Devyniolikmetė pasitraukė iš gyvenimo (papildyta)


2009-12-11
Tomas Jarusevičius
Devyniolikmetė pasitraukė iš gyvenimo (papildyta)

Iš gyvenimo pasitraukusi devyniolikmetė Kauno kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto studentė jos gedintiems bičiuliams užminė sudėtingą mįslę: kodėl prieš akimirką besišypsojusi ryžosi pakelti prieš save ranką.

Kauno kolegijos antruoju numeriu pažymėtame bendrabutyje nuo ketvirtadienio ryto rusena kelios žvakelės. Viena jų - ties įėjimu į laikinuosius studentų namus, greta ten padėtos gėlės ir devyniolikmetės Birutės Songailaitės portreto. Ši mergina daugiau nebeįžengs į trečiame aukšte buvusį savo kambarį ir kasdienėmis šypsenomis nebeapdovanos aukštu žemiau gyvenusių dviejų gerų draugių Eglės ir Juditos.

Ketvirtadienį paryčiais, apie 4 val., pirmakursė studentė, ketinusi tapti profesionalia kosmetologe, rasta pasikorusi bendrabučio virtuvėje. Tarp antro ir trečio aukštų iš lauko pakibusį merginos kūną pirmoji pastebėjo gretimo namo gyventoja. Kilpą ji susirišo iš chalato diržo ir pririšo prie virtuvės radiatoriaus, o pati persisvėrė ir iškrito laukan pro atvirą langą.

V.Krėvės prospekto 92 numeriu pažymėto kolegijos bendrabučio vedėja Vitalija Gorochienė neslėpė susijaudinimo dėl įvykusios nelaimės. Ji teigė dar pirmadienį kalbėjusi su Birute apie susidariusią nedidelę jos skolą už gyvenimą bendrabutyje, tačiau nė iš tolo nebuvo matyti, kad mergina dėl to pernelyg krimstųsi ir išgyventų. Ji pažadėjo anksčiau ar vėliau atsiskaityti.

„Žinojau, kad vos prieš kelis mėnesius ji neteko tėvelio, tad pinigų temą palietėme tik labai nežymiai. Suprantu, kad šeima tikriausiai išgyvena nepriteklių. Užsiminiau, kad kažkada reikės atsiskaityti, bet nieko daugiau. Dar pasiūliau, kad Birutė gali persikraustyti į kitą kambarį, jei tik panorėtų, nes su ligšiolinėmis savo kambariokėmis lyg ir ne itin artimai bendravo. Ji buvo susiradusi kelias drauges antrajame aukšte, - pasakojo V.Gorochienė. - Tai buvo tyli, rami ir labai gerai besimokanti mergina, nekėlusi mums nė menkiausių rūpesčių. Patikėkite, jai nei alkoholis, nei narkotikai ar dar kažkas tokio tikrai nerūpėjo.“

Su B.Songailaite gana artimai bendraudavusios dvi Kauno kolegijos antrakursės pastebėjo keistą sutapimą: iš Plungės rajono kilusi mergina prieš save ranką pakėlė dešimtąją mėnesio dieną, o prieš kelis mėnesius tą pačią dešimtą dieną lygiai taip pat iš gyvenimo pasitraukė ir jos tėvas. Kitų metų vasario 10-ąją ji būtų minėjusi savo dvidešimtmetį.

„Iki šiol negalime atsitokėti. Be proto gaila. Trečiadienio vakarą iki pat vėlumos mes kartu leidome laiką - smaginomės besifotografuodamos atminčiai, žaidėme kortomis. Siūliau Birutei likti nakvoti mūsų kambaryje ir ji lyg sutiko, bet paskutinę akimirką apsigalvojo. Anksčiau ne sykį ji buvo likusi pas mus. ir nuėjo į savo kambarį. Jau po vidurnakčio sumanėme eiti pas draugus pažiūrėti filmo. Kadangi siaubo filmų nemėgstu, aš patraukiau atgal į kambarį ir nuėjau miegoti. Prieš tai dar atsisveikindamos apsikabinome. Netrukus ir Birutė nuėjo pas save“, - pasakojo antrakursė Judita.

