Šv.Jurgis, atrakinantis žemę ir žmonių sielas


2009-04-23
Virginija Skučaitė
Šv.Jurgis, atrakinantis žemę ir žmonių sielas

Balandžio 23-ąją, 17 val. atėjusieji prie Šv.Jurgio bažnyčios Kauno senamiestyje tikrai išgirs neįprastą raktų skambesį. Mat per Gandrines pašaukę pavasarį, jį sutinkame balandžio 23-ąją, kai Šv.Jurgis atrakina ne tik žemę, bet ir mūsų sielas.

Šventė prasidės aukuro uždegimu ir menine akcija „Lietuvos takelis“, skirta mūsų krašto žolynams ir Lietuvos vardo tūkstantmečiui pažymėti. Kartu skambės įvairių miesto vaikų folkloro grupių, sutartinių giedotojų atliekamos oracijos - giesmės. Jurginės - tai atvirų erdvių gamtoje ir šviesaus paros meto šventė, kurios apeigoms pasirinkta Šv.Jurgio Kankinio bažnyčia, apgaubta žaliuojančių plotų.

Į juos išeis Tautinės kultūros centro moksleiviai, juodos duonos riekelėmis nešini. Jei mažieji šventės dalyviai, prigludę prie žemės, išgirs jos kalbą, tuomet dalinsis duonele, kad geriau suprastų vienas kitą, girdėtų Dievą.

18 val. Šv.Jurgio bažnyčioje, išpuoštoje pavasariniais žolynais, prasidės Šv.Mišios, o po jų bažnyčios vidiniame kiemelyje vyks agapė - ypatinga vakarienė, kurios metu bus vaišinamasi kiaušiniene ir pavasarinėmis salotomis, paruoštomis iš pirmųjų laukinių žalumynų, kuriuos dalija Šv.Jurgio atrakinta žemė, jo paleista žolė.

Jurginių dieną nuo seno išlikęs draudimas bet kokiu būdu skriausti gamtą (negalima net medžio šakelės nulaužti!), versti dirbti gyvulius. Priešingai - būtina parodyti didelę pagarbą žirgams ir arkliaganiams, kurie per jurgines „jurginėdavo“ po kaimą ir, prisirinkę įvairaus maisto, vakare visiems surengdavo smagias vaišes.

Pagrindinis tų vaišių patiekalas buvo kiaušinienė ir kiaušiniai, todėl ir agapėje prie Šv.Jurgio bažnyčios laukiama vaikų su margučiais, bylojančiais apie gamtos prisikėlimą, o žolinčiai su sveikuoliais vaišins ne tik pavasarinėmis salotomis, bet ir čia pat kepama kiaušiniene. Šventės organizatoriai kviečia į šią vakarienę atsinešti pačių pasigamintų pavasarinių valgių.

Šias jurgines rengia jungtinės pajėgos: vienuoliai pranciškonai, Žolinčių akademija, Tautinės kultūros centras, Jungtinis sveikuolių klubas, Lietuvai pagražinti draugija.