Babelio biblioteka


2007-05-19
Babelio biblioteka

Prigimties pavidalai

Jau įpusėjo Poezijos pavasaris, šiemet virtęs tarptautiniu (jo renginiai vyksta netgi Airijoje) ir nusidriekęs per ištisas dvi savaites. Kaip visada pasirodė ir neatsiejamas šios šventės palydovas, almanachas “Poezijos pavasaris 2007”, sudarytas poetų Valdo Daškevičiaus ir Agnės Biliūnaitės, tradiciškai išleistas “Vagos” leidyklos.

Šiųmečiame almanache skelbiama kone šimto autorių kūryba, tarp jų - dešimties užsieniečių poetų, Poezijos pavasario svečių, eilėraščiai. Be Europos šalių, publikuojami JAV, Kubos, Vokietijoje gyvenančio iraniečių poeto kūriniai. Debiutuoja du jauni autoriai - Aidas Jurašius ir Vytautas Stankus.

Šįsyk almanache nerasime autorių portretinių nuotraukų, bet užtat leidinys iliustruojamas fotografuojančių poetų darytomis meninėmis fotografijomis. Jų autoriai - A.Balbierius, V.Braziūnas, D.Dirgėla, D.Gintalas, B.Januševičius, D.Jurevičius, J.Keleras, S.Poisson, R.Šileika ir J.Žekas.

Almanachas šiemet turi ir savo temą - “Prigimties pavidalai”, kurią reprezentuoja esė ir straipsniai apie poeziją. Filosofė Jūratė Baranova svarsto apie poeto ir apskritai poezijos savimonę, iškėlusi sau klausimą: “Ką pamato poetas, stengdamasis įžiūrėti gana mįslingame poezijos veidrodyje savo paties atspindį?” Literatūrologė Viktorija Daujotytė asmeninio dienoraščio forma pateikia savo įžvalgas apie poeto ir gimtosios vietos, prisiminimo fenomenologines sąsajas. Poetų Dalios Jazukevičiūtės ir Juliaus Kelero esė atsispindi asmeninės poezijos pajautos, poeto “prigimtis, patirtis ir gimtis”. Publikuojami Andriaus Konickio svarstymai apie Oskaro Milašiaus kūrybą ir asmenį (šiemet minime šio lietuvių kilmės prancūzų poeto 130-ąsias gimimo metines). Poetas Kęstutis Navakas skaitytoją įsileidžia į savo “kūrybos laboratoriją”, paskelbdamas įrašus eilėraščių juodraščių paraštėse, kurie atspindi jo dvasines būsenas rašant vieną ar kitą eilėraštį. Vitalija Pilipauskaitė ieško “gamtiškosios moters prigimties pėdsakų” B.Pūkelevičiūtės, D.Zelčiūtės, D.Čepauskaitės, A.Žakrakalytės poezijoje. Mintimis apie savo, kaip poetės, pašaukimą dalijasi Sara Poisson, o “feministinį” almanacho eseistikos krūvį savaip atsveria Artūro Tereškino straipsnis apie vyriškumą ir apskritai lytinę tapatybę poezijos tekstuose. Ričardas Šileika apžvelgia interneto svetainėse skelbiamą poetų kūrybą.

Dar viena H.Vasmo trilogija

Skaičiusieji žinomos norvegų rašytojos Herbjorg Vasmo (Wassmo) romanus “Dinos knyga”, “Laimės sūnūs” ir “Karnos kraitis” tikrai neliks abejingi dar vienai, kiek anksčiau sukurtai šios autorės trilogijai “Tora”, irgi pasakojančiai apie Šiaurės Norvegijos bendruomenės gyvenimą. Pirmąją pastarosios trilogijos knygą “Namas su akla stiklo veranda” neseniai išleido “Alma littera”, vertė Asta Grabauskienė. Tai jaudinantis pasakojimas apie vienišą mergaitę, “vokiečio pavainikę” (jos tėvas - vokiečių kareivis, dingęs per karą), augančią mažytėje bendruomenėje Norvegijos šiaurėje. Ji gyvena su patėviu ir mažakalbe, uždara mama, per rūpesčius nerandančia laiko meilei. Vieninteliai jos gyvenimo šviesuliai - teta Rakelė ir dėdė Simonas.

Romanų trilogija “Tora”, parašyta poetine humoro bei jaudinančios rimties nestokojančia skandinaviška kalba, vaizduoja gražų bei spalvingą Toros paveikslą.

1987 m. H. Vasmo paskutinė trilogijos dalis “Beodis dangus” buvo apdovanota Šiaurės šalių tarybos premija. Visos knygos išverstos į anglų, vokiečių, prancūzų ir italų kalbas.

Tai išties graži knyga apie meilę ir vienatvę, apie gyvenimą. Apie laimę. Gyvenimiška istorija, kupina juoko ir ašarų, nesėkmių, netikėtų pergalių, atsitiktinumų - laimingų ir nelabai.

Parduotuvių maniakės dienoraštis

2005-aisiais “Jotema” išleido britų rašytojos Sofi Kinselos (Sophie Kinsella; tikr. Madeleine Wicham) romaną “Parduotuvių maniakė ir sesuo”, bet tai buvo jau trečiasis šios autorės knygų serijos apie Rebeką Blumvud, žinomą Parduotuvių maniakės pravarde, romanas. Neseniai leidykla grįžo prie rašytojos sumanymo ištakų - pirmosios knygos apie Rebekos nuotykius “Slaptasis parduotuvių maniakės svajonių pasaulis” (vertė Paulina Kruglinskienė).

Pagrindinę romano veikėją ir pasakotoją, iš profesijos žurnalistę, finansų analitikę, mokančią kitus, kaip reikia elgtis su pinigais, pačią kamuoja pirkimo aistra ir jos pasekmės - nuolatinis pinigų stygius ir amžinai persekiojančios skolos. Rebeka desperatiškai stengiasi didžiąją savo gyvenimo problemą išspręsti mėginimais taupyti, paskui - susirasti pelningesnį darbą, bet visos jos pastangos eina perniek ir dar labiau komplikuoja padėtį. Taigi jei jūs pavargote nuo kasdienių grumtynių su savo pagundomis įsigyti pageidaujamą daiktą, kaskart patiriamo streso dėl laiku nesumokėtų sąskaitų, nuolat jaučiamo pinigų stygiaus, beviltiškų pastangų susitaupyti, nepavykusių bandymų susirasti geriau apmokamą darbą, nenusiminkit - šiame pasaulyje nesate vieniši. Rebekos Blumvud lūpomis perteiktas pasakojimas, trykšte trykštantis gyvybingu H. Fielding “Bridžitos Džouns dienoraščio” temperamentu, paskatins jus žvelgti į pasaulį sklidinos humoro nepataisomos optimistės akimis.

Parengė Jonas VABUOLAS