Afišose - girdėtos ir naujos istorijos


2006-09-13
Rūta KANOPKAITĖ
Afišose - girdėtos ir naujos istorijos

Menininkų namai yra oazė ne tik menininkams, sako jų direktorius Viktoras Valašinas

Po vasaros pauzės be triukšmingų sezono atidarymo fanfarų ši kultūros įstaiga vėl grįžta prie įprasto ritmo. Lankytojus pasitinka po remonto pagražėjusios ir pašviesėjusios Menininkų namų patalpos. Šiemet jų išlaikymui ir veiklai iš Savivaldybės biudžeto skirta 239 tūkstančiai litų. Menininkų namai tikisi gauti finansinę paramą ir tęstiniams bei naujiems projektams.

Pristato profesionalų kūrybą

“Projektai parašyti, suplanuoti, tačiau viską išpasakoti avansu sudėtinga. Jie dar neapsvarstyti ir nepatvirtinti Savivaldybės, todėl nesame tikri, kad viskam, ką užsibrėžėme padaryti, gausime pinigų. Pavyzdžiui, norime, kad toliau būtų plėtojamas ir tobulinamas Kauno menininkų interneto portalas www.kamane.lt Tai “kūdikis”, kuriuo itin didžiuojamės. Tokio dalyko neturi net sostinės menininkai. Tik norėčiau pabrėžti, jog kamane. lt nėra mūsų įstaigos - Menininkų namų interneto puslapis. Jis aprėpia visų Kauno menininkų veiklą, jos naujienas, analizę. Jo skaitomumas yra gana didelis - vidutiniškai pusė tūkstančio lankytojų kasdien, o geografija aprėpia kone visą pasaulį”, - spaudydamas kompiuterio klavišus demonstruoja kamane.lt statistiką Viktoras Valašinas.

Kaip kasmet, Menininkų namuose bus sveikinamas įsimintiniausias Kauno menininkas, linksmai švenčiama Tarptautinė teatro diena. Suksis ir margas parodų kaleidoskopas. Praėjusią savaitę čia atidaryta dviejų jaunų, jau garsėjančių dailininkų - Gvido Latako ir Dariaus Rakausko paroda “Jie /Girdėtos istorijos”.

“Mūsų galerijoje per sezoną surengiama labai daug parodų, nes viena trunka maždaug dvi savaites, o eilėje laukia jau kita. Jokiam žanrui neteikiame pirmenybės, vienintelė sąlyga, kad tai būtų profesionalūs menininkai. Juk tą atspindi ir mūsų įstaigos pavadinimas”, - pastebi V.Valašinas.

Planuose - kamerinio spektaklio premjera

Per kūrybos vakarus, spektaklius, susitikimus menininkai dominuoja scenoje. Salėje - nebūtinai. “Mes turime savo ištikimą publiką. Tai - ne vien kultūros ir meno sferų atstovai, o skirtingų profesijų ir amžiaus žmonės. Žinoma, daugiausia inteligentai. Miesto centre esanti kamerinė kultūros oazė jiems patraukli dėl renginių kokybės, įvairovės, pagaliau - ir bilietų kainų. Kai kas mūsų salėje vyksta nemokamai”, - dėsto Menininkų namų direktorius.

Didelio susidomėjimo sulaukė pernai V.Valašino pastatytas kamerinis spektaklis “Paskutinis kavalierius”, kuriame vaidino Rūta Staliliūnaitė, Nijolė Lepeškaitė ir Tomas Erbrėderis. Kol kas šis spektaklis suvaidintas tik tris kartus, nes R. Staliliūnaitė buvo išvykusi į JAV. Šiemet pasimatymai su “Paskutiniu kavalieriumi” dažnės. Ketinama dar rodyti ir Arvydo Lebeliūno pastatytą spektaklį “Tarnaitės”, kurio premjerą Menininkų namuose žiūrovai jau matė.

Viktoras Valašinas prasitarė brandinąs naujo pastatymo idėją. “Kol kas negaliu išduoti, koks tai bus veikalas. Viskas priklausys nuo to, ar sutiks vaidinti Rūta Staliliūnaitė”, - nesileido į platesnius komentarus pašnekovas. V.Valašinas viliasi kada nors teatru po atviru dangumi paversti ir Menininkų namų kiemą į šlaito pusę.

Apie tai, kas primiršta ir nauja

Jau ne pirmą sezoną publiką į Menininkų namus kviečia pianistės Audronės Eitmanavičiūtės, rašytojos Dovilės Zelčiūtės sumanyti pokalbių, kūrybos vakarų ciklai. Šios dvi menininkės turi ką pasiūlyti ir šiemet: tai bus projektai “Kartų dialogas”, “Kūrybos valanda”.

V.Valašinas sako, kad daug kam, ypač neabejingiems, aktyviems kauniečiams, turėtų būti patrauklus aktorės Inesos Paliulytės projektas “Susitikimo vieta - Lietuva”. “Jame su menininkais, žinomais žmonėmis bus kalbamasi apie dalykus, kurie šiandieniniame gyvenime tarsi nuvertinti, nustumti į šoną, - patriotizmą, pilietiškumą, ištikimybę Tėvynei. Vienas pirmųjų vakarų - susitikimas su dvasininku ir rašytoju, eseistu Juliumi Sasnausku”.

Dailininko Gintauto Velykio sumanymas pristatyti vadinamąjį generatyvinį meną pirmiausiai adresuojamas moderniomis technologijomis besidomintiems lankytojams. “Aš ir pats nelabai išmanau, kas tai per daiktas. Tačiau gyvenimas eina pirmyn, jaunoji karta, kurdama meną, drąsiai naudojasi kompiuteriais. Tad tegu naujovės ir jų nešėjai taip pat randa kelią į Menininkų namus”, - dėsto jų vadovas.