Aktorės namų adresas - dvimiestis


2007-05-19
Lina NAVICKAITĖ
Aktorės namų adresas - dvimiestis

Vilniuje kitą asmeninio ir kūrybinio gyvenimo etapą pradėjusi Nijolė Narmontaitė laikinojoje sostinėje tebejaučia ypatingą aurą

Jau ketveri metai, kai aktorė Nijolė Narmontaitė gyvena Vilniuje, o jos pavardė mirga sostinės teatrų afišose. Nors Kauno ilgesys širdies nebedrasko, buvusi kaunietė į antrąjį šalies miestą sugrįžta kaip į išsiilgtus namus.

Sostinę jaukinosi metus

“Mano namai yra ir Vilniuje, ir Kaune. Gyvenu sostinėje, bet savo namus turiu ir šalia Laisvės alėjos”, - sakė aktorė.

N.Narmontaitė neslepia, kad priimti sprendimą išvykti į Vilnių nebuvo lengva: “Vilniaus nebuvau prisijaukinusi. Nors čia studijavau ketverius metus, jis taip ir liko nepažinta žemė. Kai visi studentai savaitgaliais vaikščiodavo po Senamiestį, naršydavo miestą kiaurai išilgai, mūsų kursas dirbdavo iki nakties. Mes vos parvilkdavome kojas į bendrabutį.”

Prireikė metų, kol kaunietei pavyko prisijaukinti Vilnių. Pirmieji mėnesiai buvo sunkiausi. Aktorė prisipažįsta negalėdavusi atsispirti Kauno traukai ir pasitaikius progai grįždavusi atgal.

“Susitikdavau su artimiausiais draugais ir man taip palengvėdavo...” - prisiminė sunkų atsisveikinimo su Kaunu laikotarpį.

Dabar N.Narmontaitė Vilniuje jaučiasi taip pat gerai kaip Kaune. Tik važinėti sostinės gatvėmis aktorei daug smagiau nei Kaune, kur, jos pastebėjimu, vairuotojai yra įžūlesni.

Tačiau, jeigu tik pasitaiko proga, aktorė važiuoja “pas saviškius” ir Kaune apibėga kirpyklą, kelias parduotuves, kur jaučiasi sava, ir net nuotraukas daro “savoje” Kauno fotolaboratorijoje.

Ėmėsi iniciatyvos

“Ir šiandien su malonumu grįžtu į Kauną. Nors pati esu žemaitė, iš karto po studijų dirbau Šiaulių teatre, bet Kaunui jaučiu labai daug sentimentų”, - nuoširdžiai sako aktorė.

Ypač daug šiltų prisiminimų liko iš Kauno valstybinio dramos teatro scenoje praleistų metų, nors jų N.Narmontaitė nevadina karjeros aukštumomis.

“Šiaulių teatre gaudavau daugybę pagrindinių vaidmenų, o Kaune manęs neapleido jausmas, kad galėčiau daugiau. Galbūt dėl to pati ėmiausi iniciatyvos”, - prisiminė Valstybinio dramos teatro scenoje praleistus penkiolika metų.

Taip atsirado aktorių suburtas kolektyvas “Džiugena” ir sukurti spektakliai “Pepė Ilgakojinė”, “Bremeno muzikantai” ir kt. Po Lietuvą keliavo humoristinė grupė “Salionas Brilijantinas”, iki šiol rodoma programa “Eik tu peklon” su Doloresa Kazragyte, Stefa Navardaitiene, Tomu Erbrėderiu. Visai tai, kaip sako aktorė, nuėmė širdies maudulį, kad scenoje savęs nerealizuoja.

O kaip garsią Kauno aktorę priėmė Vilniaus teatralai?

“Puikiai. Niekada nejutau jokios priešpriešos, kad esą atėjau kažką atimti. Atvirkščiai, buvau labai maloniai sutikta ir net sulaukiau palaikymo. Nepajutau jokio pavydo, nors ne paslaptis, kad tarp artistų visko pasitaiko”, - kalbėjo N.Narmontaitė.

