigūno, nors panašių politinių pareiškimų tyrimo metu iš Lietuvos ir buvo laukta, dėl kaltinimų nesugebėjimu atlikti objektyvaus tyrimo “malonu nebuvo”.

Žino, kuo baigsis tyrimas

“Kalbant apie V.Pociūną, man paprastai žmogiškai gaila, kad taip atsitiko. Kiek girdėjau, jis buvo jūsų Prezidento apkaltos iniciatorius, ar ne? Tačiau manau, kad vargu ar kas nors sekė jo pėdomis, kad suvestų su juo sąskaitas, kai jis čia į Brestą atvažiavo tik vienai dienai. Mes tokių duomenų tyrimo metu neaptikome”, - tikino Baltarusijos pareigūnas.

V.Marinevičius “Kauno dienos” žurnalisto klausinėjo, kaip vyksta V.Pociūno žūties tyrimas Lietuvoje, domėjosi, ką apie šį tyrimą kalba Lietuvos prokurorai. Taip pat prisiminė, kad bendravimas su mūsų šalies prokurorais, jo žodžiais, vyko sklandžiai ir jokių priekaištų iš Baltarusijon komandiruotų mūsų šalies pareigūnų jam girdėti neteko.

“Mes savo tyrimą Breste baigėme ir sprendimą nekelti baudžiamosios bylos priėmėme spalio 6 dieną, tačiau ne iš karto atidavėme medžiagą į Minską - laukėme Justo (prokuroro J.Lauciaus - KD) atvykimo, kad jam padarytume reikalingų dokumentų kopijas”, - sakė Bresto prokuratūros tardytojas.

Paklaustas, ar nekantriai laukia Lietuvoje vykdomo tyrimo pabaigos ir išvadų, V.Marinevičius tvirtai pareiškė: “Aš žinau, kaip baigsis tyrimas Lietuvoje, tad man net neįdomu. Esu tikras, kad jokios kitokios išvados Lietuvos prokurorai nepadarys”.