Kaunietis žvejys pagavo auksinę kuoją


2009-04-01
Ingrida Žirlienė
Kaunietis žvejys pagavo auksinę kuoją

Kovo 8-osios proga du patyrę žvejai kauniečiai gaudė žuvį Neryje, už Karmėlavos, Turžėnuose. Ir užkibo jiems ne paprasta žuvelė, o auksinė. Tai ne kokios nors šiuolaikinės pasakos pradžia, o tikrų tikriausia tiesa.

Kaip pasakojo žvejys Rimantas Labutis, jo kolega iš Neries traukdamas laimikį tikrai nesitikėjo, kad jis bus aukso spalvos ir dar kuoja.

„Beveik kasdien žvejoju, tačiau tokios spalvos žuvies atviruose telkiniuose dar neteko matyti, - stebėjosi patyręs žvejys. - Dvidešimt žvejų šalia buvo, visi matė neįprastą laimikį. Kuoja tikrai visa auksinė buvo.“

Ponas Rimantas spėjo, kad paprastai pilkos spalvos kuoja galėjo prisimaitinti modifikuotų kukurūzų. Kaip ten bebūtų, tačiau neįprasti gamtos reiškiniai nenustoja stebinti žmonių.

„Tokios spalvos kuojomis reikia vaišinti aukštus ir garbingus asmenis, pavyzdžiui, į Lietuvą atvykstančias karalienes ar prezidentus“, - juokaudamas siūlė žvejys.  

Istorijų būta ir daugiau

2006 metais dienraštis „Klaipėda“ rašė, kad kaliningradietis žvejys mėgėjas Kuršių mariose pagavo neįprastą žuvį, kuri forma ir dydžiu priminė kuoją, bet buvo neįprastos spalvos.

Ši žuvis paprastai būna balzgana, o sugautoji buvo su rausvais žvyneliais ir raudonais pelekais.

Žvejys Georgijus Barbovskis, kurio bičiuliai paprašė tos žuvies „nesūdyti, nekepti, nevalgyti, o geriau parodyti išmanantiems žmonėms“, nuvežė „auksinę žuvelę“ į Kaliningradą ir parodė mokslinio tyrimo instituto mokslininkams.

Šie, atidžiai apžiūrėję laimikį, iškart atmetė prielaidą, jog žuvis serga.

Paskui ėmė kelti versijas. Pirmoji - kad tai auksinė menkė, dekoratyvinė žuvis, veisiama uždaruose vandens telkiniuose, kažkieno piktos rankos išmesta iš akvariumo. Antroji - kad tai technogeninės mutacijos produktas.

Galiausiai mokslininkai nusprendė, kad tik skrodimas parodys, kuri iš šių versijų teisinga. Tačiau rezultatai pranoko visus lūkesčius. Paaiškėjo, jog tai vis dėlto kuoja, bet - vienintelė ir nepakartojama. Mutantė, bet ne technogeninė, o gamtos sukurta.

Neįprasta kuoja ne tik sugebėjo nepražūti, bet ir rengėsi palikti įpėdinių - raudonoji žuvelė buvo pilna ikrų. Labai gali būti, kad žvejai dar pamatys tokių gamtos stebuklų, prieš trejus metus spėjo mokslininkai. Pasirodo, jų spėjimai pasitvirtino.