Kauno gatvėse žuvo mažiau žmonių


2009-06-25
Tomas Jarusevičius
Kauno gatvėse žuvo mažiau žmonių

Pagaliau Lietuva visoje Europos Sąjungoje pasižymėjo kaip šalis, padariusi didžiausią šuolį mažinant žuvusiųjų keliuose skaičių, tačiau, nepaisant to, pagrindinėje statistikos lentelėje vis dar esame paskutiniai.

Šiemet iki birželio 1 d. Kaune įvyko 287 įskaitinės eismo nelaimės, pernai per tą patį laikotarpį - 327. Per jas atitinkamai žuvo du žmonės, o praėjusiais metais - šeši. Šiemet avarijose sužeisti 336 žmonės, o pernai nukentėjo 366 (šiemet sužaloti 59 vaikai, o praėjusiais metais - 84). Tarp nukentėjusiųjų šiemet tik aštuoni dviratininkai, o pernai jų buvo 28.

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Sauliaus Skverelio nuomone, tokiam rezultatų pagerėjimui įtakos turėjo visa virtinė priežasčių.

„Viena pagrindinių - nuo 2008 m. sausio 1 d. įsigalioję Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimai. Jais buvo sugriežtinta atsakomybė už ypatingai šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus - vairavimą neblaiviam arba neturint vairuotojo pažymėjimo, važiavimą neprisisegus saugos diržų ir panašiai. Atsirado ir kitokia atsakomybė dviratininkams. Nuo pat sausio pamatėme akivaizdų mažėjimą ir įvestų naujovių poveikį. Labai svarbu ir tai, kad atsirado galimybė sulaikyti neblaivių ir teisės vairuoti neturinčių asmenų automobilius bei nugabenti juos į saugojimo aikšteles“, - teigė S.Skvernelis.

Praėjusiais metais Lietuvos keliuose žuvo trečdaliu mažiau žmonių nei užpernai - pagal šį rodiklį Lietuva su Estija pirmauja visoje ES.

Džiuginančią statistiką pateikiančioje Europos transporto saugumo tarybos (ETSC) ataskaitoje nurodoma, kad 2008 m. Lietuvoje per eismo įvykius žuvo 498 žmonės - tai 33 proc. mažiau nei 2007 m. Tačiau skaičiuojant žuvusiųjų skaičių milijonui gyventojų Lietuva tarp kitų ES šalių vis dar tebėra paskutinėje vietoje. Iš viso ES pernai žuvo 39 tūkst. žmonių. Bendrija yra užsibrėžusi tikslą 2010 m. aukų keliuose skaičių sumažinti iki 27 tūkst.