B.Kanta atsakė į tėvynainių klausimus


2003-08-22
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
B.Kanta atsakė į tėvynainių klausimus

Vakar prokurorai dar kartą apklausė prancūzų aktorės Mari Trentinjan nužudymu įtariamą jos bendrapilietį ir draugą dainininką Bertraną Kanta.

Apklausoje dalyvavo šios savaitės pradžioje į Lietuvą atvykusi Prancūzijos ikiteisminio tyrimo teisėja Natali Turkė ir ją lydintys du Paryžiaus kriminalinės policijos pareigūnai. B.Kanta buvo užduoti iš anksto Lietuvos prokurorams pateikti prancūzus dominantys klausimai.

Pasak apklausą vykdžiusio Vilniaus apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroro Vladimiro Sergejevo, prancūzų teisininkai, nelikę patenkinti kai kuriais B.Kanta atsakymais, per apklausą paprašė patikslinti kelis savo iš anksto suformuluotus klausimus.

B.Kanta iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus į prokuratūrą buvo atvežtas 9 val., o atgal į izoliatorių išgabentas tik 16 val., tačiau, V.Sergejevo teigimu, suimtojo apklausa vyko trumpiau. Per apklausą buvo padarytos kelios pertraukėlės. Iš pat ryto buvo paimti B.Kanta pirštų atspaudai ir atlikti kiti formalumai. Baigus suimtojo apklausą, jis ir vėl ne iš karto buvo sugrąžintas į įkalinimo įstaigą.

Tiek įvedamas į prokuratūros pastatą, tiek ir išvedamas iš jo, prancūzų dainininkas, vengdamas žurnalistų objektyvų, galvą buvo įtraukęs giliai į švarką. Jam slėptis padėjo ir Lietuvos policininkai, konvojavimo automobilį privairavę prie pat prokuratūros durų. Pareigūnai ryžtingai praskyrė tarpą žurnalistų būryje ir tekinomis įvedė suimtąjį į vidų.

Pastaruoju metu nemažai kalbėta apie tai, kad B.Kanta kritęs į gilią depresiją, net yra prasitaręs apie galimą savižudybę. Paklaustas, ar per apklausą dainininkas nepasijuto blogai, prokuroras V.Sergejevas atsakė klausimu: “Jūs gi visą laiką buvote prie prokuratūros. Ar matėte, kad būtume iškvietę medikus? Apskritai jo būsena nėra tokia jau baisi, kaip kalbama”.

Per apklausą Lietuvos prokurorai B.Kanta pateikė oficialius prancūzų įtarimus tyčiniu smurtu, kuris per neatsargumą tapo mirties priežastimi. Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro Ramučio Jancevičiaus nuomone, šie įtarimai yra tik formalumas ir neturi jokios juridinės reikšmės lietuviškai M.Trentinjan nužudymo bylai.

Kaip ne kartą buvo rašyta, dėl aktorės M.Trentinjan mirties iškeltos dvi baudžiamosios bylos. Viena tiriama Lietuvoje, o kita - Prancūzijoje. Neoficialių šaltinių teigimu, įtarimų pareiškimas buvo vienas paskutinių žingsnių tiriant Paryžiuje iškeltą baudžiamąją bylą.

Išgirdę išankstinę griežtą Lietuvos generalinio prokuroro Antano Klimavičiaus nuostatą, jog B.Kanta turi būti teisiamas tik Lietuvoje, prancūzai, kaip manoma, greičiausiai oficialiai nė neprašys, kad įtariamasis būtų perduotas Prancūzijai ir teisiamas gimtinėje. Dėl to Paryžiuje iškelta byla turės būti nutraukta. Į Lietuvą komandiruota Prancūzijos teisėja N.Turkė su pagalbininkais dar šią savaitę turėtų grįžti namo.