”Siemens” arena pasirengusi lankytojų šturmui


2004-10-30
Giedrė BUDVYTIENĖ
”Siemens” arena pasirengusi lankytojų šturmui

Likus vos kelioms dienoms iki atidarymo, čia dar dirbo apie
tūkstantis darbininkų

Universali “Siemens” arena šiandien kviečia pirmuosius lankytojus. Šįvakar čia vyks Pasaulio suaugusiųjų klasikinių sportinių šokių čempionatas. Tačiau didžiausio antplūdžio tikimasi po savaitės vyksiančioje krepšinio milžinų dvikovoje “Lietuvos rytas - “Žalgiris”.

Arenoje numatoma rengti ir koncertus, pasirodymus ant ledo, teatro spektaklius ir netgi plaukimo varžybas. Šiais metais čia jau numatyta 30 renginių, kitais - 110.

Neužbaigtų darbų netrūksta

Likus dienai iki atidarymo “Siemens” arenoje, kuri per 13 mėnesių iškilo vietoje kemsynų ir čia telkšojusių balų, dar buvo pats darbymetis, nors objektas jau trečiadienį buvo priimta valstybinės komisijos.

Užvakar čia dar buvo gręžiamos skylės, pjaustomas medis, klojama kiliminė danga, montuojami baldai ir įranga. Arenos palubėje kybantys darbininkai tikrino, kaip veikia įvairios čia sumontuotos techninės sistemos. Dalis kėdžių arenoje dar buvo apdengtos tamsia plėvele, kad neapdulkėtų. Parketo plokštės šokių konkurso arenos paviršių pavertė šokių sale.

Pirmųjų lankytojų miniai rengėsi ir visos 15 maitinimo įstaigų - 10 greito maitinimo ir 4 gėrimų barai, 250 vietų restoranas. Jos vienu metu galės maitinti 4 tūkst. žmonių.

Arenos direktorius Saulius Budrevičius užvakar tikino, kad visi būtiniausi darbai iki atidarymo bus baigti. Šiandien taip ir yra.

Moderniausia Baltijos šalyse

“Rubicon group” priklausanti “Siemens” arena neturi analogų kitose Baltijos šalyse. Tikimasi, kad kitais metais čia apsilankys netoli pusės milijono lankytojų ir iš kaimyninių regionų. Investicijos į šį objektą siekia 65 milijonus litų, o aplinkos tvarkymas, infrastruktūros įrengimas kainavo dar apie 15 mln. litų.

Arenoje sumontuota speciali oro cirkuliacijos, vėdinimo sistema, reguliuojanti oro kiekį pagal momentinę žmonių koncentraciją pastato erdvėje. Oras čia keliauja paskui žmones - intensyviausiai vėdinama ten, kur daugiausiai lankytojų. Vidaus pranešimų sistemą sudaro 250 garsiakalbių.

Veikia saugumo sistema, kuri pavojaus atveju garso pranešimais valdys žmonių srautus. Nepasimesti ir nepasiklysti 20 tūkstančių kvadratinių metrų erdvėje su gausybe koridorių, laiptų, liftų ir durų padės šviečiančios nuorodos. Įrengtos įgarsinimo, durų atblokavimo, dūmų vėdinimo bei automatinio gesinimo sistemos, kurių gali prireikti gaisro atveju.

S.Budrevičius atkreipia dėmesį į virš arenos pakibusį didžiulį kubą - tai moderni informacinė sistema. Vaizdo kube yra 4 ekranai, kurių kiekvieno įstrižainė - 5 metrai. Kubas bus naudojamas informaciniams, reklamos, totalizatoriaus pranešimams, padidintam vaizdui iš aikštelės ar scenos perduoti. Vien tik ši sistema kainavo 2,5 mln. litų.

Pastato grindys išlaiko 50 tonų svorį, o stogas - beveik 100 tonų sveriančią koncertinę įrangą. Po arena išlieta plokštė ledui, kurioje išvedžioti 15 kilometrų ilgio šaldymo vamzdžiai, leidžiantys paruošti ledą per 10 valandų. Iš viso čia išvedžiota 150 tūkst. kilometrų kabelių. Veikia 800 telefono linijų.

Dėmesys komfortui ir jaukumui

Arenos lankytojai galės jaustis beveik kaip namuose. Maisto ir alaus į bet kurią salės vietą bus galima užsisakyti ir renginio metu. Užsakymus priims aplink besisukiojantys darbuotojai, tai padaryti galima SMS žinute. Bendrovė “Švyturys” arenoje įrengė 700 metrų ilgio alui tekėti skirtus vamzdynus. Vieną bokalą šalto alaus pripilti užtruks vos 30 sekundžių.

Pageidaujantieji ypatingo komforto galės rinktis vietas 42 VIP ložėse. Kaip teigia “Rubicon group” viešųjų ryšių skyriaus vadovas Nerijus Mikalajūnas, jos gali tapti ir verslo susitikimų erdve. Čia sumontuota naujausia techninė įranga, yra didelis stalas su krėslais, šaldytuvas, tualetas. Kai kurias ložes jau įsigijo žinomos bendrovės.

Nuolatiniams lankytojams skirtas 880 vietų BMW klubas. Klubo “auksines” kėdes galima išsinuomoti 10 metų už 10 tūkst. litų, o “sidabrines” - 5 metams už 6,5 tūkst. litų. Šios kėdės yra geriausioje matomumo zonoje, žmonės turės nuolatines vietas už pigiausio bilieto į konkretų renginį kainą. Yra atskiras baras su balkonu. Įrengta ir ložė neįgaliesiems, į kurią patenkama liftu.

Veiks 70 kasų, kuriose dirbs 250 darbuotojų. Bilietai bus platinami ir internetu. Už juos apmokėjus naudojantis elektroninėmis bankų sistemomis juos bus galima atsispausdinti kad ir savo namuose esančiu spausdintuvu. Taigi bilietus galėsi laikyti rankoje nė iš namų neišėjęs.

Arena jau buvo išbandyta praėjusį sekmadienį. Čia buvo susirinkę “Rubicon group” darbuotojai su šeimomis, bendrovių, kurios dalyvavo statant ir įrengiant šį pastatą atstovai - iš viso daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Juos aptarnavo apie 80 darbuotojų. Veikė visos sistemos, todėl buvo galima jas patikrinti. N.Mikalajūno teigimu, nesusidarė grūstys, žmonės nepasiklydo ir neliko nevalgę. Užteko ir tualetų, ir rūbinių, prie jų nesusidarė eilės.