KTE toliau bylinėjasi su Kainų komisija


2009-06-25
BNS inf.
KTE toliau bylinėjasi su Kainų komisija

Kauno termofikacijos elektrinė, anksčiau jau pralaimėjusi ginčą su Kainų komisija dėl pernai nustatytos elektrinės gaminamos šilumos kainos, vėl bylinėjasi su komisija dėl jos įpareigojimo pateikti šiemet perskaičiuotos šilumos kainos projektą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusį antradienį atidėjo KTE skundo nagrinėjimą iki rugpjūčio 17 dienos, nutarus trečiaisiais asmenimis įtraukti Kauno rajono ir Jurbarko rajono savivaldybių tarybas, BNS pranešė teismo atstovė Nijolė Kerpauskienė.

Pasak jos, Kainų komisija šių metų kovą įpareigojo Kauno elektrinę pateikti perskaičiuotos šilumos kainos projektą, kuris, anot komisijos, pagal kovo mėnesį patvirtintą metodiką, turi būti pateiktas ne vėliau kaip kaip prieš 3 mėnesius. Tačiau KTE tvirtina, kad pagal sutartį su Rusijos naftos koncernu „Gazprom“ ji neturi derinti šilumos kainų.

Pasak neoficialių šaltinių, KTE vykdo Kainų komisijos sprendimus, jos nurodymu teikia visą reikalingą informaciją bei derina šilumos kainą, tačiau kartu ji skundžia juos teismui, norėdama parodyti, jog neva vykdo sutartį su „Gazprom“.

Pagal šią sutartį KTE tiekiamos šilumos kaina negali būti reguliuojama, tačiau pernai priimtos Šilumos įstatymo pataisos numato, kad visi gamintojai privalo derinti savo kainą su komisija. KTE kurį laiką tam priešinosi, tačiau galiausiai kainas ėmė derinti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas balandžio pabaigoje nustatė, jog Kainų komisija, nustatydama įmonės šilumos kainą, nepažeidė įstatymų ir neviršijo savo kompetencijos.

KTE skundė pernai spalį komisijos priimtą sprendimą, nustačiusį 14,76 cento už kilovatvalandę kainą, kuri buvo 8 centais mažesnė nei prašė KTE.

Pagal pernai priimtas Šilumos įstatymo pataisas Kainų komisija nuo 2008 metų reguliuoja elektrinės gaminamos šilumos kainą. Tačiau 2003 metais pasirašyta „Gazprom“ sutartis su Kauno savivaldybės valdoma „Kauno energija“ dėl KTE pardavimo numatė, kad kaina nebus reguliuojama, todėl „Gazprom“ iki tol pigiau pardavinėjo dujas elektrinei.