Specialistai tirs oro taršos lygį Ringauduose


2009-04-25
Diena Media inf.
Specialistai tirs oro taršos lygį Ringauduose

Nuo 2003 m. Tabariškių kaime, netoli Ringaudų, veikia vienintelė vėjo jėgainių korpusų detalių iš stiklo plastiko gamintoja Baltijos šalyse „Danplastas“.  Įmonė veikia sėkmingai ir per praėjusius metus sumokėjo 2,8 mln litų mokesčių. Tačiau vietos gyventojai skundžiasi, kad užuodžia aitrų kvapą, sklindantį nuo gamyklos. Norėdamas išsiaiškinti situaciją, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas apsilankė įmonėje ir susitiko su jos vadovais. 

Pokalbyje dalyvavo „Danplastas“ generalinis direktorius Vydas Vektaris, įmonės kokybės valdymo ir kontrolės vadovas Algimantas Borisas, KRAAD Kauno rajono agentūros vyr. specialistas Giedrius Valiukevičius, Ringaudų seniūnas Viktoras Petravičius, Ekologo skyriaus vyr. specialistas Darius Šlapikas, Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Nerijus Kelmelis. 

Įmonei Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas (KRAAD) yra išdavęs Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą (TIPK), o departamento specialistams atlikus tyrimus, buvo nustatyta, kad gyvenamojoje aplinkoje teršalai neviršija nustatytos didžiausios leistinos koncentracijos. Tačiau ringaudiškiai tikina, kad užuodžia stiprų stireno kvapą. 

 „Danplastas“ generalinis direktorius Vydas Vektaris bei kokybės ir kontrolės vadovas Algimantas Borisas teigė, kad konsultavosi su KTU Chemijos fakulteto mokslininkais, aiškinosi, kaip sumažinti kvapą. Mokslininkai pasiūlė vienintelį būdą - didinti išmetamų medžiagų sklaidą. Įmonės vadovai buvo įpareigoti paaukštinti kaminus. Jie patikino, kad šį įpareigojimą įvykdė, tačiau ar tai duos efektą, paaiškės, kai šį pavasarį bus atlikti nauji tyrimai. 

Be to, bendrovės vadovai tvirtino, kad neketina didinti gamybos apimčių. Šiuo metu acetono gamyboje nebenaudojamas acetonas, o vietoje jo naudojami mažiau lakūs junginiai, mažiau stireno turinčios medžiagos. 

Įmonei pradėjus veiklą laminuojant buvo taikomas rankinis procesas, o šiuo metu diegiamas vakuuminis procesas, saugesnis aplinkai. Šis procesas dabar sudaro 50 proc. visos gamybos ir bus dar didinamas. 

Kauno rajono savivaldybė, atsižvelgdama į gyventojų nerimą, 2009 m. aplinkos stebėsenos programoje numatė ištirti stireno kvapo intensyvumą ore. Kas atliks tyrimą, paaiškės po viešojo pirkimo konkurso, kuris jau vyksta.