Laisvė suteikė galimybę rinktis

Pašnekovė svarsto, kad su kolegomis pavyko užmegzti gerus santykius dar ir dėl to, kad ji pasirinko laisvai samdomos aktorės statusą: “Iš pradžių buvo baisu. Atrodė, kaip gyvensiu, išėjusi į niekur. Bet ši laisvė ir atsipalaidavimas man suteikė visai kitą gyvenimo ritmą. Esu nuolatos užimta ir man tai patinka. Kai noriu pailsėti, galiu taip suplanuoti savo darbus, kad galėčiau kur nors išvažiuoti. Dabar prisirišti prie teatro nė už ką nesutikčiau. Laisvė suteikia galimybę dirbti tai, kas teikia malonumo.”

Naują kvėpavimą įgavo ir kartu su N.Narmontaite į Vilnių persikraustęs spektaklis “Meistriškumo pamoka”, kurį artimiausiu metu turėtų pamatyti ir užsienio žiūrovai.

Dabar N.Narmontaitė gali sau leisti teatre užsiimti tik tuo, kas “arčiausiai dūšios”. Ji be širdies graužaties gali atmesti pasiūlymus, jeigu atrodo netinkama pjesė ar režisierius.

Imdamasi vaidmens teatre, ji neklausia, kokį atlygį gaus už spektaklį - žino, kad tos sumos bus simbolinės. Aktorė neslepia kur kas daugiau uždirbanti vesdama renginius ir šis darbas jai taip pat suteikia daug malonumo. Bet kūryboje taip pat sudėlioti prioritetai - jeigu reikėtų rinktis, ar tą pačią dieną vaidinti spektaklyje, ar vesti renginį, ji pasirinktų sceną teatre.

Gatvėje užkalbina kaip Gražkę

N.Narmontaitei niekada netrūko publikos dėmesio Kaune, tačiau tiek gėlių, kiek ji parsineša po spektaklių sostinėje, jai neteko gauti per visą savo karjerą.

“Nemoku apsakyti to džiugesio, kurį dabar išgyvenu. Salės lūžta. Žiūrovai po spektaklio ateina į grimo kambarį, rašo man laiškus, skambina ir dalijasi savo jausmais. Čia, sostinėje, tai daro ir gėles neša svetimi žmonės. To Kaune niekada nebūdavo. Anksčiau gėlių gaudavau tik iš pažįstamų ir artimųjų”, - neatsistebi aktorė.

N.Narmontaitę dabar pažįsta ne tik teatrus lankantys žmonės. Populiarumo aktorei pridėjo ir Gražinos vaidmuo televizijos seriale “Nekviesta meilė”. Beveik nebūna dienos, kad ryte prie parduotuvės rymantys asmenys neužkalbintų aktorės, kurią vadina tiesiog Gražke. Aktorę pasiekė kalbos, kad šio socialinio sluoksnio žiūrovai net sumanė rinkti pinigus, kad šie būtų grąžinti blogiukei, apkaltinusiai Gražiną vagyste.

Net ir nesiskųsdama publikos dėmesiu, ji šiek tiek nerimavo pristatydama publikai savo naujausią darbą eutanazijos tema - spektaklį “Palaukit, kieno čia gyvenimas?” (rež. J.Vaitkus, Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

“Baiminausi, ar nebus per sunki tema. Šiais laikais žmonės yra pavargę nuo buities ir teatre nori atsipalaiduoti, smagiai praleisti laiką, - kalbėjo aktorė, kurios nuogąstavimai išsisklaidė jau po premjeros. - Tokio savęs ir publikos apsijungimo aš, ko gero, dar nesu patyrusi. Aš verkiu, girdžiu, kaip rauda žmonės.”

Karjerą paaukotų dėl meilės

“Ačiū Dievui, kad verkiu tik scenoje. Tikrai neturiu dėl ko gyvenime verkti. Pastarieji metai man išties daug davė ir buvo sėkmingi asmeniniame gyvenime ir kūrybinėje veikloje”, - sako aktorė.

Didelio populiarumo sulaukė muzikinis projektas “Cafe Emigrant”, kuris palietė vieną svarbiausių šių dienų problemų. Emigracijos tema yra aktuali ne vienai šeimai. Pačiai N.Narmontaitei - taip pat.

Jos 21 metų sūnus Simas jau treji metai studijuoja ir dirba Londone. Ar aktorė susitaikė su mintimi, kad vienturtis sūnus gali įleisti šaknis ir likti visam laikui užsienyje?

“Žinau tikrai, kad kol kas jis dar neapsisprendęs. Šiuo metu jam ten gerai, bet aš manau, kad sūnus grįš, - trumpam susimąstė pašnekovė. - Norėčiau, kad grįžtų.”

