Už gatvių valymą ir barstymą „Kauno švarai“ mokėsime brangiau


2011-11-10
Aušra Garnienė
Už gatvių valymą ir barstymą „Kauno švarai“ mokėsime brangiau

„Kauno švara“ paprašė keisti gatvių valymo ir barstymo įkainius, o miesto politikai pritarė, kad savivaldybė už šias paslaugas mokėtų 15-20 proc. brangiau.

Bendrovės „Kauno švara“ generalinis direktorius Dalius Tumynas prieš klausimo svarstymą taryboje išsisukinėjo ir tikino, kad įkainių pakeitimai neturės įtakos kauniečiams.

Norėdamas paslėpti bendrovės siekį uždirbti daugiau, D.Tumynas aiškino, kad kai kurios paslaugos pinga, o tik kai kurios – brangsta, tačiau Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis įvardijo, kad bendra suma už paslaugas padidės.

Per praėjusią žiemą savivaldybė už gatvių valymą ir barstymą sumokėjo „Kauno švarai“ 3,5 mln. litų. Jeigu darbų apimtys bus panašios, šią žiemą iš biudžeto teks sukrapštyti apie 700 tūkst. litų daugiau.

„Įmonė dirba pelningai ir visiškas marazmas didinti įkainius“, – tikino Darbo partijos frakcijos narys Rytis Šatkauskas. Jis net kelis kartus klausė posėdyje dalyvavusio D.Tumyno, kiek pelno yra sukaupusi bendrovė, tačiau direktorius nenorėjo į šį klausimą atsakyti, tik užsiminė, gal pelno yra gal apie 5 mln. litų. Toks atsakymas itin papiktino kai kuriuos tarybos narius. Pasak R.Šatkausko, bendrovė turi sukaupusi 8 mln. litų.

Taryboje užvirus diskusijoms dėl to, kad įkainiai didinami nepagrįstai, valdantieji konservatoriai ir socialdemokratai tikino, kad kito pasirinkimo nėra – žiema ant nosies, ir tuoj reikės valyti gatvėse sniegą, barstyti dangas. „Nepalikime nebarstytų miesto gatvių ir tiltų“, – pareiškė valdantieji, palaikantys įkainių kėlimą „Kauno švarai“.

„Keista girdėti, kad socialdemokratai pasisako už kainų didinimą, nors visada deklaravo, kad visų paslaugų kainas reikia mažinti. Iš to pelno dvi žiemas būtų galima valyti ir barstyti miesto gatves“, – sakė opozicijai atsotvaujantis liberalas Rimantas Mikaitis.

Kauno meras Andrius Kupčinskas negailėjo kritikos prieš tai pusmetį dirbusiems valdantiesiems, kad jie neskelbė konkurso ir nepasirūpino gatvių valymu ir barstymu prieš žiemą. Tačiau monopolines teises suteikianti sutartis su „Kauno švara“ be konkurso buvo pasirašyta dar praėjusią kadenciją, valdant A.Kupčinskui.