Apie emigraciją - tikroviškai ir su humoru


2006-10-21
Apie emigraciją - tikroviškai ir su humoru

Spalio 21 ir 22 dienomis Kauno dramos teatras “Girstučio” kultūros centro salėje parodys pirmąjį pastatymą pagal Šiuolaikinės lietuvių dramos panoramoje pristatytą Mariaus Macevičiaus pjesę “Antoškos kartoškos”. Autobiografinio dramos kūrinio autorius ir spektaklio kūrybinė grupė kviečia atvirai ir su humoru pažiūrėti į tai, kas mus verčia ieškoti laimės Londone, Dubline, Edinburge ar kitur. Spektaklį režisavo Ramunė Kudzmanaitė, scenografiją ir kostiumus sukūrė dailininkė Laura Luišaitytė, spektaklio kompozitorius - Vidmantas Bartulis.

Šios pjesės skaitymas teatro organizuotoje Šiuolaikinės lietuvių dramos panoramoje (jį parengė režisierė R. Kudzmanaitė) tapo favoritu. Kauno valstybinis dramos teatras ją pasirinko kaip vieną tinkamiausių savo repertuarui.

“Mariaus Macevičiaus “Antoškos kartoškos” - pirmoji drama, atvirai ir su humoru kalbanti apie skaudžią šiandienos realiją - masinę lietuvių emigraciją į užsienį. Vienas šios pjesės privalumų - mūsų tarybinės praeities refleksija. Toji praeitis ir yra viena iš nemielo gyvenimo Lietuvoje ir noro iš čia pabėgti priežasčių” , - pastebi režisierė Ramunė Kudzmanaitė.

Jauno autoriaus pjesė - puikus šiandienos realijų šaržas. Antano mama Birutė trumpam grįžta iš Škotijos parduoti buto pajūryje. Tuo tarpu Antanui namai yra vienintelis likęs ryšys su beviltiškai įsimylėjusia, aferisto apgaudinėjama mama. “Antoškos kartoškos” - tai kelionė iš Vilniaus oro uosto namo, prie jūros, tai kelionė į Antano vaikystę, į šeimą, į save.

Pagrindinius personažus Antaną ir jo mamą Birutę vaidina aktoriai Eimutis Kvoščiauskas ir Jūratė Onaitytė. Spektaklyje taip pat išvysime aktorius Milę Šablauskaitę, Robertą Vaidotą, Viliją Grigaitytę, Ugnę Rukšaitę, Albiną Budniką ir Ričardą Vitkaitį.

KD inf.