Apyrankė iš stručio kojos


2004-01-17
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Apyrankė iš stručio kojos
Kaunietė menininkė vienintelė Lietuvoje gamina papuošalus ir suvenyrus iš egzotiškų paukščių odos

Stručių oda virsta ne tik batais bei paltais, bet ir suvenyrais. Dailininkė kaunietė Aušrelė Mačiulienė vienintelė Lietuvoje gamina suvenyrus iš stručių odų, kiaušinių lukštų ir plunksnų.

Tačiau šių užpatentuotų dirbinių mūsų šalyje nenusipirksi - jie pinigines atverti vilioja skandinavus.

Odos faktūra tampa puošmena

Praėjusią vasarą A.Mačiulienė sulaukė vienos verslininkės skambučio: ar galėtum iš stručio odos kurti suvenyrus, kurie būtų skirti užsienio rinkai? Dailininkei buvo atvežti fermoje Naujojoje Zelandijoje išaugintų stručių likučiai: plunksnos, kiaušinių lukštai, dažytos odos atraižos. Viskas, kas liko pasiuvus paltus, batus, rankinukus.

A.Mačiulienė apsidžiaugė galimybe kurti perkamą meną. “Iš grynojo meno dabar neįmanoma pragyventi”, - pasiguodė profesionali odininkė, grupės “DermArs” narė, šiuo metu nekurianti didelių pano iš odos. Dailininkė iš stručio odos ėmė gaminti apyrankes, kaklo papuošalus, diržus, dėželes papuošalams ar vien tik žiedams. A.Mačiulienės valia įvairių stručio vietų odos faktūra tapo pagrindiniu kūrinio akcentu. Stručio kojų oda, kurios piešinys panašus į krokodilo odos, virto plačia dekoratyvia raudonai nudažyta apyranke. Stručio kūno odos “taškuota” faktūra lyg egzotiškas inkliuzas sutvisko papuošalų dėžutės dangtelyje. Iš rupios stručio kulnų odos galima pagaminti prabangų medalioną.

Lietuvės nemėgsta papuošalų

Pas garsų Europos odos meistrą neseniai besistažavusi dailininkė yra išstudijavusi naujausias pasaulines papuošalų madas. Ji aiškino, kad dabar madingi masyvūs, dideli aksesuarai iš vadinamųjų ekologiškų medžiagų: odos, kriauklių, sėklų, plunksnų. Papuošaluose pabrėžiamas jų originalumas, išskirtinumas, netiražuojamumas.

A.Mačiulienės nuomone, oda - dėkinga medžiaga dideliems madingiems aksesuarams kurti. Tačiau lietuvės moterys, dailininkės pastebėjimu, nelabai mėgsta papuošalus. Pasipuošia tik vienu kitu žiedeliu ar pakabučiu iš aukso ir sidabro, o odos visai nepripažįsta. Todėl A.Mačiulienė iš naujo perkuria anksčiau pagamintus kaklo papuošalus, diržus, apyrankes iš odos, priderina prie jų stručio plunksnas ir išsiunčia į Skandinaviją.

Užsienietės noriai perka kaunietės menininkės kūrinius, o patenkinti prekybininkai užsako jų pagaminti vėl. Turi paklausą ir A.Mačiulienės iš odos pagamintos dekoratyvinės kaukės, puoštos stručio plunksnomis.

Įvairiais raštais dekoruoja kiaušinius

Naujausias A.Mačiulienės kūrybinis sumanymas - gaminti suvenyrus iš stručio bei stručio emu kiaušinių.

Dailininkė kiaušinius gauna išsiurbtu vidumi. Trisdešimt vištos kiaušinių atitinkantis stručio kiaušinio turinys, menininkės svarstymu, turbūt atitenka restoranų gurmanams.

Didelius stručio ir mažesnius stručio emu kiaušinius dailininkė bei jos dukra grafikė Eglė margina įvairiausiais raštais: ornamentais, gėlėmis ar konkrečiais piešiniais. A.Mačiulienės žodžiais, nelengva dekoruoti kiaušinį, kurio forma - tobula.

Pirmą kartą stručio kiaušinį menininkė margino dvi dienas. Tačiau dailininkė išsamiau neaiškino stručių kiaušinių dekoravimo specifikos. Pasak jos, specialistams ji yra žinoma.

Dekoruotas stručio kiaušinis ir iš stručio odos pagamintas jo stovelis, kartais puoštas stručio plunksnomis, - tai kompozicija, kuria galima ne tik grožėtis, bet naudoti. Stovelyje-dėžutėje galima laikyti žiedus, o kiaušinis tarnauja kaip originalus dangtelis.

Neseniai iš dekoruoto pusės stručio kiaušinio A.Mačiulienė pabandė pagaminti dekoratyvinę kaukę.