„Tolima šalis“ po pertraukos vėl laukia žiūrovų


2009-04-21
kaunodiena.lt
„Tolima šalis“ po pertraukos vėl laukia žiūrovų

Intriguojantis scenos kūrinys beveik po ištisų metų pertraukos įsilies į Kauno valstybinio dramos teatro repertuarą ir balandžio bei gegužės mėnesį vėl pakvies žiūrovus į Ilgąją salę.

Tolima šalis kartu su puikiu aktorių sąstatu bus rodoma ne tik Lietuvoje, bet gegužės viduryje dalyvaus prestižiniame vienuoliktame festivalyje „Passages“, kuris vyksta kas dvejus metus Nancy mieste, Prancūzijoje.

Spektaklis „Tolima Šalis“ intriguojantis gerąja, sveikąja kūrybine prasme. Puikus aktorių kolektyvas, režisierius Gintaras Varnas, garsus latvis scenografas Andris Freibergs, kompozitorius Vidmantas Bartulis, kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius.

Jean-Luc Lagarce'as, 1995 metais miręs nuo AIDS, prieš pat savo mirtį, žinodamas, kad yra pasmerktas, parašė pasauliui atsisveikinimo laišką su antrašte „Tolima šalis”. Būtent taip tiktų traktuoti ne pjesės žanrą, o paties kūrinio paskirtį.

Tai nėra dramatiškai pompastiškas laiškas žmonijai, tai greičiau intymus laiškas žmogui, individui, asmeniui - be moralizavimų, pamokymų, perspėjimų.

Neįprasta stilistika, neįprasta kūrinio forma, neįprastas nuoširdumas. Galbūt tai sąlygoja pačios šios pjesės kūrimo aplinkybės - Lagarce'as ją rašė, žinodamas, kad miršta, dėl to pjesė ypač ženkli sąžiningumu sau,  joje prabėga visas pagrindinio personažo gyvenimas.

Čia nėra jokio riksmo, jokios neurastenijos ar isterijos, tai, greičiau, švelnus ir skaudus atsisveikinimas su gyvenimu. Gintaras Varnas tobulai „diriguoja” šiai jausmų ir žodžių simfonijai, pateikdamas visa tarsi kelionę atgal.

Pagrindinis personažas Lui (Saulius Balandis) čia susitinka visus gyvenime sutiktus žmones: vyrus, moteris, tėvus, šeimą, visus - mirusius ir gyvus.

Spektaklio režisierius - Gintaras Varnas, vaidina aktoriai  - Saulius Balandis, Gytis Ivanauskas, Rimantas Bagdzevičius, Birutė Raubaitė, Aurelija Tamulytė, Daiva Stubraitė, Sigitas Šidlauskas, Eimutis Kvoščiauskas, Dainius Svobonas, Goda Piktytė, Ričardas Vitkaitis.

Spektaklis bus rodomas balandžio 23, 26 bei gegužės 6 dieną 18 val. Kauno valstybinio dramos teatro Ilgojoje salėje.