A.Švarcenegerio tėvo pėdsakai - ir Lietuvoje


2003-08-30
Dainoras LUKAS
A.Švarcenegerio tėvo pėdsakai - ir Lietuvoje
“Terminatoriaus” vaidmens atlikėjui prieš rinkimus priminta nemaloni šeimos istorija

Šią savaitę pasaulio žiniasklaidoje pasklido informacija, kad austrų kilmės aktoriaus Arnoldo Švarcenegerio tėvas Gustavas ne tik savo noru įstojo į nacių partiją, bet ir dalyvavo jos specialiojo kovos padalinio SA veikloje. Archyvuose rasti dokumentai byloja, jog G.Švarcenegeris dalyvavo karo veiksmuose ir Lietuvoje.

Pogrome nedalyvavo

Apie tai, kad aktoriaus ir kultūristo tėvas priklausė nacionalsocialistų partijai ir dalyvavo kovos veiksmuose, jau buvo žinoma anksčiau. Tačiau faktai, kad jis priklausė specialiai parengtam ir ginkluotam partijos padaliniui SA, privertė vėl iš naujo pažvelgti į aktoriaus tėvo praeitį.

A.Švarcenegeris pareiškė, kad sieks Kalifornijos gubernatoriaus posto. Manoma, kad nauji faktai apie tėvo praeitį dalį rinkėjų gali atbaidyti ir suteikti dar daugiau dėmių niūriai istorijai.

Rasti dokumentai liudija, kad G.Švarcenegeris SA nariu tapo 1939 metų gegužės 1-ąją. Buvo praėję metai nuo Austrijos aneksijos ir pusė metų nuo garsiųjų žydų žudynių, pramintų “Krištoline naktimi”. 1938 metų lapkričio 9 dieną visose vokiečių kontroliuojamose teritorijoje prasidėjo žydų pogromas, per kurį buvo išdaužyta tūkstantis sinagogų, sunaikintos žydų parduotuvės, apie 30 tūkstančių žmonių buvo išvežti į koncentracijos stovyklas. Tą naktį keli šimtai žmonių nužudyti arba nusižudė.

SA padalinys buvo labai svarbus nacių partijoje, jis dalyvavo ir “Krištolinės nakties” įvykiuose. Tačiau G.Švarcenegeris į jį įstojo vėliau.

Rado naujų duomenų

Simono Vyzentalio centras, kuris jau 1990 metais tyrė G.Švarcnegerio praeitį jo sūnaus prašymu, planuoja paskelbti naujausius duomenis prieš spalio 7 dieną, kai vyks rinkimai Kalifornijoje.

“Kad ir ką sužinosime, mes tai atiduosime Arnoldui, tada visuomenei. Ar tai turėtų paveikti Arnoldo elgesį? Manau, kad ne”, - sakė rabinas Marvinas Hieris.

A.Švarcenegerio rinkimų kampanijos atstovas Šonas Volšas sakė netikįs, kad tyrimo rezultatai darys įtaką rinkėjų apsisprendimui. “Jis tęs bendradarbiavimą su S.Vyzentalio centru, kad nacių eros veiksmai ir elgesys niekada nepasikartotų”, - sakė jis.

S.Vyzentalio centras 1990 metais nerado duomenų apie G.Švarcenegerio priklausymą SA padaliniui, nes dokumentai buvo užantspauduoti iki praėjusių metų, kuomet suėjo 30 metų po jo mirties.

“Nauja informacija negatyvi, bet priklausymas SA nėra laikomas nusikaltimu, kaip narystė SS arba Gestape. Mes žinome, kas buvo SA ir nacių partija, tai žino ir Arnoldas, ir nesididžiuoja savo tėvo praeitimi. Bet Arnoldas negali būti teisiamas už tėvą”, - sakė rabinas M.Hieris.

Aktorius remia žydų organizaciją

A.Švarcenegeris S.Vyzentalio centrui jau yra paaukojęs 750 tūkstančių dolerių, padėjęs surinkti keletą milijonų. Aktorius gimė praėjus dvejiems metams po II pasaulinio karo. Prieš daugelį metų jis atsiribojo nuo tėvo pažiūrų ir 1991 metais jam buvo paskirtas centro Lyderystės apdovanojimas.

A.Švarcenegeris 1989 ir 1993 metais laimėjo bylas prieš Anglijos laikraščius dėl šmeižto esą jis pritaria naciams ir antisemitams.

Neabejojama, kad A.Švarcenegerio tėvas tikėjo nacių idėjomis. Partijos nariu jis tapo dvi savaitės iki Austrijos aneksijos. Kitas dokumentas rodo, kad į partiją jis buvo priimtas tik 1941 metais.

Mėgo Hitlerio stilių

Archyvuose rasta G.Švarcenegerio identifikacijos kortelė. Nuotraukoje - vyras atgal sušukuotais plaukais ir Hitlerio stiliaus ūsais. Dokumentuose rasti įrašai, jog jis dalyvavo karo veiksmuose Lenkijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje, Rusijoje. Pastarojoje jis buvo sužeistas.

Sveikatos pažymoje teigiama, kad jis buvo ramus, patikimas, niekuo iš kitų neišsiskiriantis asmuo, jo intelekto gabumai vertinti kaip vidutiniai.

Austrijos valdžia 1947 metais nutarė, jog G.Švarcenegeris gali dirbti policijos pareigūnu, nes nebuvo jokių įrodymų, kad jis būtų padaręs karo nusikaltimų.