Moksleiviai varžysis Politologijos olimpiados finale


2009-04-25
kaunodiena.lt
Moksleiviai varžysis Politologijos olimpiados finale

Šeštadienį,  11.30 val. Kaune prasidės finalinis Nacionalinės politologijos olimpiados etapas, kuriame susirungs 20 geriausiai atrankoje pasirodžiusių 9-12 klasių mokinių iš visos Lietuvos.

Renginys vyks Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete.

„Finale jų lauks dvi užduotys. Pirmoji bus teorinė - moksleiviai raštu atsakinės į testo klausimus. 12-15 teisingiausiai užduotį išsprendusių mokinių susikaus žodinėje diskusijoje „Kas yra LIETUVIS: pilietybė ir tapatybė“. Temos pasirinkimą nulėmė šiemet minimas Lietuvos vardo tūkstantmetis“, - teigia olimpiados organizatoriai.

Moksleivių pasisakymus lietuviškojo identiteto klausimais, kaip ir atsakymus į klausimus raštu, vertins komisija, vadovaujama doc. dr.Auksės Balčytienės. Renginyje sveikinimo žodį tars žinomas visuomenės veikėjas, filosofas prof.Leonidas Donskis.

Nacionalinė politologijos olimpiada sudaryta iš dviejų etapų. Atrankiniame ture dalyvavę asmenys rašė 600-800 žodžių apimties esė viena iš pasirinktų temų, kurių šiais metais organizatoriai - nevyriausybinė organizacija „Visuomenė be sienų“ - pateikė tris: „Europos Sąjungos ateitis ir Lietuva joje“, „Pilietinė visuomenė Lietuvoje: kaip ir kada?“, „Kaip Lietuva įveiks krizę?“. Iš atsiųstų 82 darbų autorių buvo atrinktos dvi dešimtys mokinių, kurie Kaune varžysis dėl gabiausio olimpiadininko vardo.

Nacionalinės politologijos olimpiados tikslas yra skatinti mokinių domėjimąsi politika, ugdyti kritinį mąstymą, gilinti teorines bei praktines žinias. Organizatoriai yra įsitikinę, kad jaunas intelektualus žmogus, kuris drąsiai išsako savo pilietinę poziciją ir lieka ištikimas jį užauginusiai valstybei - tai modernios teisinės šalies pagrindas.