Vokiškos pramogos laukia kauniečių


2009-06-25
Aušra Garnienė
Vokiškos pramogos laukia kauniečių

„Svarbu, kad bendradarbiavimas būtų ne tik sužibusi ir užgęstanti žvaigždė. Mes norime, kad mūsų draugystė būtų kaip nuolat šviečianti žvaigždė“, - sakė Kaune viešintys Vokietijos Lipės apskrities atstovai.

Apskrities viršininko Firedelio Heuwinkelio vadovaujama delegacija atvyko į Kauną paminėti Lipės apskrities ir Kauno miesto bendradarbiavimo dvidešimtmetį. Tai vienas pirmųjų mūsų miesto užsienio partnerių, su kuriuo draugystė įvairiose srityse tebesitęsia iki šiol.

Ta proga miesto savivaldybėje surengta tarptautinė konferencija „Moderni savivalda“, kurioje savo patirtimi dalijosi abiejų šalių atstovai.

F.Heuwinkel pristatė pranešimą apie privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo modelį, vadinamą PPP. „Savivalda turi būti lanksti ir taupi, todėl nuolat ieškome būdų, kaip galima plėtoti ryšius su verslo partneriais siekiant naudos tiek piliečiams, tiek verslui“, - sakė Lipės apskrities viršininkas. Jis pasidžiaugė, kad viešasis sektorius gali pasinaudoti privataus verslo sukauptomis žiniomis ir naujausiomis technologijomis.

Anot F.Heuwinkelio, PPP modelis taikomas įvairiose srityse - statant sporto sales, aukštutinius pastatus, gerinant socialines paslaugas, tačiau bene labiausiai privatus ir viešas sektorius bendradarbiauja tvarkant kelius ir gatves.

Lipės apskrityje yra apie 3,5 tūkst. kilometrų ilgio gatvių ir kelių tinklas. Šia gatvių ir kelių sistema bei infrastruktūra rūpinasi devyniolika skirtingų subjektų. Tačiau viešasis sektorius nenusimeta atsakomybės, o dalijasi ja kartu su privačiomis įmonėmis.

Pranešėjas atkreipė dėmesį, kad tokį bendradarbiavimo modelį nesunku įgyvendinti, nes jų biudžetas formuojamas kiek kitaip. „Mes formuojame apyvartinį biudžetą. Tada belieka federalinei valdžiai įrodyti, kad pasirinktas projektas bus naudingas, ir galime jį įgyvendinti“, - aiškino Lipės apskrities vadovas.

Konferencijos dalyviams taip pat pristatyta šį pavasarį įdiegta informacijos ir paslaugų teikimo telefonu 115 sistema. Vokiečių susidomėjimo sulaukė pranešimas apie Kaune veikiančius bendruomenių centrus. Svečiai nustebo sužinoję, kad daugelis bendruomenių iniciatyvų yra įgyvendinamos visuomeniniais pagrindais. Kauno energetinio saugumo pristatymas neapsiėjo be diskusijos apie projekto „Nord Stream“ įgyvendinimą ir energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Konferencijai baigiantis aptartos galimybės, kaip ateityje plėtoti bendradarbiavimą tarp Lipės apskrities ir Kauno. Sutarta, kad daugiau dėmesio reikia skirti meno ir kultūros sričiai, taip pat jaunimo ryšiams. Lipės senjorai pareiškė norą užmegzti ryšius su Kauno senjorais, ypač chorais.

Šeštą kartą Kaune viešintis F.Heuwinkelis sakė, kad mūsų miestas švarus, o žmonės - draugiški ir malonūs. Paklaustas, kaip galima būtų atgaivinti merdinčią Laisvės alėją, Lipės apskrities vadovas pastebėjo, kad centro gaivinimo problemos buvo aktualios ir jiems. „Mes tai sprendėme palaipsniui. Svarbu, kad žmonėms būtų įdomu centre, kad čia jie turėtų ką veikti. Kita vertus, svarbi transporto infrastruktūra, jungianti centrą su miesto pakraščiais“ - „Kauno dienai“ sakė svečias.

Penktadienį, birželio 26 d.

10 val. Kauno ir Lipės apskrities politikų ir administracijos darbuotojų futbolo pereinamosios taurės varžybos. Žaidžiama futbolo mokyklos aikštėje, Neries kr. 7a.

12 - 12.45 val. Grupės „Vinorosso“ dviratininkų akrobatinio važiavimo ir Švalenbergo tautinių kostiumų gildijos pasirodymai Vasario 16-osios g.

17 val. Kūrybiškumas ir inovacijos. Bendros Kauno ir Lipės apskrities menininkų (buvusių Lipės apskrities stipendiatų) parodos uždarymas meno galerijoje „Meno parkas“, Rotušės a. 27

19 val. Bendras Kauno ir Lipės apskrities kolektyvų koncertas „Girstučio“ kultūros ir sporto centre, Kovo 11-osios g. 26.

Visi renginiai nemokami.