Pati aktorė savęs gyvenančios užsienyje neįsivaizduoja, nors pripažįsta, kad, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, priimtų ir tokį sprendimą. Paklausta, ar ryžtųsi mesti visus darbus, sceną, publiką ir paskui artimą žmogų išvažiuoti gyventi į užsienį, N.Narmontaitė net nesuabejoja: “Mesčiau.”

Tokiam žingsniui aktorė būtų pasiryžusi dėl savo gyvenimo draugo Pauliaus Kovo, žiniasklaidos holdingo “MG Baltic Media”, kuriai priklauso LNK ir TV1 televizijos, žurnalų leidybos bendrovė, generalinio direktoriaus.

Judviejų susitikimą televizijoje aktorė vadina atsitiktinumu. N.Narmontaitė ne vieną sezoną bendradarbiavo “Dviračio žynių” laidoje, tačiau su LNK vadovu nebuvo pažįstama, nes į vakarėlius nevaikščiodavo. Lemtingas susitikimas įvyko per vieną TV sezono atidarymo šventę.

Paklausta apie vestuves, N.Narmontaitė nusijuokia: “Kas čia visiems su tomis vestuvėmis? Mums gera kartu, ir tiek.”

Reklamą tektų perrašyti

Kaune vis dar galima pamatyti socialinę reklamą, kurioje N.Narmontaitė deklaruoja savo meilę miestui. Šie jausmai tikrai nepasikeitė ir aktorė stoja į miesto gynėjų pusę.

Kaunui bene daugiausia tenka kritikos dėl provincialumo, miesčioniškumo ir... duobėtų gatvių. Tai ypač užkliūva vilniečiams, kurie linkę primesti Kaunui prastėjantį įvaizdį. N.Narmontaitė, ne kartą stojusi ginti Kauno, negali atsistebėti, kaip dažnai patys kauniečiai tik pritariamai linksi galvomis, kad esą miestas visiškai merdi.

“Aišku, minusų yra, bet negalima sakyti, kad nemyliu miesto, nes jis apleistas ar atsilikęs. Kaip mes patys susikursime aplinką, taip ir jausimės. Aš Kaune jaučiausi ir tebesijaučiu labai gerai”, - tikina aktorė.

Tiesa, kai prieš kelias savaites N.Narmontaitė atvažiavo į Valstybinio muzikinio teatro premjerą ir vakare perėjo per Laisvės alėją, jai norėjosi verkti dėl to, kokia apmirusi tapo miesto centrinė gatvė. Tačiau aktorė neabejoja, kad tokie vaizdai neamžini.

“Laisvės alėja atsigaus, tam tik reikia laiko. Ir dėl esamos padėties nekaltas joks “Akropolis”. Gal net geriau, kad kai kurios parduotuvės išsikėlė. Man nė kiek nepatiko, kad Laisvė atrodė kaip turgus. Manau, kad čia įsikurs jaukių kavinių, meno galerijų, kitų vietelių ir ši gatvė vėl taps žmonių traukos centru”, - vylėsi buvusi kaunietė.

Naujų draugų neatsirado

Meilę Kaunui N.Narmontaitė tapatina su meile draugams, kurių jai ypač trūko išvykus į sostinę.

“Vilniuje prasidėjo naujas mano gyvenimo etapas. Neleidau sau prisijaukinti naujų draugų. Naujai draugei, draugui reikia skirti laiko ir dėmesio, pasėdėti, pabendrauti, išklausyti. To duoti negalėjau, o bendrauti pripuolamai - ne man”, - pripažįsta aktorė.

Kaune jos namų durys neužsidarydavo beveik visą parą. Artimiausi N.Narmontaitės draugai žinojo nerašytą taisyklę, kad pas aktorę galima užeiti bet kuriuo paros metu prieš tai net nepaskambinus. Svečių autografais numargintos sienos liudija, kiek žmonių yra bent kartą apsilankę N.Narmontaitės namuose.

“Dabar viskas atvirkščiai. Jeigu turiu laisvo laiko, tai jį noriu leisti su tuo, su kuriuo labiausiai noriu būti”, - žybtelėja aktorės akys, kurios neleidžia suabejoti ištartais žodžiais.

Ir jeigu tektų perrašyti socialinės reklamos stendą, tai jame būtų užrašyti tokie aktorės žodžiai: “Gera ten, kur yra tavo mylimas žmogus.”