”Hyper Maxima” statyba prasidėjo


2003-08-13
Dainoras LUKAS
”Hyper Maxima” statyba prasidėjo

Ateities kartoms skirtoje kapsulėje - ir “Kauno dienos” laikraštis 

Kaune pradėtas statyti naujas prekybos centras “Hyper Maxima”. Vakar bendrovės “VP Market” generalinis direktorius Ignas Staškevičius į būsimo milžino pamatus įkasė simbolinę kapsulę. “Kaunui atiduodame skolą, nes jis iki šiol neturėjo tokio centro, kuris bus panašus ir į Vilniuje esantį “Akropolį”, - sakė I.Staškevičius.  

Atidarymas - gruodžio 12 dieną  

“VP Market” vadovas teigė, jog į centro atidarymą kauniečius žadama pakviesti gruodžio 12 dieną. “Gal užduotis atrodytų sunki, jei ne mūsų rangovas UAB “Mitnija”, ne kartą įrodžiusi savo darbų galimybes.

Anksčiau šioje vietoje stovėjo fabrikai skambiais pavadinimais “Pirmyn” ir “Jėga”. Manau, kad su ta dvasia statybininkams reikėtų tęsti darbus ir visiems ruoštis atidarymui. Dėkoju Kauno valdžiai, geranoriškai bendradarbiavusiai su “VP Market”, - sakė I.Staškevičius.

Į pamatus įmūrytoje plieninėje kapsulėje - tekstas apie statybą, faktai apie “VP Market” ir pagrindinio miesto dienraščio “Kauno diena” rugpjūčio 12 dienos numerio pirmieji puslapiai.  

Netoli mero namų  

Generalinio rangovo UAB “Mitnija” vadovas Antanas Gureckis teigė, jau laukęs tokios parduotuvės Kaune. “Kai Klaipėdoje statėme “Hyper Maximą”, pagalvojau, o kada Kaune tokia bus? Ši diena išaušo, ir tai yra Kauno pasiekimas”, - kalbėjo A.Gureckis.

Kauno meras Arvydas Garbaravičius pastebėjo, kad miestas atkreipia rimtų investuotojų dėmesį. “Šiandien kalbėjomės su investuotojais dėl požeminių garažų statybos, atsiranda padidintas domėjimasis Laisvąja ekonomine zona. Tikiuosi, kad šis prekybos tinklas neapsirinka, statydamas tokį didelį objektą Kaune. Gero vėjo į jūsų verslo bures”, - linkėjo meras. Jis pridūrė, kad gyvena netoliese, todėl galės apsipirkti ateiti pėsčiomis.  

Investuos 70 milijonų litų  

Visa teritorija, kurioje bus pastatytas centras, užims 22 tūkst. kv.m. Bendras prekybos plotas - 18712 kv.m, nuomojamų parduotuvių plotas - 3150 kv.m. Čia įsikurs restoranas “Lido”, turėsiantis 400 vietų viduje bei 150 vietų vasaros terasoje. Šalia centro bus įrengta 630 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Į “Hyper Maxima” statybą planuojama investuoti daugiau nei 70 mln. litų.

Prekybos centro projekto autorius - architektas Gediminas Jurevičius, taip pat projektavęs Vilniuje esantį prekybos ir pramogų centrą “Akropolis”, abu Kaune esančius prekybos centrus “Maxima”, “Hyper Maxima” Klaipėdoje ir Rygoje.

“Hyper Maxima” iškils vietoje anksčiau šioje vietoje veikusio trikotažo fabriko “Trys sezonai” (buvęs “Trikotažas”). Tarybų valdžios metais čia buvo įkurti fabrikai “Pirmyn” ir “Jėga”. Po kelių reformų 1958 metais fabrikai buvo sujungti į vieną ir jai suteiktas revoliucionierės Adelės Šiaučiūnaitės vardas. “VP Market” pastebi, kad įmonėje veikė maisto, kulinarijos ir konditerijos parduotuvės, ir fabriko darbuotojos galėjo įsigyti visko, ko reikia šeimos stalui.  

Apyvarta ir plėtra auga  

Didžiausiai Baltijos šalyse mažmeninės prekybos tinklo operatorei “VP Market” šiuo metu priklauso du prekybos centrai “Hyper Maxima” Vilniuje ir Klaipėdoje.

“VP Market” apyvarta per septynis 2003 metų mėnesius buvo 1,967 mlrd. litų - 17,2 proc. didesnė nei per 2002-ųjų tuos pačius mėnesius (1,678 mlrd. litų).

Trijose Baltijos valstybėse “VP Market” valdo prekybos tinklą, kurį sudaro 241 prekybos centras. Lietuvoje veikia 177 “VP Market” parduotuvės, Latvijoje - 63, Estijoje - 1.