Neilgai trukus atėjęs kito kambario gyventojas pranešė kraują stingdančią žinią - Birutė rasta negyva. Iš pradžių jos draugės negalėjo tuo patikėti, tačiau bendrabučio budėtoja patvirtino apie jų draugės netektį.

Vėliau su ašaromis akyse peržiūrinėjant skaitmeniniame fotoaparate vos prieš kelias valandas užfiksuotas akimirkas, Eglę nupurtė šiurpas: „Pamačius paskutinę fotografiją, vos fotoaparatas iš rankų neiškrito. Birutė joje nufotografuota taip negražiai, kaip niekada anksčiau. Pažiūrėkite, toje fotografijoje ji tikrai atrodo baisiai, nors iki tol visada šypsodavosi ir nuotraukose išties atrodydavo daili.“

Versdama kompiuteryje išsaugotas fotografijas, Eglė sakė vis dar negalinti patikėti, kad daugiau į jos ir Juditos kambario duris nepasibels nuolat besišypsanti draugė: „Kad nors kartą Birutė būtų pasakiusi, jog jai kažkas nesiseka ar kamuoja kokie rūpesčiai. Priešingai - ji nuolat šypsodavosi ir pasakodavo tik tai, kas gerai. Mes netgi kurį laiką nežinojome apie jos tėvelio netektį.“

Tiesa, viename lietuviškame socialiniame tinkle dar maždaug prieš mėnesį Birutė po savo nuotrauka buvo įrašiusi žodžius, kurie šiandien atrodo lyg užuomina apie jos ketinimus pasitraukti iš gyvenimo: „Išeisiu, kaip žmonės išeina... kaip garsas palieka užmirštą dainą...“.

Psichologinės pagalbos telefonai (skambučiai 8-800 linija yra nemokami):

„Jaunimo linija“ www.jaunimolinija.lt. Pagalbą teikia savanoriai 8-800 28888 I-V 16.00-7.00 Savaitgaliais - visą parą.

„Vaikų linija“ www.vaikulinija.lt. Pagalbą teikia savanoriai 8-800 11111 Kasdien 11.00-21.00.

„Vilties linija“, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt. Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8-800 60700 visą parą.

„Pagalbos moterims linija“ - pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8-800 66366 I-V 10.00-21.00.

„Linija Doverija“ (pagalba teikiama rusų kalba) 8-800 77277 I-V 16.00-20.00.

Psichologinė pagalba internetu - „Draugo laiškai“ http://jppc.lt/draugas.

Pagalba jaunimui - į laiškus atsako „Jaunimo linijos“ savanoriai. Atsako per 3 dienas.

„Klausučio šalis“ http://www.vaikulinija.lt Pagalba vaikams. Į laiškus atsako savanoriai. Atsako per 2 dienas.

„Vilties linija“ http://paklausk.kpsc.lt. Pagalba suaugusiems. Į laiškus atsako Klaipėdos psichikos sveikatos centro specialistai. Atsako per 3 dienas.

Psichologinis kūrybinis jaunimo centras kasnutiko@yahoo.com. Pagalba jaunimui - į laiškus atsako savanoriai konsultantai. Atsako per 3-5 dienas.

Krizių įveikimo centre (Rasų g. 20, Vilnius; www.krizesiveikimas.lt) teikiama nemokama pagalba kiekvieną darbo dieną nuo 16 iki 20 val. Tuo metu galima ateiti pas budintį psichologą arba skambinti jam telefonu - 8-640 51555.

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės filialo Vaiko raidos centro Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius (Vytauto g.15, Vilnius). Pagalba teikiama visą parą, čia gali teikiama trumpalaikė kompleksinė pagalba vaikams, patyrusiems psichologinę, fizinę ar seksualinę prievartą, išgyvenantiems bendraamžių patyčias, galvojantiems apie savižudybę. Telefonas - 8 (5) 2757564.

Taip pat nemokamos psichologinės pagalbos galima kreiptis į savo polikliniką arba psichikos sveikatos centrą.

Daugiau informacijos apie socialines ir psichologines paslaugas teikiančias organizacijas galima rasti „Socialinės informacijos banke“ Jaunimo psichologinės paramos centro internetiniame puslapyje www.jppc.lt.