Alaus darykloje - mįslingi detektyvai


2004-01-27
Dainoras LUKAS
Alaus darykloje - mįslingi detektyvai

Iš “Ragučio” neaiškiomis aplinkybėmis dingo daugybė tuščių butelių ir didžiulis kiekis kramtomosios gumos 

Alaus darykloje “Ragutis” - neramios dienos. Praėjusių metų gruodį įvykdyta neįprasta vagystė - iš bendrovės dingo apie 1 milijoną 200 tūkstančių tuščių pusės litro talpos stiklinių butelių, kurių vertė apie 400 tūkstančių litų. Besiaiškinant šį nusikaltimą, aptiktas kitas - iš įmonės sandėlio dingo ir didžiuliai kiekiai kramtomosios gumos, kuri nėra naudojama alaus gamybai.  

Buteliai neatsirado  

Bylą tiriantys pareigūnai atsisakė teikti informaciją apie pastarąjį įvykį. Neoficialiais duomenimis, kramtomosios gumos vertė - apie 300 tūkstančių litų. Nei pareigūnai, nei įmonės vadovai nenori aiškinti, kaip alaus daryklos sandėliuose atsirado guma.

Gruodžio 16 dieną pastebėta, kad dingo tamsiai rudos spalvos buteliai, kurie turėjo būti sandėlyje. Tokį kiekį taros galima išvežti dvidešimčia krovininių automobilių. Dėl turto pasisavinimo iškelta baudžiamoji byla, kurią tiria Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) pareigūnai.  

Sandėlininkas atleistas  

Generalinis direktorius Audrius Mikšys iš karto po įvykio teigė, jog jis yra susijęs su sandėlininku. Jis buvo pagrindinis įtariamasis. Netrukus sandėlininkas buvo atleistas. Jį pareigūnai buvo sulaikę dviem paroms, bet kaltinimų nepateikė.

Manoma, kad tara išgabenta per kelis kartus. Vagys turėjo žinoti, kad trūkumas paaiškės, kai bus atlikta kasmėnesinė inventorizacija. Buvo tiriama, ar krovinys pavogtas iš “Ragučio”, ar pakeliui į gamyklą. Anot A.Mikšio, iš sandėlio išvežti tokį kiekį taros būtų neįmanoma - apsauga, pildomi važtaraščiai, elektroninės saugos sistema.

Rudo stiklo butelius Lietuvoje gamina tik Aleksoto stiklo fabrikas. Tačiau jis nesuperka butelių. Sunku tikėtis, kad kuri nors butelius superkanti įmonė pasiryžtų juos supirkti. Manoma, kad buteliai greičiausiai išvežti į užsienį.  

Aplinkybių komentuoti nenori  

Byloje dėl butelių vagystės tiriamos kelios versijos. Trūkumas pastebėtas sandėlyje, kuriame pilnos dėžės buvo nustumtos į priekį, už jų buvo tuštuma. Taip sukurta iliuzija, kad sandėlis yra pilnas.

Neoficialiai kalbama, kad atleistas sandėlininkas konfliktavo su įmonės vadovais, ir jis jau buvo sumanęs išeiti iš darbo.

Pareigūnai tirdami šį nusikaltimą išaiškino dar vieną: iš kito sandėlio, neva išlaužus duris, dingo didžiuliai kiekiai kramtomosios gumos. Pareigūnai tiria, ar įsilaužimas buvo tikras, ar tik inscenizuotas. A.Mikšys atsisakė kalbėti apie šio nusikaltimo aplinkybes. “Nemanau, kad jie susiję”, - tepasakė jis.

“Ragutį” saugo “Ekskomisarų biuras”. Kauno filialo direktorius Mikas Petrauskas “Kauno dienai” atsisakė komentuoti vagysčių aplinkybes. “Jas gali komentuoti tik AB “Ragutis” atstovai. Aš nieko nesakysiu”, - pokalbį nutraukė M.Petrauskas.  

Apie pasitraukimą pranešė anksčiau  

Pernai lapkritį “Ragučio” generalinis direktorius A.Mikšys informavo akcininkus, jog ketina nepratęsti 4 metus trukusio kontrakto, tačiau, akcininkų prašymu, sutartis buvo pratęsta, kol įmonės valdymą perims naujas vadovas.

Bendrovės vadovas teigė, kad nusikaltimai įmonėje ir jo pasitraukimas iš direktoriaus posto niekaip nesusiję. “Nutariau nepratęsti kontrakto dar praėjusių metų lapkričio pabaigoje, iki išaiškėjant vagystei, tačiau akcininkų prašymu sutartis buvo pratęsta. Šis įvykis mano sprendimui jokios įtakos neturėjo. Vyksta tolesnis tyrimas, kaltininkai bus tikrai išaiškinti, o nuostoliai padengti”, - tvirtino A.Mikšys.

Įmonei ėmus vadovauti buvusiam karatė sportininkui, jos rezultatai ėmė gerėti. “Manau, kad per 4 metus darbo “Ragutyje” atlikau viską, ką leido mano jėgos, energija ir valia. Iš nedidelės alaus daryklos “Ragutis” tapo svarbiu žaidėju ne tik alaus, bet ir sidro rinkoje. Praėjusiais metais padarėme didžiausią šuolį ir alaus rinkoje išsikovojome trečiąją vietą. Sidro rinkoje esame nuolatiniai lyderiai”, - teigė A.Mikšys.

Dabar jis ketina pradėti naują etapą savo karjeroje - vadovaus naujai kuriamai investicijų valdymo įmonei, kurioje bus vienas iš steigėjų.