Aukštųjų mokyklų mugė - egzaminų pranašas


2004-01-17
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Aukštųjų mokyklų mugė - egzaminų pranašas

Į Kūno kultūros akademijos maniežą iš visos Lietuvos susirinkę moksleiviai buvo viliojami stoti į šešiolika universitetų  

Vakar prasidėjusi tradicinė Aukštųjų mokyklų mugė, kurią Kaune surengė Asociacija bendram priėmimui organizuoti, šiemet moksleivius kvies dvi dienas. Organizatorių teigimu, penktadienį ir šeštadienį su visų 16-os universitetų kūrybiniu “kraičiu” turėtų susipažinti keliasdešimt tūkstančių Lietuvos moksleivių, jų tėvų ir mokytojų.  

Šlavė siūlomus bukletus  

Pirmąją mugės dieną prie LKKA maniežo buvo galima pamatyti autobusų, atvykusių iš tolimų Žemaitijos, Suvalkijos, Dzūkijos rajonų. “Išvažiavome iš namų 8 val. ryto, nuo pamokų mus atleido, kad galėtume pabuvoti mugėje, - pasakojo būrelis abiturientų, atvykusių iš Skuodo rajono, Ylakių vidurinės mokyklos. - Mūsų, dvyliktokų, - pilnas autobusas, mus atlydėjo ir keli mokytojai bei tėvai. Mugė patiko, daug ką išgirdome ir sužinojome, dabar teliko išstudijuoti tai, ką gavome iš universitetų”.

Ne tik šie Žemaitijos moksleiviai nešėsi glėbius bukletų, laikraščių, lankstinukų, kuriuos dosniai dalijo visų šešiolikos universitetų atstovai. Šiemet abiturientams bus siūloma daugiau kaip 600 įvairių studijų programų, tad renginiu norėta padėti moksleiviams nepasiklysti jų gausybėje, supažindinti su kiekvieno universiteto specifika, fakultetais, studentiškomis tradicijomis. “Skubėjome vykti pirmąją mugės dieną, kad aukštosios mokyklos nepritrūktų vaizdinės medžiagos, - neslėpė Kretingos rajono Kartenos vidurinės mokyklos abiturientės Danguolė Augutytė, Vitalija Zaicevaitė ir Rūta Kniukštaitė. - Šlavėme viską iš eilės. Kas labiausiai patiks, tuo ir susidomėsime”.  

Agitavo ir profesoriai, ir studentai  

Kartu su saviškiais abiturientais atvykusios klasės auklėtoja Jadvyga Anužytė ir direktoriaus pavaduotoja Laima Mačernienė sakė, jog tokios mugės provincijos vaikams ypač reikalingos: “Internetu naudojasi daugelis, kas vyksta universitetuose moksleiviai žino, bet gyvas žodis, pokalbiai su dėstytojais ir studentais, jų patarimai su niekuo nepalyginami”.

Įvairūs bukletai, lankstinukai, kalendoriai, išdėlioti prie Kūno kultūros, Muzikos akademijų, Technologijos, Vytauto Didžiojo, Medicinos, Klaipėdos, Teisės ir kitų universitetų tirpte tirpo. “Atsivežėme daugiau kaip 2 tūkst. leidinių apie akademijos studijos programas, - pasakojo Kūno kultūros akademijos studentai Svetlana Šukevičiūtė ir Vitalijus Tautvydas. - Pusę išdalysime šiandien, pusę paliksime rytdienai, kad vėliau apsilankiusieji nebūtų nuskriausti”.

Medicinos universiteto akademinių reikalų prorektorius prof. Žilvinas Padaiga ir Medicinos fakulteto prodekanas doc. Vidmantas Aželis vos spėjo atsakinėti į moksleivių klausimus - kartu su studentais jie noriai konsultavo norinčiuosius tapti medikais. “Pernai buvome parengę tūkstantį laikraščio “Ave vita” egzempliorių su studijų programomis. Buvo per mažai. Šiemet atsivežėme triskart daugiau”, - pasakojo pedagogai.

Vilniaus universiteto studentų atstovybės narys Darius Skusevičius dalijo ne tik spalvingas skrajutes, kalendorius, bet ir specialiai mugei išleistą leidinį “Studentų era”. Fiziką bei matematiką studijuojantis vaikinas šmaikštavo, jog tai pati geriausia specialybė ir mielai apie ją pasakojo “kieta” specialybe besidominčioms kaunietėms Rasai ir Ingai.  

Atlydėjo tėvai  

Prie Kauno technologijos universiteto stendų būriavosi tie, kurie žada studijuoti informatiką, elektrotechniką, vadybą, dizaino ar mechanikos studijų programas. Spalvingais marškinėliais apsirengusios Socialinių mokslų fakulteto antrakursės Viktorija ir Miglė viliojo į savąjį fakultetą, o būsimieji elektrotechnikai Vaidotas ir Kostas, demonstruodami robotą, moksleiviams pasakojo, kokios galimybės patekti į “grynai techniškąsias” studijas. Dizaino ir technologijų fakulteto dekanas doc. Sigitas Stanys dviem Kauno A.Puškino vidurinės mokyklos abiturientėms kantriai aiškino, ar studijuojant dizaino studijų programas reikės daug mokytis matematikos ir piešimo. Merginos sakė besidominčios baldų gamyba ir galbūt susigundysiančios studijomis KTU.

“Nieko nežinom, kur stosim. Gavom gausybę popierių, visi universitetai gražiai siūlo ir daug žada. Reikia laiko, kad spėtume viską išstudijuoti. Gal apsilankymas konkrečioje mokykloje duotų daugiau naudos, - dalijosi mintimis Tauragės “Aušros” vidurinės mokyklos dvyliktokai Mantas, Romas ir Darius. - Gerai, kad visų 16-os universitetų priėmimas bendras, vis kas nors studijoms priglaus”.

Iš Prienų į mugę vienuoliktokę dukrą atlydėjusi Veronika Smalskienė sakė, jog šiemet abi dar neskubėdamos žvalgosi po universitetų valdas: “Dukra turi laiko pamąstyti, nors jau turi savo svajonę. Jai pritariu, tik norėtųsi, kad universitetų priėmimo sąlygos kasmet nesikeistų, studijų programas moksleiviai galėtų rinktis iš anksto, ramiai jas apmąstę”.