Kviečiame nemokamai pasitikrinti odą


2009-04-23
kaunodiena.lt
Kviečiame nemokamai pasitikrinti odą

Jau antrus metus iš eilės Kauno Dainavos poliklinika dalyvauja Euromelanomos dienai skirtoje akcijoje, kurios metu nemokamai tikrina dėl galimų odos patologijų.

Poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius teigė, kad pernai vienos dienos akcija virto mėnesio akcija. Iš viso Kauno Dainavos poliklinikoje buvo patikrinta 350 žmonių, kas ketvirtam buvo rasta odos patologijų. Statistika baugina, juo labiau, kad odos susirgimų per pastaruosius penkerius metus padaugėjo 10 kartų.

Melanoma - piktybinis odos navikas. Atsiradimo požymis yra netaisyklingos formos dėmė. Dėmė dažniausiai atsiranda ant lygios odos arba ant apgamo, kuris tokiais atvejais didėja, atsiranda tamsių dėmelių. Vėlesnėje stadijoje atsiranda niežulys ir kraujavimas. Šie simptomai ne visuomet reiškia, kad sergama melanoma, tačiau tai ženklas, kad būtina pasitikrinti. Svarbu pabrėžti, kad anksti diagnozavus ligą, galima išgydyti beveik 97 procentus sergančiųjų.

Tyrimai nustatė, kad ši liga susijusi su ilgalaikiu saulės poveikiu mūsų odai. Didesnė rizika susirgti yra šviesiaplaukiams ar raudonplaukiams žmonėms, kurie turi žydras akis, šviesią ar strazdanotą odą. Taip pat tikimybė susirgti padidėja, jeigu šia liga sirgo artimi giminaičiai.

Euromelanomos dienai skirta akcija vyks gegužės 11 dieną. Pacientai bus priimami nuo 07.30 iki 17  val. 620 kabinete pacientus priims ir tikrins Kauno Dainavos gydytoja dermatovenerologė Jolanta Urbštienė.

Prieš atvykstant būtina užsiregistruoti. Registracija vyks nuo balandžio 27 iki balandžio 30 dienos. Registruokitės telefonais: 8 800 200 65, 8 800 200 66 nuo 9 iki 16 val.