„Kauno energija“: esame pasirengę mažinti šilumos kainas


2009-04-01
Ingrida Žirlienė
„Kauno energija“: esame pasirengę mažinti šilumos kainas

„Kauno energija“ teigia pasirengusi vartotojams mažinti šilumos energijos kainą, kai tik dėl jos bus galutinai susitarta su KTE, o naująjį tarifą patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Besibaigiant šildymo sezonui Kauno šilumos gamintojai suskubo mažinti šilumos kainą - Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) nuo trečiadienio savo gaminamos energijos kainą mažina 2 centais už kilovatvalandę.

KTE yra pagrindinė šilumos gamintoja Kauno mieste. "Kauno energijai" tiekiamos šilumos kaina  nuo balandžio 1 dienos mažėja 2 centais už kilovatvalandę. Tačiau tai nereiškia, kad vartotojai gaus mažesnes sąskaitas.

„KTE gaminamos šilumos kaina mažės bendrovės pajamų sąskaita ir dėl pastaruoju metu pasaulio rinkose pingančių gamtinių dujų“, - paaiškino KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.  

Kita vertus, pasaulinėse rinkose dujų kaina sumažėjo kone trečdaliu, tuo tarpu KTE šilumos gamybos kainą sumažino vos dviem centais.

Šilumos kaina „Kauno energijai“ nuo balandžio sieks tik 12,76 cento už kilovatvalandę - 13,5 proc. mažiau negu iki šiol.

„Kauno energijos" generalinis direktorius Rimantas Bakas patvirtino, jog su šilumos gamintojais preliminariai sutarta dėl mažesnės šilumos kainos -  abiems šalims beliko tai patvirtinti raštišku susitarimu, kuris bus pagrindas kreiptis į VKEKK.

Naująjį, mažesnį šilumos tarifą „Kauno energija“ pagal įstatymus privalo suderinti su VKEKK.

Didžiausios įtakos vartotojams tiekiamos šilumos kainai turi iš KTE perkamos šilumos kaina. Likusią tarifo dalį lemia šilumos nuostoliai, tinklų eksploatavimo bei remonto kaštai, dėl bankų paskolų patirtos išlaidos.

„Sumažėjusias šilumos kainas mūsų vartotojai tikrai pajus. Stengsimės, kad tai įvyktų kuo greičiau“, - užtikrino „Kauno energijos“ vadovas.

Pernai gruodį šilumos kaina kauniečiams vidutiniškai padidėjo 67 procentais. 

Apie ketinimus mažinti šilumos kainą Kaune KTE valdybos narys ir Kauno elektrinės vadovas Rimandas Stonys paskelbė vasario mėnesį. Praėjusią savaitę apie tai buvo pranešta ir miesto savivaldybei.